logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć termostat z kalendarzem do pieca akumulacyjnego? Symbole R, C, T

yaguarr 11 Lut 2017 22:28 2361 2
REKLAMA
  • #1 16271588
    yaguarr
    Poziom 2  
    Witam, poszukuję informacji odnośnie podłączenia termostatu z kalendarzem. Mam przewód z pieca akumulacyjnego dwu żyłowym ( powinien wychodzić trzy żyłowy ) a w termostacie są trzy styki R,C T. Oznaczone kolejno 123. Według schematu na obudowie R i C chyba się rozłącz a T styk ( podłączenie kabla ) osobno.
    Nie wiem jak się oznacza uziemienie, może nie trzeba podłączać. Elektryk mówił że trzeci przewód do lampka kontrolna i nie jest potrzebny. Proszę o info do których oznaczeń podłączyć termostat?
    Załączniki:
    • Jak podłączyć termostat z kalendarzem do pieca akumulacyjnego? Symbole R, C, T tryb.jpg (18.21 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak podłączyć termostat z kalendarzem do pieca akumulacyjnego? Symbole R, C, T tr.jpg (18 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 16271751
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2102
    C- common - wspólny
    T - załaczenie w trybie ogrzewania ( dla Ciebie)
    R - zał. w trybie chłodzenia- nie podłączasz.
    Pieca akumulacyjnego nie radze podłączać bezpośredni przez ten termoregulator ( dopuszczalne obciążenie tylko 2A!!), tylko przez stycznik lub stosowny przekaźnik mocy.
    Przewód ochronny i zerowy podpięty na stałe do pieca, a fazę załączasz przekaźnik sterowany przez styk C-T regulatora.
    Jeśli nie zrozumiałeś co napisałem to naprawdę zawołaj elektryka.
  • #3 16308312
    yaguarr
    Poziom 2  
    andrzej lukaszewicz napisał:

Pieca akumulacyjnego nie radze podłączać bezpośredni przez ten termoregulator ( dopuszczalne obciążenie tylko 2A!!).

Witam, bardzo dziękuję za odpowiedz. Sam piec z tego co wiem ( na siłę ) podłączony jest do tablicy bezpiecznikowej do zegara ( tryb taryfa nocna i dzienna ). Są tam też dedykowane zabezpieczenia.
    Natomiast termostat ( obecnie bez kalendarza ) zewnętrzny steruje tylko w piecu sam wentylator ( wydmuch nagrzanego powietrza ), poprowadzony przewód 1kwadrat do termostatu. ( Do samego pieca wchodzą dwa przewody, siła oraz drugi ( do wentylatora 220 V.
REKLAMA