Mam pytanie posiadam lampę led 8w i akumulator 6 woltowy o pojemności o 12 amperogodzin(Ah).
Jeżeli podłącze ją na stałe ,to ile godzin będzie świecić ?
Jeżeli podłącze ją na stałe ,to ile godzin będzie świecić ?
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamAdamcyn napisał:Na jakie napięcie jest ta lampa?
aaanteka napisał:Należy skorzystać z wzoru na moc nominalną oraz pojemność źródła zasilania ( akumulatora).
![]()
![]()
Moc twojego obciążenia wynosi 8W ( watów) zakładam,że przy zasilaniu nominalnym 6V.
Z tego wynika ,że prąd obciążenia wyniesie w przybliżeniu 1,34A (ampera).
Pojemność twojego akumulatora to 12 Ah ( Amperogodzin) - czyli jest to iloczyn czasu pracy i prądu obciążenia ,przykładowo i teoretycznie :
12hx1A=12Ah
24hx0,5A=12Ah
6hx2A=12Ah.
Z teoretycznie nowego , w pełni naładowanego akumulatora o pojemności 12Ah można czerpać energię przy obciążeniu prądem 1,34A przez czas:
12Ah: 1,34A= 8h57minut.
W praktyce należy przyjąć czas o wiele mniejszy , ponieważ pojemność jest zależna od temperatury otoczenia ,stanu naładowania oraz ilości cykli ładowania akumulatora .
Zwykle czas ten określany jest poprzez obniżenie napięcia akumulatora do minimalnego napięcia , dla akumulatora 6V jest to napięcie 5,4-5,6V. Warto więc zaopatrzyć zasilanie akumulatorowe w układ odcinający obciążenie przy takim napięciu akumulatora.
W prostych układach zasilania eksploatować akumulator poniżej 50% czasu wynikającego z jego pojemności nominalnej ( w twoim przypadku 3-4 godziny).
Adamcyn napisał:Nie możesz jej podłączyć do 6 V.
Czy ona ma wbudowane akumulatory?
aaanteka napisał:Należy skorzystać z wzoru na moc nominalną oraz pojemność źródła zasilania ( akumulatora).
![]()
![]()
Moc twojego obciążenia wynosi 8W ( watów) zakładam,że przy zasilaniu nominalnym 6V.
Z tego wynika ,że prąd obciążenia wyniesie w przybliżeniu 1,34A (ampera).
Pojemność twojego akumulatora to 12 Ah ( Amperogodzin) - czyli jest to iloczyn czasu pracy i prądu obciążenia ,przykładowo i teoretycznie :
12hx1A=12Ah
24hx0,5A=12Ah
6hx2A=12Ah.
Z teoretycznie nowego , w pełni naładowanego akumulatora o pojemności 12Ah można czerpać energię przy obciążeniu prądem 1,34A przez czas:
12Ah: 1,34A= 8h57minut.
W praktyce należy przyjąć czas o wiele mniejszy , ponieważ pojemność jest zależna od temperatury otoczenia ,stanu naładowania oraz ilości cykli ładowania akumulatora .
Zwykle czas ten określany jest poprzez obniżenie napięcia akumulatora do minimalnego napięcia , dla akumulatora 6V jest to napięcie 5,4-5,6V. Warto więc zaopatrzyć zasilanie akumulatorowe w układ odcinający obciążenie przy takim napięciu akumulatora.
W prostych układach zasilania eksploatować akumulator poniżej 50% czasu wynikającego z jego pojemności nominalnej ( w twoim przypadku 3-4 godziny).
Adamcyn napisał:leon19855 napisał:zamieniłem akumulatorki na 6v aku
Odłącz go, bo ledy długo nie pociągną przy tym zbyt wysokim napięciu.
Adamcyn napisał:Zakładam, że oryginalnie był wbudowany Li-ion 3,7 V, czyli od 3 V-4,4 V.
leon19855 napisał:Chciałbym zrobic tak wydajny układ aby jezeli pójde na działke i włacze lampe nawet na cała noc to żeby solar ją za dnia był w stanie naładować.
aaanteka napisał:Adamcym masz wszystko wyjaśnione w poście :
-Li-ion 3,7V 3,6Ah 13,32Wh
leon19855 napisał:Ponieważ jestem bardzo ciekawy czy ktoś jest w stanie mi na to odpowiedziec
aaanteka napisał:Adamcym masz wszystko wyjaśnione w poście :
-Li-ion 3,7V 3,6Ah 13,32Wh .
Dodano po 3 [minuty]:
leon19855 napisał:Chciałbym zrobic tak wydajny układ aby jezeli pójde na działke i włacze lampe nawet na cała noc to żeby solar ją za dnia był w stanie naładować.
To już całkiem inny aspekt, bo jak będzie zima, jak będzie pochmurnie, to "solar" może nie naładować akumulator.
Cała noc w okresie letnim , a cała noc w okresie jesienno- zimowym to całkiem inne parametry pracy akumulatora i potrzeby przy jego ładowaniu , ale przede wszystkim inny czas eksploatacji lampy .
Do tego może byśmy mogli coś doradzić , gdyby kolega pisał wyczerpująco i podawał parametry poszczególnych zespołów. Jaki "solar" ,jaka wydajność?
Adamcyn napisał:aaanteka napisał:Adamcym masz wszystko wyjaśnione w poście :
-Li-ion 3,7V 3,6Ah 13,32Wh
Chciałem młodego kolegę elektronika poprowadzić krok po kroku.
A teraz twarde fakty;
Rzeczywista pojemność wbudowanego 18650 to ok. 1500 mAh.
Jeżeli ledy mają 8 W, co też jest wątpliwe, to całość nie pociągnie nawet godziny
Dodatkowo oryginalne ogniwo solarne nie będzie w stanie zasilić większego akumulatora, a więc Twój projekt się nie sprawdzi.
leon19855 napisał:solar ładuje w pochmurny dzień ok 5,5 v tak mi pokazuje miernik