logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Silnik 1-faz] - Kondensator rozruchowy, a odległość od zacisków silnika

piotreks-89 10 Lut 2017 16:21 5742 6
REKLAMA
  • #1 16267979
    piotreks-89
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam!
    Przerabiam ręczny układ sterowania wyciągarek elektrycznych z silnikami jednofazowymi na automatyczny (2 styczniki na silnik - potrzeba jest zmiana kierunku obrotów). Jako, że silniki będą oddalone od szafy elektrycznej o około 30-40m każdy, to postanowiłem prowadzić do nich przewód czterożyłowy (dla każdego odczepu), a kondensatory rozruchowe pozostawić w szafie przy stycznikach.

Zdaje sobie sprawę, iż kondensatory rozruchowe powinny być podłączone jak najbliżej silników, w zasadzie jedyną alternatywą, jaką teraz widzę jest pozostawienie kondensatora rozruchowego przyłączonego na stałe jednym zaciskiem do Z1, a drugi będzie na przewodzie doprowadzonym do szafy. Co o tym myślicie?
  • REKLAMA
  • #2 16268100
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3860
    Jakie to wciągarki? Ostatnio dziś postawiłem cztery takie na sterowaniu z jednego miejsca 😁 a kondensatory zabudowane miały w pilotach. Steruje trzema przewodami a kondensatory pomontowalem przy silnikach.
  • REKLAMA
  • #3 16268141
    piotreks-89
    Poziom 12  
    Mają to być typowo chińskie wciągarki na silnikach 0,5kW jednofazowych (konkretnie DWI 125/250kg 230V). Potrzebuję sterować sześcioma takimi silnikami z jednej szafy sterowniczej z zachowaniem możliwości sterowania kierunkami.

Może kolega bliżej wyjaśnić sposób sterowania? Przewód zasilający kolega zostawił i zastąpił niejako tylko przełącznik czy całość przewodów od silnika idzie do centrali?
  • REKLAMA
  • #4 16269478
    kortyleski
    Poziom 43  
    Całość idzie do centrali. Neutralny, dwa fazowe (Góra /dół) i ochronny. Trochę później wkleję schemat.
  • REKLAMA
  • #5 16275872
    piotreks-89
    Poziom 12  
    To jak - podeśle kolega schemat? :) Sterowanie dla silnika z dwoma jednakowymi uzwojeniami już rozrysowałem, ale z tego, co się doszukałem, to te silniki raczej mają uzwojenie rozruchowe o wyższym oporze.
  • Pomocny post
    #6 16276455
    kortyleski
    Poziom 43  
    Mają jednakowe. Wspólny na N, kondensator do skrajnych. Krancowki szeregowo. Zaraz wkleję schemat. Szczerze mówiąc zapomniałem...

Dodano po 1 [godziny] 9 [minuty]:

[Silnik 1-faz] - Kondensator rozruchowy, a odległość od zacisków silnika
  • #7 16354060
    piotreks-89
    Poziom 12  
    Silniki mają jednakowe uzwojenia. Schemat kolegi się przydał. Problem rozwiązany - dziękuję za pomoc i zamykam wątek! :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono kwestię podłączenia kondensatorów rozruchowych do silników jednofazowych w systemie automatycznego sterowania wyciągarkami elektrycznymi. Użytkownik planuje zainstalować sześć silników 0,5 kW (DWI 125/250kg 230V) oddalonych od szafy elektrycznej o 30-40 m. Zdecydował się na czterożyłowy przewód do każdego silnika, z kondensatorami umieszczonymi w szafie. Uczestnicy dyskusji podzielili się doświadczeniami w zakresie podłączenia, sugerując, że kondensatory powinny być jak najbliżej silników, a także przedstawili schematy podłączeń. Ostatecznie problem został rozwiązany, a użytkownik zamknął wątek.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA