Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Hotpoint-Ariston AVSD88 - nie startuje po ustawieniu programu

tooms76 12 Feb 2017 16:20 981 5
    tooms76
    Level 10  
    Witam
    Mój problem polega na tym, że po ustawieniu programu słychać zatrzask zamka i dalej cisza, nic się nie dzieje, zegar stoi. Sprawdzałem zamek i na styku pomocniczym sygnalizującym zamknięcie drzwiczek jest przejście. Gdzie szukać problemu?
    Pozdrawiam
  • Helpful post
    wiesiekmisiek
    Level 33  
    Może szczotki, silnik , jeżeli nawet wody nie pobiera to elektrozawór ( dochodzi napięcie - jeżeli nie to kolejno po kabelkach), hydrostat , jest tego trochę nie pomijając programatora i modułu.
    tod.1977
    Level 23  
    Witam.
    Blokada rygluje drzwi w sensie zablokowania drzwi? Czy mimo słyszalnego "kliknięcia" drzwi można otworzyć?
    tooms76
    Level 10  
    Blokada działa poprawnie, wyciągnąłem zamek na zewnątrz i zasymulowałem zamknięcie drzwiczek na zacisku pomocniczym pojawia się przejście do środkowego pinu, tak samo zrobiłem pod napięciem i na zacisku pomocniczym pojawia się napięcie.

Zrobiłem jeszcze jedną próbę włączyłem funkcję "DEMO" i pralka zaczęła obracać bębnem, po wyłączeniu tej funkcji raz udało się ją załączyć tzn zaczęła prać, ale przy następnej próbie sytuacja powróciła. Następne włączenie funkcji DEMO już nie dało skutku i pojawił się dodatkowy napis DOOR, mimo iż zamek działa poprawnie. Coś mi się wydaję ze jest problem ze sterownikiem.
  • Helpful post
    tod.1977
    Level 23  
    Napis "door" w pralkach Indesit oznacza że skończyły się szczotki na silniku. Może warto sprawdzić ten trop skoro blokada działa prawidłowo.
    tooms76
    Level 10  
    Witam
    Dzięki wszystkim , pomogła wymiana szczotek miały niecały centymetr ,
    pozdrawiam