logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fujitsu Siemens- konserwacja - Fujitsu siemens v6515

arek_tst 14 Lut 2017 11:04 633 4
REKLAMA
  • #1 16277779
    arek_tst
    Poziom 8  
    Witam,
    zabieram się do przeczyszczenia mojego fujitsu esprimo mobile v6515, ponieważ komputer ma już 8 lat i nie wymieniałem w nim jeszcze past termoprzewodzących a temperatury na normalnej pracy oscylują w okolicach 70C.
    Czy wiecie może czy na procesorze obecna jest w tym modelu tylko pasta termoprzewodząca czy jest tam termopad(słyszałem że w starszych modelach mogą jeszcze występować termopady). Jeśli będe chciał to sprawdzić i odkręce radiator to czy bedzie można go spowrotem przykrecić bez wymiany owej pasty/termopadu(czy nie będzie się w tedy jeszcze bardziej przegrzewał do czasu wymiany pasty/termopadu)?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16278120
    masterten
    Poziom 33  
    Ocena: 281
    Z typowym silikonowym termopadem na procesorze nie spotkałem się nigdy w żadnym laptopie. Owszem, bywają właśnie w starszych konstrukcjach termopady zrobione z pasty ściśniętej w folii aluminiowej lub miedzianej. Niestety czasem procesor tak przylgnie do folii, że rozerwie się ona przy zdejmowaniu, ale na tymczasowo można tam dać troszkę pasty i da to trochę czasu.
  • REKLAMA
  • #3 16278296
    arek_tst
    Poziom 8  
    masterten napisał:
    ale na tymczasowo można tam dać troszkę pasty i da to trochę czasu.

Dzięki za odpowiedź :) Jakaś najprostrza silikonowa się nada? Czy warto inwestować w coś droższego w tym przypadku?
  • REKLAMA
  • #4 16278471
    miecho18
    Spec od komputerów
    Ocena: 2771
    Żadna silikonowa. Musi to być dobrej jakości pasta, np. Arctic Silver 5. Wrzuć zdjęcia po zdemontowaniu chłodzenia.
  • #5 16278608
    boro1234567
    Spec od komputerów
    Ocena: 1535
    arek_tst napisał:
    Czy warto inwestować w coś droższego w tym przypadku?

Wręcz trzeba.
REKLAMA