logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW T4 - Nie dziala klakson

pooh.90 10 Lut 2017 08:23 12921 2
REKLAMA
  • #1 16267035
    pooh.90
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Witam. Mam problem z moim klaksonem, ponieważ na wtyczce do klaksonu jest 5V a powinno być 12V. Sprawdziłem kierownicę i ku mojemu zaskoczeniu, dotykając przewodów wychodzących z kierownicy, jest 6.8 - 7V. Podając bezpośrednio minus z akumulatora na zworkę w skrzynce z bezpiecznikami, to elegancko trąbi, ale jak już dotknę kierownicy, to zero odzewu.
    Mam tu schemat ,ale z przekaźnikiem a chciałbym żeby ktoś go przerobił na zworę, tak jak jest w aucie.
    Załączniki:
    • VW T4 - Nie dziala klakson 6628528000_1346780679.png (24.38 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 16267063
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2807
    pooh.90 napisał:
    Podajac bezposrednio minus z aku na zworke w skrzynce z bezpiecznikami to elegancko trabi ale jak juz dotkne kierownicy to zero odzewu.
    mam tu schemat ale z przekaznikiem a chcialbym zeby ktos go przerobil na zwore tak jak jest w aucie.

Zwora zapewne łączy styki 86 i 87 w gnieździe bezpiecznika, a problem jest zapewne skutkiem oszczędności kilku złotych na przekaźniku - popalone ruchome lub ślizgowe połączenia przy kolumnie kierownicy.
  • #3 16267085
    pooh.90
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Własnie slizg jest ok wyczyscilem bo byl ze smaru same gnazda stykowe tez wyczyszczone. A co do zwory byla od samego poczadku i klakson raz dzialal raz nie teraz juz wogole brak odzewu. Dodaje iz w auce jest jeden klakson i zwora. prosze nie sługerowac sie schematem
    Dodano po 2 [godziny] 32 [minuty]:
    Dobra znalazłem gnide. Po zmierzeniu wszystkiego co możliwe okazalo sie ze winowajcą nie dziającego klaksonu był zasniedziały jeden z pinów na manetce czerwona kostka pin 1 po prawej stronie po wyczyszczeniu dzała az miło :) klakson działa na pinach dwóch kostek po prawej stronie duza kostka pin nr 1 i mala kostka pin nr 3 moze sie komus przyda :D pozdro :D
REKLAMA