Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Sterowanie ogrzewaniem- listwa TECH

1Chris 15 Feb 2017 09:21 1104 2
    1Chris
    Level 2  
    Witam,
    Pytanie dotyczące sterowania ogrzewaniem jak w temacie. W domku będzie ogrzewanie podłogowe, ale dodatkowo będzie 5 grzejników, które maja być niezależne od siebie. Pomyślałem o takim rozwiązaniu Będzie to działać? ten wyłącznik czasowy może zastąpić regulator pokojowy?
    voyytas
    Level 15  
    Nie napisałeś czym będziesz grzał...powiem Ci jak to wygląda u mnie: grzeję gazem, piec kondensacyjny, sterowanie pogodowe. Ogrzewanie podłogowe ma dużą bezwładność i po 3 sezonach widzę że ono samo się najlepiej reguluje. Na rozdzielaczu podłogówki mam zawór RTL, którym ustawiłem sobie próg ciepłoty podłogówki. Ponadto piec gazowy pracuje w trybie komfort (21 st. C) w określonych przeze mnie porach a w pozostałych godzinach w trybie eko (18 st. C). Tam gdzie jest podłogówka mam systematycznie temp. 23 st. C i ciągle ciepłą (komfortową) podłogę. Też zastanawiałem się nad tego typu sterowaniem ale doszedłem do wniosku że zbędny, wydatek. Uważam że lepiej byłoby (zrobię to w przyszłym sezonie) nad elektronicznymi głowicami termostatycznymi do kaloryferów które sprzęgne bezprzewodowo aby mieć nad nimi kontrolę.
    1Chris
    Level 2  
    Sercem w instalacji będzie BUFOR. Podłogowe według projektu, regulatory w każdym z pomieszczeń z tym nie mam problemu.
    A pytam, jak sterować dodatkowymi grzejnikami przyjmując, że w garażu będzie rekuperator i przyłącze z sieci wodociągowej i rozdzielacz na zewnętrzne punkty wody. Kotłownia tymczasowo brak kotła zobaczymy co czas pokaże. Źródłem ciepła na początku będzie kominek na pellet i drewno i grzałki elektryczne. Dlatego grzejnik w kotłowni (koszt pociągnięcia rurki podczas budowy, niewielki). Pralnia jak widać na projekcie niema swojego obwodu tylko zależna jest od innych a obliczone jest że pobiera potrzebne ciepło właśnie z tych innych (taka sytuacja- kociołek w salonie pracuje, nagrzewa pomieszczenia w strefie otwartej. Ponad połowa obwodów jest zamknięta, chcąc podnieść temperaturę w pralni załącza się grzejnik (drabinka). Łazienki- drabinki do suszenia ręczników i okres przejściowy, bo jakoś tak chłodno.
    Pralnia, kotłownia i garaż- regulatory pokojowe
    Łazienki właśnie te wylaczniki czasowe. I to problem mam taki że niewiem czy można je podpiac pod tą listwe zamiast dwóch regulatorów pokojowych. Jeśli można to dla mnie byłoby to super rozwiązanie.