logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Laptop FUJITSU SIEMENS V5555 ESPRIMO - Mega Wielke Niewiadome ...

EOLSON 21 Lut 2013 20:29 588 2
REKLAMA
  • #1 11967684
    EOLSON
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    [b]Witam serdecznie
    Od kilku dni jestem (nie)szczęśliwym posiadaczem laptopa :
    FUJITSU SIEMENS V5555 ESPRIMO

Mam kilka nurtujących problemów,pytań , zebrałem to w jedną całość aby nie zaśmiecać forum 6-cioma wątkami ;)

1.Czy Wam tez sie grzeje procesor na "postoju" (komputer ma jedynie podniesiona klapę , nic się nie ściąga , przeglądarka wyłączona , jedyny program który jest włączony to SpeedFan który pokazuje temperaturę dysku w granicach 40-60 stopni a temperaturę procesora 45-70 stopni , czy równiez notujecie podobne temperatury ? Czy to jest normalne , strach na nim cokolwiek włączyć ...

2.Co to jest za część którą oznaczyłem na zdjęciu jako XXX ? Grzeje się tak że parzy w rękę już po kilku minutach (!)

3.Co to za tajemniczy lużny kabelek i nie pasujący do niego wtyg w bardzo niewielkiej odległości (oznaczyłem na zdjęciu)

4.Komputer miał Vistę , chciałem zainstalować Win7 , z racju uszkodzonego napędu przygotowałem pendrive do botowania z Win7 , na innym laptopie działa bez zarzutu , botuje , przygotowuje , instaluje , natomiast tutaj zaczyna botować , zbiera informację i kopiuje (czarne tło z paskiem postępu) następnie logo na czarnym tle a jak tylko wchodzi niebieski ekran z wyborami w instalacji następuje restart , próbowałem kilka razy , myślę że pendrive jest dobry gdyż na innym laptopie instaluje sie dalej a tutaj restart

5.Proszę o pomoc w wyborze odpowiedniej nagrywarki dvd

6.Mogę kupić inny wentylator zastępczy jeśli tylko będzie pasowała wtyczuszka ?
    Ten jakby kręcił sie powolutku z wielkimi oporami , nagle przyspieszał i znowu miał jakieś opory , poza tym jest bardzo głośny

Bardzo proszę o pomoc
    GG:504800

Serdecznie Państwu dziękuję
    Sebastian
    Załączniki: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • REKLAMA
  • #2 11968011
    LA72
    Poziom 41  
    Ocena: 1648
    1.Uruchom test w OCCT.
    2.Mostek, SIS M672.
    ...
    6.Nie. Jak zamontujesz od innego komputera?
  • #3 11968020
    diseasekowalski
    Poziom 35  
    Ocena: 189
    1.A. Jaki to dysk?
    1.B. Temperatury dość wysokie ale skoro masz komputer używany z zainstalowanym systemem to nie wiadomo co masz w tym systemie. Być może wcale taki bezczynny nie jest... Aczkolwiek 70 st C to moim zdaniem za dużo w tym modelu. Można skontrolować / wymienić pastę na procesorze i termopad na chipsecie.
    Ten laptop nie może działać z otwartą obudową - nie ma wtedy chłodzenia chipsetu.

2. XXX czy "???"? Radiator chipsetu. Z doświadczenia w tym modelu wiem że przegrzanie często powoduje awarię płyty - potrzebny jest wówczas reball chipsetu.

3. Kabelek w koszulce? Antenka do modułu 3G lub bluetooth. Luźny kabelek po lewej - przewód do podłączenia gniazdka telefonicznego w laptopie do modułu modemu analogowej linii telefonicznej - którego to modemu brak - jest widoczne miejsce na mocowanie na 2 śruby i gniazdo podłączenia modemu (białe)

4. Jaka wersja bios? Masz możliwość włączenia i wyłączenia AHCI dla bios?
    Wyłącz automatyczny restart przy awarii i podaj kod BSOD.

5. Każda sprawna nagrywarka z odpowiednim złączem będzie moim zdaniem dobra do tego modelu..

6. Wentylator jest dostępny za mniej niz 30 zł na znanym portalu aukcyjny.
    Powinien pasować też z V5505 V5515 V5535 V5545 - trzeba porównać wygląd i wtyczkę.
REKLAMA