logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Budowa kompresora do malowania modeli – sprężarka Ursus C-330, dobór zbiornika, osprzęt

20 Lip 2005 19:31 41066 18
REKLAMA
  • #1 1668378
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #2 1669419
    Randal
    Poziom 16  
    Ocena: 18
    Według mnie ten kompresor wystarczy do pompowania kół. do malowania potrzebujesz stałego ciśnienia i powietrza które jest (a nie które będzie za 5 minut jak kompresor dopompuje). takie jest moje zdanie.
  • REKLAMA
  • #3 1669612
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 1669879
    wekar
    Poziom 14  
    Ocena: 50
    Witam.
    Zobiłem kiedyś spreżarkę dokładnie z tym samym kompresorem. I z całą pewnościąmogę powiedzieć że do malowania wydajność tego kompresora jest wystarczająca. Mój zbiornik miał 30l. Co do ciągłości zasilania pistoletu do malowania to poprostu stosuje się regulator ciśnienia, a przy dobrym pistolecie wystarczają 3 atmosfery by nakładać farbę.
    Musiałem co prawda zbodować kolejną sprężarkę, tym razem z kompresorem od ZIŁA i zbiornikiem 60l. Powodem nie była wydajność dla malowania a dla pistoletu na zszywki.
    Moim zdaniem ten kompresor jest zupełnie dobry do malowania.
    Pzdr
  • #5 1672956
    cezary_michalski
    Poziom 2  
    Cześć,
    Moim zdaniem do malowania taki kompresorek wystarczy, do wydajnego malowania musisz mieć konkretny zbiorniczek np 70 l. i regulator ciśnienia na pistolecie, włącznik ustawiasz na ciśnienie wyższe niż na pistolecie i lecisz nawet wydajnie.
  • #6 1729923
    deemon
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    a ma ktoś może schemat budowy samego kompresorka - i czy wogóle da się coś takiego zbudować - właśnie powiedzmy do malowania - taki kompletny zestaw:)
  • REKLAMA
  • #7 1730054
    gzeho.p
    Poziom 15  
    Ocena: 15
    Witam

Zgadzam się do malowania spokojnie wystarczy taki kompresorek

Niedawno uzuwałem kompresora do malowania który miał dwie sprężarki od c330 nabijał do 6atm miał zbiornik ok 30 - 40 litrów przed zbiornikiem był mały odparwnik (ok 0.5l), przy malowaniu był w stanie utrzymac 5 atm przy ciągłej pracy ( a dziłała tylko jedna sprężarka bo druga przy 2 atm zaczynał ślizgać na pasku)

Pozdrawiam

P.S kumpel kiedyś malował kompresorem z lodówki i zbiorniczkiem ok 7- 10l i nawet mu wyszło :-)
  • #8 1730420
    deemon
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    a może ktoś wrzucic jakieś fotki, schematy i, zasadę działania kompresora??
    Prosiłbym też o schemacik budowy zbiornika o ile takowy da się zbudować
  • #9 4086428
    Boogie_design
    Poziom 1  
    ponawiam prośbę! może ktoś wystawić jakieś schematy, rysunki... itd pozdrawiam
  • #10 4087889
    atlantel
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 256
    Witam!
    Budowa prostego agregatu sprężarkowego :
    -Olejowy kompresor tłokowy (może być od C330)
    -Wyłącznik ciśnieniowy
    -Reduktor ciśnienia
    -2 manometry - wskazanie ciśnienia w zbiorniku i ciśnienia wyjściowego po redukcji
    -silnik 1,1-2,2kW plus koła pasowe o odpowiednim przełożeniu tak aby obroty na wale sprężarki: 2850 min-1
    -Pojemność zbiornika: większa od 20 l optymalnie 40-70l Ciśnienie nominalne: 8 bar najlepiej z atestem
    - 2 koła z osią dospawane do zbiornika plus po przeciwległej stronie uchwyt do przetaczania sprężarki
    -silnik plus sprężarka na podstawie na górze zbiornika
    - odpowiednie złączki i wąż
    Co do zbiornika to taki mogę zaoferować http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/8f7bb28af654968f.html
    Reszte info na PW
    Pozdrawiam

Dodano po 17 [minuty]:

A tak to ma mniej więcej wyglądać: http://pl.wikipedia.org/wiki/Grafika:Air_compressor.jpg
  • #12 4270449
    harnasx
    Poziom 22  
    Ocena: 264
    spokojnie mozesz zastosować butle od LPG, trzeba ją lekko zmodyfikować i bedzie git (wywalić wielozawór i w jego miejsce "dorobić" wlot i wytot powietrza, przydatny jest zaworek od dołu do spuszczania wody/oleju ze zbiornika)
  • REKLAMA
  • #13 5515960
    nicpoon
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    jak zrobić kompresor z agregatu od lodówki? jak narazie potrzebuje go tylko do pompowania kół a później pomyśle o malowaniu pistoletem
  • #14 5529173
    zolnierz43
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    do malowania kompresor z lodówki ma za małe ciśnienie!
  • #15 5529621
    harnasx
    Poziom 22  
    Ocena: 264
    z agregatu bez najmniejszego problemu robisz kompresor biorąc agregat, podłączając zasilanie (standardowo masz trzy piny - dwa uzwojenia - jeden pin wspólny, drugi do uzwojena "zasadniczego" trzeci do uzwojenia rozruchowego) aby agregat ruszył podajesz napiecie 230V na uzwojenie zasadnicze i na chwilę na uzwojenie "rozruchowe" aż agregat "ruszy" (zasadniczo pracuje bardzo cicho ) nie nalezy przesadzać z trzymaniem "pod napięciem" uzwojenia rozruchowego - bo się uszkodzi. Należy pamietać żeby w agregacie był olej (transformatorowy) chłodzi uzwojenia i smaruje silnik oraz sprężarkę! Z jednej rurki agregatu wylatuje tłoczone powietrze a drugą dostaje się zasysane, do rurki podłącz zbrojony węzyk i masz spręzarką do pompowania kół:) sam kiedyś takim wynalazkiem pompowałem koła nawet te duże w Ursusie (30 minut jedno :)

Co do ciśnienia to z takiego agregatu możesz uzyskac ciśnienie nieosiągalne dla "sklepowych" sprężarek - ciśnienia rzędu 1,5 -2 MPa (tak 20 atmosfer) to chwila - dla efektu możesz założyć zwykły wężyk zatkać jego koniec i obserwować z bezpiecznej odległosci eksplozję węża!

Do malowania to się nie nada - nie chodzi o ciśnienie ale o wydajność! nawet połaczenie kilku agregatów nie pozwoli uzyskać wydajności do poprawnego lakierowania - no chyba że aerografem :)
  • #16 6208308
    merkury10
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Chciałbym zbudować kompresor do malowania i mam taki problem. Jeżeli kompresor jest smarowany olejem to zawsze trochę tego oleju przepuści do wydmuchiwanego powietrza. Czy po malowaniu taką sprężarką farba, lakier będzie dobrze trzymać, czy lepiej kupić sprężarkę suchą nie wymagającą smarowania.
  • #17 6216766
    fLt
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    atlantel napisał:
    Witam!
    Budowa prostego agregatu sprężarkowego :
    -Olejowy kompresor tłokowy (może być od C330)
    -Wyłącznik ciśnieniowy
    -Reduktor ciśnienia
    -2 manometry - wskazanie ciśnienia w zbiorniku i ciśnienia wyjściowego po redukcji
    -silnik 1,1-2,2kW plus koła pasowe o odpowiednim przełożeniu tak aby obroty na wale sprężarki: 2850 min-1
    -Pojemność zbiornika: większa od 20 l optymalnie 40-70l Ciśnienie nominalne: 8 bar najlepiej z atestem
    - 2 koła z osią dospawane do zbiornika plus po przeciwległej stronie uchwyt do przetaczania sprężarki
    -silnik plus sprężarka na podstawie na górze zbiornika
    - odpowiednie złączki i wąż

Dodałbym jeszcze:
    - zawór bezpieczeństwa (ciśnienie otwarcia dostosowane do ciśnienia nomianalnego zbiornika / przewodów połączeniowych), tutaj: 7,5 - 8 bar. W przypadku gdyby wyłącznik ciśnieniowy nie zadziałał (uszkodzenie membrany, sklejenie styków).

Dodano po 1 [minuty]:

merkury10 napisał:
    Chciałbym zbudować kompresor do malowania i mam taki problem. Jeżeli kompresor jest smarowany olejem to zawsze trochę tego oleju przepuści do wydmuchiwanego powietrza. Czy po malowaniu taką sprężarką farba, lakier będzie dobrze trzymać, czy lepiej kupić sprężarkę suchą nie wymagającą smarowania.

Na wyjściu sprężarki olejowej możesz (a nawet musisz) zastosować zespół odwadniacz/odolejacz.

Poczytaj:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic650361.html
    http://www.capri.pl/forum/266147
  • #18 7226679
    mag2211
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    Witam
    Mam pytanie odnośnie podłączania kompresora z lodówki. Częściowo już na nie odpowiedziano.

Mam kompresor z wyprowadzeniami jak na zdjęciach poniżej

Budowa kompresora do malowania modeli – sprężarka Ursus C-330, dobór zbiornika, osprzęt Budowa kompresora do malowania modeli – sprężarka Ursus C-330, dobór zbiornika, osprzęt

Dwa białe kable to sieć 220V. Uziemienia jeszcze nie ma. W tej chwili to działa, ale jak widać pin "rozruchowy" podpięty jest na stałe a tak chyba nie powinno być. Agregat dostałem i służył do pompowania kół w samochodzie. Ja chcę go przerobić na kompresor do aerografu. Wydajność takiego kompresorka to niby 8 bar (na plakietce jest napisane TEST 10bar).

Pytania:
    1. Jak prawidłowo podpiąć ten kompresor, czy do rozruchu będę potrzebował specjalnego włącznika ?
    2. Jak dowiedzieć się czy w tym kompresorku nie brakuje oleju ?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy kompresora do malowania modeli z wykorzystaniem sprężarki z ciągnika Ursus C-330. Użytkownicy potwierdzają, że sprężarka Ursus C-330 jest wystarczająca do malowania, pod warunkiem zastosowania odpowiednio dużego zbiornika wyrównawczego o pojemności od 30 do 70 litrów, co zapewnia ciągłość i stabilność ciśnienia. Zalecane jest stosowanie regulatora ciśnienia (reduktora) na wyjściu oraz manometrów do kontroli ciśnienia w zbiorniku i na wyjściu. Do poprawnej i bezpiecznej pracy niezbędny jest wyłącznik ciśnieniowy oraz zawór bezpieczeństwa dostosowany do nominalnego ciśnienia zbiornika (około 7,5–8 bar). W przypadku sprężarek olejowych wskazane jest zastosowanie odwadniacza i odolejacza, aby zapobiec przedostawaniu się oleju do powietrza malarskiego. Jako zbiornik można wykorzystać butlę LPG po odpowiedniej modyfikacji. W dyskusji pojawiły się także porady dotyczące budowy kompresora z agregatu lodówkowego, jednak jest on niewystarczający do malowania ze względu na niskie ciśnienie i wydajność. Podano również schematy i zdjęcia konstrukcji kompresora, a także omówiono prawidłowe podłączenie sprężarki z lodówki, zwracając uwagę na konieczność prawidłowego podłączenia uzwojeń rozruchowego i zasadniczego oraz kontrolę poziomu oleju.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA