logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP LaserJet Color 1600 - zielono-żółte paski na wydrukach, co robić?

BarcaFan55 21 Lut 2017 14:52 1644 9
REKLAMA
  • #1 16296100
    BarcaFan55
    Poziom 10  
    Kupiłem drukarkę (HP Deskjet Color), która od kilku lat stała nieużywana. Teraz po włączeniu drukuje w taki sposób, że kartki są całe w zielono-żółtych paskach. Po otworzeniu drukarki cała pas jest właśnie w tych kolorach (zdjęcie w załączeniu). Jakie są wasze sugestie - to wina starego toneru i trzeba go wymienić czy awarii uległ jakiś inny element?

Z góry dzięki za sugestie.
    Załączniki:
    • HP LaserJet Color 1600 - zielono-żółte paski na wydrukach, co robić? Drukarka.jpg (64.73 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 16296195
    BarcaFan55
    Poziom 10  
    Czyściłem już tą folię, następnie drukowałem i kartki nadal są barwione liniami i folia się barwi ponownie. Robiłem to kilka razy i za każdym razem to samo (wydruki na załączonych zdjęciach). Czyli to wina starych tonerów, tak?
    Załączniki:
    • HP LaserJet Color 1600 - zielono-żółte paski na wydrukach, co robić? druk2.JPG (55.01 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • HP LaserJet Color 1600 - zielono-żółte paski na wydrukach, co robić? druk1.JPG (31.41 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 16296213
    endriuf
    Spec od drukarek
    Ocena: 1530
    BarcaFan55 napisał:
    Czyli to wina starych tonerów, tak?

Tak.
    Najlepiej kupić komplet od jednego producenta.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 16296248
    BarcaFan55
    Poziom 10  
    Obecnie tonery są od jednego producenta, są oryginalne. Ale z tego co wiem są kilkuletnie więc to może być przyczyną. Chcę się upewnić przed zakupem nowych bo jednak zakup to niemały wydatek. Także mam kupić i na 99% to rozwiąże mój problem, tak?
  • REKLAMA
  • #6 16296322
    Bitels85
    Poziom 25  
    Ocena: 166
    100% pewności nie będziesz miał do momentu wymiany. Jeśli obawiasz się ryzyka i kosztów, na początek spróbuj wymienić ten toner, który najbardziej sypie - w twoim przypadku jest to cyan. Jeśli wymiana tonerów nie usunie zabrudzeń, wówczas dojdzie wymiana pasa transferowego.
  • #7 16296372
    BarcaFan55
    Poziom 10  
    No właśnie cyan i żółty zostawiają najwięcej zabrudzeń. Otwierając klapkę od tych pojemników widać na wałkach duże ilości tonera, które następnie zostają na pasie transferowym. Dołączam zdjęcie, w tej chwili tonera na wałku jest nieco mniej ale nadal tak samo barwi kartki HP LaserJet Color 1600 - zielono-żółte paski na wydrukach, co robić?
  • Pomocny post
    #8 16296435
    Bitels85
    Poziom 25  
    Ocena: 166
    OK, masz potwierdzone, w takim razie, wymień komplet tonerów, skalibruj urządzenie - powinna nastąpić automatyczna kalibracja po wymianie tonerów, następnie wykonaj wydruk stanu materiałów i wrzuć skan.

I jak, wymienione tonery, jest ok?
  • Pomocny post
    #9 16305219
    bercik_gsi
    Poziom 15  
    Ocena: 60
    Tak, to wina kaset. Sam napełniałem do takiej w pracy kiedyś, ba nawet jedna mi chyba jeszcze w garażu stoi;p
    W kolorach jakość wykonania kaset i poślizg opc na cleaning blade ma ogromne znaczenie. Kolorowe proszki maja delikatnie inna konsystencję niż czernie.
    Kaseta musi być w 100% szczelna, inaczej masz to co masz teraz.
  • #10 16310339
    BarcaFan55
    Poziom 10  
    Dzięki za pomoc ;)
    Wymieniłem kasety na nowe i wszystko pięknie się drukuje.

Jeszcze raz wielkie dzięki!

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z drukarką HP Deskjet Color, która po dłuższym nieużywaniu drukuje z zielono-żółtymi paskami. Po wstępnej diagnozie i czyszczeniu folii transferowej, problem nadal występował, co sugerowało, że przyczyną mogą być stare tonery. Użytkownik potwierdził, że tonery są oryginalne, ale kilkuletnie. W odpowiedziach zasugerowano wymianę tonerów, szczególnie koloru cyan, oraz kalibrację urządzenia po ich wymianie. Po wymianie tonerów na nowe, problem został rozwiązany, a jakość wydruków wróciła do normy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA