logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mazda 6 nie odpala - Rozrusznik nie kreci

krystek171994 09 Lut 2017 15:00 25098 10
REKLAMA
  • #1 16265003
    krystek171994
    Poziom 11  
    Ocena: 22
    Witam mam taki problem a mianowicie posiadam Mazde 6 2005r. 1.8 benz i wczoraj odpaliłem auto tak jak zawsze bez żadnych problemów. Przejechałem ok 500m zaparkowanłem, a następnie poszedłem na szybkie zakupy. Wróciłem po 5 min i nie mogę już odpalić auta. Wg zero reakcji, rozrusznik nawet nie zakręcił. Jedynie co słychać to gdy przekręcić kluczyk żeby odpalić to w okolicach deski rozdzielczej bądź też przy bezpiecznikach słuchać takie cykniecie. I tak przy każdej próbie odpalenia auta. Dodam że specjalnie włączyłem światła i chciałem odpalić to światła nie przygasaja.
    Teraz kwestia co poszło rozrusznik. Regeneracja coś da
  • REKLAMA
  • #2 16265059
    magir
    Poziom 29  
    Ocena: 379
    Jeżeli światła nie przygasają to znaczy że układ z jakiegoś powodu nie pozwala załączać rozrusznika. Czy ten samochód nie posiada układu start stop ?
    Bo jeżeli tak to znaczy że układ kontroli akumulatora blokuje rozruch. Przerabiałem podobny przypadek z Volvo - po oddaniu życia przez akumulator okazało się że nastąpiło zablokowanie możliwości odpalenia silnika, dopiero wymiana akumulatora i odblokowanie w serwisie pomogło.
    Odradzam próby odpalenia NA PYCH bo może się to źle skończyć.
  • REKLAMA
  • #3 16265542
    krystek171994
    Poziom 11  
    nie ma czegoś takiego jak start - stop.
    Dodam ze z parkingu musiałem jakoś dojechać. No i 2 panów popchnęło madzie i odpaliła. Po dojechaniu zgasiłem auto, chciałem z powrotem odpalić i to samo było.
  • REKLAMA
  • #4 16268341
    magir
    Poziom 29  
    Ocena: 379
    No to skoro coś tam cyka po przekręceniu kluczyka należy przejrzeć obwód sterowania od rozrusznika do skrzynki bezpieczników czy samego przekaźnika.
    Ale zaczął bym od sprawdzenia bezpieczników.
  • #7 16270198
    krystek171994
    Poziom 11  
    Czyli co jechać do mechanika i niech regeneruje rozrusznik tak ?
    Jaki koszt mniej więcej ?
  • REKLAMA
  • #9 16270433
    krystek171994
    Poziom 11  
    Na pych odpalone i auto odstawione w warsztacie. Jak będzie zrobione napisze co się popsuło i jaki był tego koszt.
    Pozdrawiam.
  • #10 16278273
    krystek171994
    Poziom 11  
    Autko zrobione. Przyczyną było brak masy w okolicach przedniego prawego koła, a powodem było tego RUDA SZ***A , która uwielbia mazde 6 :)
    Koszt trochę duży bo 350 zł.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z Mazdą 6 z 2005 roku, która nie odpala, a rozrusznik nie kręci. Po krótkiej przerwie w użytkowaniu, samochód nie reaguje na kluczyk, słychać jedynie cyknięcie w okolicach deski rozdzielczej. Użytkownicy sugerują sprawdzenie obwodu sterowania rozrusznika, bezpieczników oraz stanu akumulatora. Po próbie odpalenia na pych, auto zostało odstawione do warsztatu, gdzie zdiagnozowano brak masy w okolicach przedniego prawego koła, spowodowany korozją. Koszt naprawy wyniósł 350 zł.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA