logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak obliczyć czas świecenia LED przy 7V z akumulatorem 11,1V 2200mAh?

maker5 28 Lis 2014 11:24 987 6
REKLAMA
  • #1 14172764
    maker5
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam.

Mam takie pytanie.
    Posiadam akumulator LI-PO 11,1V 3S 2200mAh 20C/30C TURNIGY.
    Podłączyłem go do Przetwornicy LM2596 STEP-DOWN w celu zmniejszenia
    napięcia z 11,1V na 7V dla dwóch ledów (bo każdy potrzebuje 3,5V więc zrobiłem razy dwa do 7V).
    Po drugiej stronie mam podłączone te dwa
    małe ledy szeregowo, tj. Dioda LED 5mm biała Super FLUX.
    Jej specyfikacja:
    Typ: LED, super Flux
    Napięcie pracy: 3,2V - 3,5V
    Prąd: 40mA
    Średnica: 5mm
    Kolor: biały
    Jasność: ~2500-300mcd
    Kąt świecenia: 120°
    Soczewka: przezroczysta

Jak obliczyć czas świecenia przy 7V wiedząc że akumulatorek ma po pełnym naładowaniu około 12,5V i ta wartość z czasem spada, aktualnie jest 11,3V po 16 godzinach działania.

Ale teoretycznie jak to obliczyć znając powyższe wartości pojemności akumulatora i prądu diod.

Dziękuję
    Załączniki:
    • Jak obliczyć czas świecenia LED przy 7V z akumulatorem 11,1V 2200mAh? 002.jpg (40.39 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak obliczyć czas świecenia LED przy 7V z akumulatorem 11,1V 2200mAh? 001.jpg (206.58 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 14172782
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1700
    Akumulator 2200mAh jest w stanie oddać prąd 2.2A przez godzinę. Znając prąd obciążenia (przed przetwornicą, a nie prąd samych diod), jesteś w stanie oszacować czas pracy.

P.S. Diody zasila się prądem, a nie napięciem. W Twoim układzie diody za długo nie przeżyją.
  • REKLAMA
  • #3 14172795
    maker5
    Poziom 9  
    Artur k. napisał:
    Akumulator 2200mAh jest w stanie oddać prąd 2.2A przez godzinę. Znając prąd obciążenia (przed przetwornicą, a nie prąd samych diod), jesteś w stanie oszacować czas pracy.

P.S. Diody zasila się prądem, a nie napięciem. W Twoim układzie diody za długo nie przeżyją.

Rozumiem,
    w takim razie jak mam sprawdzić prąd obciążenia przed przetwornicą ?

Oraz jak zmienić ten układ aby diody długo funkcjonowały ?

dziękuję
  • REKLAMA
  • #4 14172828
    Artur k.
    maker5 napisał:
    jak mam sprawdzić prąd obciążenia przed przetwornicą ?

Amperomierzem.

maker5 napisał:
    ak zmienić ten układ aby diody długo funkcjonowały ?

Najprościej włączyć w szereg z diodami rezystor ograniczający prąd. Tyle, że wówczas diody można zasilić bezpośrednio z akumulatora, przetwornica nie jest do niczego potrzebna.
  • #5 14172838
    maker5
    Poziom 9  
    Artur k. napisał:
    maker5 napisał:
    jak mam sprawdzić prąd obciążenia przed przetwornicą ?

Amperomierzem.

maker5 napisał:
    ak zmienić ten układ aby diody długo funkcjonowały ?

Najprościej włączyć w szereg z diodami rezystor ograniczający prąd. Tyle, że wówczas diody można zasilić bezpośrednio z akumulatora, przetwornica nie jest do niczego potrzebna.

ad1. Nie mam amperomierza ale mam miernik cyfrowy, można to jakoś zmierzyć lub obliczyć z innych wartości ?

ad2. Rezystor fakt, ograniczy prąd ale po to kupiłem przetwornice, żeby ona ograniczała prąd a dodatkowo mogę sobie na niej regulować napięcie.
    Więc dlaczego jest gorszym rozwiązaniem niż rezystor ?

dzięki
  • REKLAMA
  • #6 14172875
    Artur k.
    maker5 napisał:
    Nie mam amperomierza ale mam miernik cyfrowy, można to jakoś zmierzyć lub obliczyć z innych wartości ?

Nie wiem, przeczytaj instrukcję obsługi miernika. Typowe multimetry mają przecież pomiar prądu...
    A jeśli nie - pozostaje metoda techniczna.

maker5 napisał:
    Rezystor fakt, ograniczy prąd ale po to kupiłem przetwornice, żeby ona ograniczała prąd a dodatkowo mogę sobie na niej regulować napięcie.
    Więc dlaczego jest gorszym rozwiązaniem niż rezystor ?

Dlatego jest gorszym, że Twoja przetwornica nie ogranicza prądu, a napięcie. Podstawowym parametrem LED-ów jest prąd przewodzenia If i taki właśnie prąd musisz diodzie zapewnić. Napięcie przewodzenia diody wynika z prądu przez nią płynącego (dla każdego egzemplarza diody to napięcie będzie nieco inne przy takim samym prądzie).
    Źródło prądowe działa tak, że daje prąd o stałej wartości (w Twoim przypadku powinien wynosić 40mA), a napięcie dostosowuje tak, by zadany prąd popłynął.

Zapoznaj się z charakterystykami prądowo-napięciowymi LED.
  • #7 14175187
    krru
    Poziom 33  
    Ocena: 214
    Jeśli użyjesz odpowiedniego rezystora ((12V-7V)/40mA czyli 130Ω lub trochę więcej) i podłaczysz LEDy do akumulatora, to powinno podziałać około 50 godzin czyli pełnie dwie doby (2200/40). Odpowiednia przetwornica może zwiększyć ten czas, ale nie dużo, też ma jakąś sprawność < 100%. Musisz tylko uważać, by nie rozładować takiego akumulatorka za bardzo bo będą problemy.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące obliczenia czasu świecenia diod LED zasilanych z akumulatora LI-PO 11,1V 2200mAh poprzez przetwornicę LM2596, która obniża napięcie do 7V. W odpowiedziach podano, że kluczowe jest zmierzenie prądu obciążenia przed przetwornicą oraz zastosowanie rezystora ograniczającego prąd, ponieważ przetwornica nie reguluje prądu, a jedynie napięcie. Zastosowanie rezystora o wartości około 130Ω pozwoli na zasilanie diod bezpośrednio z akumulatora, co może wydłużyć czas świecenia do około 50 godzin. Użytkownik został również poinformowany o konieczności monitorowania stanu naładowania akumulatora, aby uniknąć jego nadmiernego rozładowania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA