logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

FunBox - Rozłączanie Wi-Fi, brak internetu na wielu urządzeniach

Kaczorek96 19 Lut 2017 13:23 1452 8
REKLAMA
  • #1 16290271
    Kaczorek96
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witajcie.
    Problem dotyczy mojego FunBox'a, który jest podłączony do dekodera TV. Telewizja działa bez problemu, choć czasami, dość spradycznie zdarza się problem przy włączaniu. Otóż totalnie nie działa Wi-Fi, internet na urządzeniach (3 smartphony, 2 lapki) automatycznie się rozłącza, wolno chodzi i nie łączy się automatycznie. Czasami wiele razy trzeba klikać "połącz" . W TV przez to nie dziala ipla, yt, ani tez zadna przegladarka.
    Resetowanie Fun;Boxa nie przynosi rezyltatow i jest z tym jeszcze gorzej. Mysle, ze trzeba by bylo poszperac w ustawieniach funboxa, ale w zyciu tego nie robilem. Mysle, ze funbox jest obciazony iloscia urzadzen podlaczonych do niego. W ostatecznosci zadzwonie po technikow z Orange. Moze ktos bedzie w stanie mi doradzic, pomoc co mam zrobic. Prosze o odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 16290312
    bogiebog
    Poziom 43  
    Ocena: 1530
    Ile ścian/sufitów między FB a laptopem ?

Jak laptop przy FB to jest OK ?

zainstaluj na laptopie inssider 2.x, wykonaj skan w miejscu gdzie dobrze odbiera i wmiejscu gdzie słabo, pokaż wyniki

zmierz przepustowość sieci WIFI.
    Zainstaluj ipef3.exe na obu laptopach,
    latop1: wyłącz zaporę, podłącz kablem do FB, uruchm cmd.exe, wpisz
    iperf3.exe -s

laptop2 (w różnych miejscach mieszkania)
    iperf3.exe -c ip-adres-laptopa-1
  • REKLAMA
  • #3 16290339
    Kaczorek96
    Poziom 9  
    W pokoju gdzie jest FB jest najlepiej. Bardzo rzadko coś zacina, rozlacza czy cokolwiek. Gorzej jest w kuchni i w pokoju obok. Tam rozlacza wifi co chwile na telefonach. Srednio co minute. A na laptopach nie da sie nic zrobic.
  • #4 16292593
    Nagus
    Poziom 27  
    Ocena: 97
    Na laptopie zainstaluj Acrylic WiFi Home lub podobny i zobacz jaki jest faktyczny poziom sygnału w różnych miejscach (na obu pasmach) i ile masz konkurencji na kanałach. Zapodaj stosowne zrzuty.
    Na smartfonie jakiś WiFi Analyzer lub coś podobnego.
    Nie wiadomo jaki sprzęt i w jakim paśmie podpięty. Dla ułatwienia rozdziel ustawienia i nadaj różne SSID dla 2,4GHz i 5GHz.
    Co do transferów to speedtesta wystarczy puścić.
    Możliwe, że po prostu tłumienie ścian jest za duże i/lub Funbox jest skitrany za meblem dającym duże tłumienie.
  • REKLAMA
  • #5 16293624
    Kaczorek96
    Poziom 9  
    Witam ponownie, nie wiem czy tymi w obsłudze tymi programami zrobiłem wszystko dobrze, bo robie to pierwszy raz w zyciu. Wrzucam screeny:
    Duży pokoj, tutaj internet przez wifi dziala dobrze, jest to miejsce gdzie stoi FB
    FunBox - Rozłączanie Wi-Fi, brak internetu na wielu urządzeniach FunBox - Rozłączanie Wi-Fi, brak internetu na wielu urządzeniach FunBox - Rozłączanie Wi-Fi, brak internetu na wielu urządzeniach FunBox - Rozłączanie Wi-Fi, brak internetu na wielu urządzeniach FunBox - Rozłączanie Wi-Fi, brak internetu na wielu urządzeniach
    Pokój obok:
    FunBox - Rozłączanie Wi-Fi, brak internetu na wielu urządzeniach FunBox - Rozłączanie Wi-Fi, brak internetu na wielu urządzeniach FunBox - Rozłączanie Wi-Fi, brak internetu na wielu urządzeniach FunBox - Rozłączanie Wi-Fi, brak internetu na wielu urządzeniach FunBox - Rozłączanie Wi-Fi, brak internetu na wielu urządzeniach
    Starałem się wszystko dobrze powstawiać, proszę o uwagi, jeśli coś się nie zgadza to zrobię test jeszcze raz...
    EDIT: Testy powtórzone i obrazki powstawiane na nowo, wczesniej cos mi sie nie zgadzalo
  • #7 16306564
    Kaczorek96
    Poziom 9  
    Odswieżam. Czy ktos jest w stanie mi pomoc?
  • #8 16310309
    Nagus
    Poziom 27  
    Ocena: 97
    Kanał zmieniałeś? Zmień na próbę na jakiś niski (1-6).
    Widzę, że 11 jest pustawy, a 13 całkiem pusty, ale to jest właśnie podejrzane. Ostatecznie w paśmie ISM 2,4GHz może pracować nie tylko WiFi.
    Przy zmianie sprzętu koniecznie wybieraj urządzenia z WiFi 5GHz.
  • REKLAMA
  • #9 16322587
    Kaczorek96
    Poziom 9  
    W jaki sposób zmienić kanał? Jestem w tym zielony totalnie. Jeszcze poszukam w google, ale miło jaby ktoś mi napisał dokładnie co i jak :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problemy z FunBoxem, który rozłącza Wi-Fi i nie zapewnia stabilnego połączenia internetowego na wielu urządzeniach, w tym smartfonach i laptopach. Telewizja działa poprawnie, ale aplikacje na TV nie funkcjonują z powodu problemów z internetem. Użytkownik sugeruje, że problem może wynikać z obciążenia FunBoxa przez wiele podłączonych urządzeń oraz z tłumienia sygnału przez ściany. W odpowiedziach zaleca się przeprowadzenie testów sygnału Wi-Fi za pomocą programów takich jak Acrylic WiFi Home i inSSIDer, a także zmianę kanału Wi-Fi na niższy, aby poprawić jakość połączenia. Użytkownik prosi o pomoc w konfiguracji ustawień FunBoxa.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA