logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterowanie Tech do ogrzewania podłogowego i grzejników, RTL, automatyczne odpowietrzniki

rapnyt 19 Lis 2025 21:12 630 9
  • #1 21756486
    rapnyt
    Poziom 10  
    Dobry wieczór.

Mam pewien dylemat, który spędza mi sen z powiek. Posiadam dom, 3 kondygnacje: parter, piętro, poddasze.

Parter - ogrzewanie podłogowe, rozdzielnia plus drabinka (łazienka)
    Piętro - ogrzewanie podłogowe, RTL, łazienka plus drabinka, 3 pokoje - grzejniki
    Poddasze - 2 grzejniki

Chcę zamontować sterowniki tech do sterowania całością. Mam dwa dylematy.

1. Zważywszy na dużą ilość zakrętów i złożoność instalacji, chcę dać wszędzie automatyczne odpowietrzniki - nawet w zaworze RTL. Zmieści się 🙂

2. Łazienka na górze. Chciałbym dodać tam też sterowanie tech, z tym że nie można podłączyć go bezpośrednio do zaworu RTL. Mam parę wyjść:

- dać na grzejnik (drabinka) sterownik tech i spokój, ale za to muszę mieć stałą nastawę RTL; otwieranie tej puszki nie jest zbyt wygodne

- zmienić korpus zaworu RTL na taki z dodatkowym M30×1,5 z sterownikiem tech grzejnikowym - lecz niestety z racji kierunku obiegu musi być odwrotnie i tam raczej nie ma szans dodać automatycznego odpowietrznika

- zmodyfikować zawór RTL, rozkręcając go i przycinając trzpień tak, żeby pasowało do sterownika grzejnikowego

Zastanawiam się nad responsywnością — dawać sterownik tech do RTL, czy nie będzie działał zbyt dużym opóźnieniem, przez co będzie powodował duże amplitudy temperaturowe.

A czemu odpowietrzniki? Długo się odpowietrza instalację i jestem dość niecierpliwy 😉
    Zawór RTL z białą głowicą termostatyczną zamontowany w białej kasecie ściennej Zawór RTL z głowicą termostatyczną i miejscem na odpowietrznik w ściennej wnęce Automatyczny odpowietrznik kątowy Valvex GAMMA w kolorze białym Biały automatyczny odpowietrznik 1/2 ALFA Valvex na czarnym tle Zawór RTL z głowicą termostatyczną zamontowany w białej zabudowie ściennej Rozdzielacz ogrzewania podłogowego z pompą, zaworami i przepływomierzami w szafce
  • #2 21758241
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2616
    rapnyt napisał:
    A czemu odpowietrzniki? Długo się odpowietrza instalację i jestem dość niecierpliwy

Myślisz, że jak dodasz odpowietrzniki automatyczne do źle wykonanej instalacji to będzie się ona szybciej odpowietrzać?
    Może być wręcz przeciwnie. Będzie się stale zapowietrzać.
    Przy instalacjach podłogowych stosuje się odpowietrzniki ręczne.

Patrząc na te zdjęcia, mam wrażenie, że masz tam nieźle namieszane i starasz się to teraz naprawić dokładając automatykę, która w cudowny sposób ma naprawić błędy popełnione w budowie całej instalacji.
  • #3 21758491
    rapnyt
    Poziom 10  
    >>21758241
    Automatyka jest do czegoś innego. Do efektywnego wykorzystania samego grzania. Wolałbym trzymać się tematu, szczerze mówiąc. Chodzi głównie o RTL i automatykę. Z odpowietrznikami tylko kwestia, czy dać 2 na samą górę, czy wszędzie. Jestem leniwy i lubię automatyzację aż za bardzo.
  • #4 21758509
    Plumpi
    rapnyt napisał:
    Wolałbym trzymać się tematu szczerze mówiąc.

To niestety, ja nie jestem w stanie Ci pomóc, ponieważ widzę, że idziesz w złym kierunku tworzenia sobie kolejnych problemów, próbując naprawiać problemy poprzednie.
    To jest Twoja instalacja i Twoje pieniądze.
    Ja natomiast jestem propagatorem dobrych, sprawdzonych rozwiązań, które działają bardzo dobrze i sprawdziły się już w wielu domach.
    Skoro twierdzisz, że wolisz się trzymać tematu. Zatem nie interesują Cię żadne inne informacje i odpowiedzi, które nie są zgodne z Twoimi założeniami.
    Ale trzymam kciuki i ciekaw jestem co Ci się uda osiągnąć i czy będziesz z tego zadowolony.
  • #5 21758634
    rapnyt
    Poziom 10  
    Automatykę chcę założyć ze względu na wygodę, tylko nie wiem, jak najlepiej, optymalnie zrobić. Czy na RTL, czy na drabince sterownik.

Ale mniejsza z tym. Wracając do głównego problemu, instalacja sama w sobie nie jest najgorsza — sprawdza się w wielu domach od konkretnego dewelopera. Wszyscy sąsiedzi, którzy mają tę samą, nie mieli żadnych problemów. U nas z kolei ciśnienie spadało i to dość dużo na piecu — o 0,5–1 bar na dobę.

Piec wymieniony na nowy, pomimo sprawdzenia, że był szczelny.
    Sprawdzenie szczelności podłogówki i obiegu grzejników — szczelne.

Potem okazało się, że na 2 pętlach było powietrze — zostało odpowietrzone przez zewnętrzną pompę, każda pętla osobno. Mija 2 tygodnie i jest ok. Z zasady chciałem dać odpowietrzniki wszędzie, bo mam trochę zespół natręctw 😉 Że jak po roku dopuścisz wodę, jak ubyje, żeby się długo z tym nie bawić. Ale to może być niezrozumienie zagadnienia. O systemach grzewczych nie wiedziałem nic. Dlatego też pomyślałem o 2 najwyższych punktach, żeby sobie ułatwić.
  • #6 21758828
    Plumpi
    Każda bezwzględnie podłogówka, przed jej uruchomieniem wymaga dobrego odpowietrzenia i robi się to przy pomocy specjalnej pompy odpowietrzającej, ewentualnie przepuszczając poprzez podłogówkę bieżącą wodę z sieci w celu wypchnięcia powietrza z rur.
    Aby pozbyć się resztek powietrza z instalacji, to musi być w tej instalacji zamontowany separator powietrza lub porządniejszy odpowietrznik automatyczny. Tyle, że ten odpowietrznik montuje się w miejscu, gdzie nie występują podciśnienia i jest dość mała prędkość przepływu wody, tj. na sprzęgle hydraulicznym lub buforze.
    Zamontowanie odpowietrznika przy RTL-u czy na belce powrotnej rozdzielacza to poważny błąd i świadczy tylko o kompletniej niewiedzy tego, kto takie odpowietrzniki montuje w tych miejscach. Tak zamontowane odpowietrzniki nie dość, że nie będą odpowietrzać instalacji, a wręcz przeciwnie, będą napowietrzały tę instalację.
    Także i odpowietrznik automatyczny na belce zasilającej podłogówki nie ma najmniejszego sensu, ponieważ nie będzie on działał ze względu na zbyt dużą prędkość wody i niemożliwość odseparowania się powietrza od tej wody.
    Z tego powodu na belkach ogrzewania podłogowego montuje się tylko i wyłącznie odpowietrzniki ręczne, które służą tylko i wyłącznie do odpowietrzenia rozdzielacza i pompy podczas ich napełniania i bez pracy pompy obiegowej.
    Kiedy pompa pracuje, odpowietrzniki muszą być zamknięte.
    O deweloperach mi nawet nie wspominaj, bo w 99,9% deweloperka to patologia.
    Powietrze, które pozostaje rozpuszczone w wodzie, usuwa się separatorem powietrza lub odpowietrznikiem na sprzęgle. Aby woda nie odgazowała w podłogówce i nie wytworzyły się bąble powietrza, które uniemożliwiają pracę podłogówki, to pompa obiegowa musi pracować non-stop, przepychając tę napowietrzoną wodę do separatora i tam powinno nastąpić odseparowanie się powietrza od wody. Tego powietrza nie da się usunąć odpowietrznikami automatycznymi na belkach rozdzielacza, bo żeby powietrze mogło się odseparować, to musi nastąpić duże spowolnienie przepływu. Przy dużej prędkości przepływu, jak nawet powstanie bąbel powietrza, to jest on porywany przez strumień i często ponownie rozpuszczany w wodzie.

Zobacz - nawet Twoja instalacja to bubel, ponieważ część podłogówki pracuje stałotemperaturowo z zaworem mieszającym termostatycznym, a część z zaworami RTL.
    Jedno i drugie rozwiązanie robi się tylko i wyłącznie tam, gdzie podłogówka ma być tylko i wyłącznie dodatkiem do ogrzewania grzejnikowego. Konkretniej takie układy buduje się tylko w takich pomieszczeniach, gdzie są zarówno zamontowane grzejniki, jak i podłogówki. Podłogówka ma wtedy tylko utrzymać ciepło (np. w łazience, żeby nie było zimno w bose stopy lub np. w kuchni czy przedpokoju, żeby szybciej schła podłoga po jej częstym myciu), ale regulacja temperatury w tych pomieszczeniach powierzona jest grzejnikom i zaworom termostatycznym przy tych grzejnikach.
    Jak sam wspomniałeś
    rapnyt napisał:
    Ale to może być niezrozumienie zagadnienia. O systemach grzewczych nie wiedziałem nic.

i dokładnie tak jest - nie masz pojęcia o tym, jak prawidłowo powinna wyglądać taka instalacja CO i jak prawidłowo powinna być sterowana. Dokładanie regulatorów i zaworów elektrycznych to tylko półśrodki, które stwarzają kolejne problemy.
    To, że ktoś nie narzeka, nie oznacza, że ma zrobioną dobrze instalację. Jeżeli są to nowe domy, to do pierwszych mrozów ludzie nawet mogą nie zauważać poważnych wad tych instalacji, które się ujawnią zimą, kiedy przyjdą niższe temperatury.

Dodawanie do drabinki sterowania - w jakim celu? Co chcesz tym osiągnąć?
    Masz tam zapewne zawór termostatyczny z głowicą termostatyczną i to powinno wystarczyć jako regulacja. Problem niestety jest w tym, że moc drabinki jest zbyt mała, aby ogrzać łazienkę i móc regulować tam temperaturę.
    Jak dołożysz sterowanie do RTL-a, to będziesz miał raz zimną, a raz zbyt ciepłą podłogę. Wprowadzisz większe wahania temperatury.
    Wiesz w ogóle, jak działa RTL? On przymyka przepływ wody poprzez podłogówkę do takiej wartości przepływu, aby przepływająca przez niego woda zdążyła się wychłodzić do zadanej temperatury. RTL, aby działał prawidłowo, musi mieć stały przepływ wody poprzez ten zawór.
    Jeżeli wstawisz w szereg z RTL-em zawór zamykający z siłownikiem, to po zamknięciu się tego zaworu z siłownikiem, zawór RTL w pełni się otworzy. Po otwarciu zaworu z siłownikiem ruszy gorąca woda w podłogę. Posadzka zacznie się szybko i mocno rozgrzewać. Zanim zareaguje ten RTL, to w podłogę zostanie wciśnięte sporo energii, a posadzka zostanie miejscowo przegrzana. Takie cykle pracy będziesz miał co kilka-kilkanaście godzin. Powstaną wtedy duże wahania temperatury w posadzce oraz wahania temperatury w pomieszczeniu. Zmianom temperatury posadzki będą towarzyszyły rozszerzanie się i kurczenie betonu oraz rur. Beton będzie mocno pracował i podlegał zmęczeniu materiałowemu. Abyś to zrozumiał, to pomyśl sobie o kawałku drutu/pręta. Aby go złamać/urwać, należy go wyginać raz w jedną, a raz w drugą stronę. Dzięki zmęczeniu materiału drut/pręt w końcu pęka i za którymś razem po prostu się łamie. Podobnie też jest z posadzkami, kiedy podlegają stałym zmianom temperatury, to w końcu zaczną pękać, a rury w posadzce zaczną się rozszczelniać.
    Tak się składa, że nawet obecnie przerabiam taki temat u znajomej. Partacze zrobili jej podłogówki, dokładnie tak jak u Ciebie z zaworem RTL obejmującym ogrzewanie przedpokoju, łazienki oraz kuchni. Bez sprzęgła, bez rozdzielenia obiegu grzejników i podłogówek, bez mieszacza do podłogówek oraz bez zabezpieczeń przed zbyt gorącą wodą w podłogówkach. Kobieta była zadowolona, że podłoga tak fajnie grzała w stopy.
    Podłogówka zrobiona kilka lat temu. Obecnie tylko jedna pętla w łazience jest jeszcze szczelna. Wszystkie pozostałe pętle są uszkodzone i są nieszczelne w wielu miejscach. Chcesz, to Ci pokażę zdjęcia porobione kamerą termowizyjną, ile jest tam wycieków w każdej pętli. Bardzo dokładnie to widać na kamerze. Niestety nawet nie ma możliwości aby to ponaprawiać, bo tych uszkodzeń jest zbyt wiele. Trzeba będzie rozkuwać wszystkie podłogi i wszystko robić na nowo. Koszt wszystkich prac szacuję na ok. 60 tys. zł. minimum. Do tego robota na pół roku minimum. Kobieta teraz płacze.
    Co ciekawsze, z powodu ucieczki wody z instalacji kobieta musiała 2 razy wymieniać wymiennik w kotle gazowym, za co zapłaciła ponad 3,5 tys. zł łącznie.
    Wszystko przez to, że hydraulik, który robił te podłogówki, nie wiedział, że do podłogówki nie wolno pchać wody o temperaturze wyższej niż 42–45°C i że podłogówka nie powinna być zasilana tą samą temperaturą co grzejniki.

Reasumując:
    RTL-e stosuje się tam, gdzie temperatura wody w instalacji nie przekracza 50°C, a podłogówka jest tylko i wyłącznie dodatkiem do istniejącego tam ogrzewania grzejnikowego, a nie jedynym ogrzewaniem w tym pomieszczeniu.
  • #7 21759266
    rapnyt
    Poziom 10  
    No tak, tylko jak wcześniej pisałem, oprócz podłogówki w łazience na górze mam też drabinkę, więc Twoja definicja nie jest zaprzeczona z RTL.

W rozdzielni podłogówki dolnej mam mieszacz Afriso i maksymalna temperatura wchodząca wynosi 42°C. Oprócz 2 zaworów automatycznych są 2 ręczne.

A z termostatami w grzejnikach niby masz rację, ale przed wejściem do pomieszczenia musiałbym ustawić odpowiednią temperaturę i później, przy wyjściu, pamiętać zawsze o zmniejszeniu. Dodatkowo jeszcze na noc. Po coś tę automatykę wymyślono. Rzeczy powtarzalne można i trzeba automatyzować. Jeśli weźmiesz pod uwagę dużą ilość pomieszczeń, to tym bardziej.

Widzę, że jesteś bardziej przeciwnikiem automatyki, ale chociaż z uwagi na Twoje wypowiedzi doszedłem do wniosku, że lepiej już dać automatykę na dodatkowy zawór przy RTL, a nie drabince. Dzięki.

A podłogówki manualnie na rotametrach to już nie jesteś w stanie w ogóle ustawić bez automatyki przy różnych warunkach atmosferycznych...
  • #8 21759295
    Plumpi
    Po co chcesz tak żąglować tymi termostatami przy grzejnikach wchodząc do pomieszczenia i wychodząc?
    Co niby ma Ci dać to obniżanie temperatury na noc?
    Myślisz, że tylko przekręcisz termostat i natychmiast w pomieszczeniu zmienia się temperatura?

rapnyt napisał:
    Widzę, że jesteś bardziej przeciwnikiem automatyki

Wyciągasz błędne wnioski.
    Może sobie obejrzyj niektóre z moich instalacji, jak powinna wyglądać dobra automatyka instalacji w której są w jednych pomieszczeniach podłogówki, a w innych grzejniki.

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4132638.html#21623926
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3760852.html#19137566
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4048044.html#21044729

i poczytaj tamte wątki, bo wszystkie dotyczą układu podobnego jak u Ciebie, a autorzy tych tematów założyli te tematy, bo mają problemy ze sterowaniem.

Gdybyś poczytał trochę moich wypowiedzi na Elektrodzie to wiedziałbyś, że jestem zwolennikiem automatyki, ale takiej automatyki która jest odpowiednia do danego rodzaju ogrzewania i w prawidłowy sposób steruje instalacją, a nie pseudoautomatyki wsadzanej bezmyślnie i do tego jeszcze do źle wykonanej instalacji.

Po raz kolejny Ci napiszę:
    RTL + automatyka to błąd.
    To już lepiej dołożyć tę automatykę do drabinki, tylko po co?
    Po to, żeby wychładzać łazienkę, a później nie móc jej dogrzać, kiedy będziesz chciał skorzystać? W zupełności wystarczy zwykły zawór termostatyczny z głowicą.

Obniżanie i podwyższanie temperatury w ciągu doby w domu murowanym nie przynosi żadnych korzyści. To ciepło, które wytracisz przy obniżeniu temperatury i tak będziesz musiał uzupełnić, żeby podnieść temperaturę do komfortowej.

W ten sposób nie zaoszczędzisz na opale, a do tego zwiększysz dyskomfort.

rapnyt napisał:
    ale chociaż z uwagi na Twoje wypowiedzi doszedłem do wniosku że lepiej już dać automatykę na dodatkowy zawór przy RTL a nie drabince

Cały czas nie rozumiesz o czym piszę.
  • #9 21759987
    rapnyt
    Poziom 10  
    Patrzyłem trochę na te tematy. Biorąc pod uwagę moją instalację, oprócz braku sprzęgła na dole, mam podłogówkę bezpośrednio z mieszaczem, pompą za nim i rozdzielnią. Nie zauważyłem, żeby był problem przez Ciebie opisywany, że grzejniki wolno się grzeją, bo całe ciepło
    idzie na podłogę, bo tam mam temperaturę ustaloną na 34°C, a na piecu 50°C.

W moim temacie na początku pytałem o możliwe amplitudy temperatury z RTL przy takim sterowaniu, ale to byłoby chyba podyktowane zasilaniem z zaworu RTL - ograniczeniem.

Według Ciebie, pomimo mieszacza, warto byłoby dodać sprzęgło na dole, żeby rozdzielić obiegi, tak? Coś oprócz tego?

Dodano po 2 [godziny] 23 [minuty]:

A zmianę temperatury to bardziej myślałem z komfortu. Zobacz, że jak idziesz spać, to lepiej jest mieć niższą temperaturę, a w dzień wyższą. W innych pomieszczeniach zobacz, że mając termostaty na grzejniku, one sprawdzają temperaturę punktowo, a nie w pomieszczeniu, np. na środku. Jeśli dodasz, że na poddaszu jest najgorzej termicznie, to zależy najbardziej od temperatury zewnętrznej. Fakt, że to jest różnica 1°C, ale zawsze. A tam przesiaduje część dnia, więc po co utrzymywać cały dzień temperaturę?
  • #10 21861968
    rapnyt
    Poziom 10  
    Kończę temat dla potomnych, jeśli ktokolwiek będzie chciał się dowiedzieć cokolwiek sensownego. Kolega w większości nie miał racji, na szczęście. Reasumując

Automatyczne odpowietrzniki na samej górze się sprawdziły - rewelacyjnie, jak musiałem wlać wodę do pełna; do usprawnienia instalacji - mikro wyciek. Jedynie te łazienkowe drabinki powinny mieć swoje, bo z racji gabarytów ciężko się je odpowietrza.

Sterowniki tech dają radę - super. Kolega miał rację, że na drabinki lepiej nie dawać. Za mała sprawność, ale na rtl box dachowy.

Zmieniłem rtl na taki z podwójnym zaworem i dałem mini sterowniki tech g-x. Nie ma dużych amplitud temperatury.

Nie potrzeba było sprzęgła hydraulicznego ani przebudowy instalacji. Użycie małe, fajnie działa, a podłogówka nie zabiera dużo ciepła - na jezdni wystarczy przy temperaturze wody 50°C na piecu. Ważne, żeby dać moduł wykonawczy do pieca - za każdym razem, jak gdziekolwiek spadnie temperatura w jakimkolwiek pomieszczeniu, załącza piec i ogrzewanie.

Temat uznaję za zamknięty. Można dać, że rozwiązano - chyba żeby zostawić, jakby ktoś inny chciał tutaj się wypowiedzieć.

Dobranoc

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy sterowania instalacją grzewczą w domu trzykondygnacyjnym, obejmującą ogrzewanie podłogowe i grzejniki, z zastosowaniem sterowników Tech oraz automatycznych odpowietrzników. Autor rozważa montaż automatycznych odpowietrzników na całej instalacji, w tym przy zaworach RTL, aby ułatwić odpowietrzanie po uzupełnianiu wody, jednak eksperci wskazują, że automatyczne odpowietrzniki powinny być montowane w miejscach o niskim przepływie i bez podciśnienia, np. na sprzęgle hydraulicznym lub buforze, a nie bezpośrednio przy RTL czy rozdzielaczach, gdzie mogą powodować napowietrzanie instalacji. W instalacji zastosowano mieszacz Afriso z maksymalną temperaturą zasilania 42°C oraz ręczne i automatyczne zawory. Autor preferuje automatyzację sterowania temperaturą w pomieszczeniach dla komfortu i wygody, zwłaszcza w łazience z drabinką grzewczą, gdzie rozważa montaż sterownika Tech na zaworze RTL lub na grzejniku, ostatecznie decydując się na zawór RTL z podwójnym zaworem i mini sterowniki Tech G-X. W instalacji nie zastosowano sprzęgła hydraulicznego, które jednak jest rekomendowane przez ekspertów dla rozdzielenia obiegów. System działa stabilnie, z niewielkimi amplitudami temperatur, a moduł wykonawczy steruje piecem, zapewniając automatyczne dogrzewanie przy spadku temperatury w pomieszczeniach. Automatyczne odpowietrzniki na najwyższych punktach instalacji sprawdzają się dobrze, szczególnie przy uzupełnianiu wody, a sterowniki Tech efektywnie zarządzają ogrzewaniem podłogowym i grzejnikami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA