logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Prosty układ z LM358, dlaczego nie działa po wymianie na TL072 - parametry W.O.

Doctor-jarocin 21 Lut 2017 20:47 2289 10
REKLAMA
  • #1 16297045
    Doctor-jarocin
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam,
    Zbudowałem banalnie prosty układ według załączonego schematu. Wzmacniacz operacyjny ma za zadanie utrzymać zadany po przez dzielnik rezystorowy, spadek napięcia na rezystorze R5, po przez sterowanie bramką tranzystora Mosfet.
    Układ działa bezproblemowo (co nie jest w sumie takie pewne ponieważ nie posiadam jeszcze oscyloskopu) jednak spełnia swoją rolę i działa płynnie.
    W celach eksperymentu wymieniłem LM358 na TL072, ta sama obudowa DIP8, to samo rozmieszczenie wyjść/wejść.
    I teraz co się dzieje po zamontowaniu TL072:
    - na wyjściu TL072 (bramka mosfeta) pojawia się napięcie 14,35V, na wejściu nieodwracającym pojawia się 5mV (mimo że dzielnik ustawiony na 0V)
    - ponieważ bramka tranzystora ma potencjał 14,35V, prąd dren/źródło osiąga wartość ok 2A a tym samym na wejściu odwracającym pojawia się spadek napięcia z R5 wynoszący ok 1V.
    Proszę o odpowiedź na nurtujące mnie pytania:
    1. Dlaczego mimo większego potencjału na wejściu odwracającym, wyjście dąży do Vmaks zasilania ?
    2. Czy ma na to wpływ brak symetrycznego zasilania ? Bramki JFET na wejściu ? W notach obu układów można doczytać że mogą być zasilane single (rozumiem jako niesymetrycznie) i dual (symetrycznie). Proszę o poprawkę jeśli się mylę. Choć w nocie LM358 jest wzmianka że jest dedykowany do pracy niesymetrycznej.
    Najważniejsze pytanie z mojego punktu widzenia: (po to ta cała rozprawka)
    3. Po jakich parametrach z noty aplikacyjnej wywnioskować do jakiego rodzaju zasilania nadaje się bardziej lub mniej dany wzmacniacz operacyjny ?

Linki do not
    LM358AN - http://www.ti.com/lit/ds/symlink/lm358.pdf
    TL072ACP - http://www.ti.com/lit/ds/symlink/tl072.pdf
    Załączniki:
    • schemat.pdf (10.07 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 16297064
    Justyniunia
    Poziom 36  
    Ocena: 1322
    Podłączę się nieco pod temat. To samo mam z LM324 i TL074.
    Z LM324 układ działa, po podmianie (z ciekawości) na TL074 układ z początku martwy, potem jakby stopień się nasyca i LED zamontowana na wyjściu zaczyna świecić. zasilanie w obu przypadkach pojedyncze.
    Właśnie szukam odpowiednika dla LM324 ale w wersji nie 4, a 2 wzmacniacze operacyjne w jednej obudowie.
  • #3 16297093
    rb401
    Poziom 39  
    Ocena: 984
    Doctor-jarocin napisał:
    Po jakich parametrach z noty aplikacyjnej wywnioskować do jakiego rodzaju zasilania nadaje się bardziej lub mniej dany wzmacniacz operacyjny ?

Tu chodzi głównie o to w jakim zakres napięcia (względem zasilań) na wejściach, operacyjny pracuje poprawnie. Jest to np. parametr Vcm Common-mode voltage.
    LM358 ma ten zakres (dolną granicę) nawet trochę poniżej ujemnego bieguna zasilania. Dlatego w Twoim układzie działa dobrze. A TL072 ma w porównaniu z 385, bardzo kiepski ten zakres, co doświadczyłeś osobiście.
  • REKLAMA
  • #4 16297150
    Doctor-jarocin
    Poziom 11  
    Właśnie ten parametr Common-Mode Voltage jest dla mnie niezrozumiały ponieważ:
    - dla LM358 wynosi od 0V do V+ -1.5V
    - dla Tl072 wynosi od -12V do +15V (czyli 0V też się w tym zawiera, szerszy zakres)
    Czy źle interpretuję ?
  • REKLAMA
  • #6 16297250
    rb401
    Poziom 39  
    Ocena: 984
    Doctor-jarocin napisał:
    Czy źle interpretuję ?

Zauważ że dla TL072 parametr jest określony dla zasilania +/- 15V. Czyli jeśli liczymy od ujemnej końcówki zasilania samej kostki (by dobrze porównać te dwa wzmacniacze) to te 0V, o którym piszesz to jest 15V.
    A jeśli będziemy się trzymać konwencji że ujemna końcówka zasilania to 0V, wyjdzie nam że LM385 pracuje od 0V a TL072 od 4V.

Tu wyżej kolega jony podrzucił ładne obrazki na ten temat.

Pojęcia wzmacniaczy single supply i dual supply, są nieco mylące, bo w zasadzie dla wzmacniacza operacyjnego jest to bez różnicy czy jest jeden zasilacz czy dwa szeregowo. I tak ma dwie koncówki plus i minus.
    Ale potocznie rozumiane określenie dual supply, niesie pewną sugestię że potencjały wejść będą raczej gdzieś symetrycznie w środku zakresu zasilania (masa podwójnego zasilania), a określenie single supply, sugeruje za to że te potencjały będą dużo bardziej asymetryczne.
  • #7 16297819
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6135
    Cytat:
    Zbudowałem banalnie prosty układ według załączonego schematu. Wzmacniacz operacyjny ma za zadanie utrzymać zadany po przez dzielnik rezystorowy, spadek napięcia na rezystorze R5, po przez sterowanie bramką tranzystora Mosfet.

Zauważ że gdybyś chciał zbudować źródło prądu wypływającego (tranzystor P kanałowy od strony + zasilania) to właśnie na TL072 układ działał by poprawnie a na LM358 by nie działał.

Justyniunia napisał:
    Właśnie szukam odpowiednika dla LM324 ale w wersji nie 4, a 2 wzmacniacze operacyjne w jednej obudowie.
    Wspomniany tu wielokrotnie LM358 jest dokładnym (podwójnym) odpowiednikiem poczwórnego LM324, a jeśli ktoś używa wzmacniacza jako komparatora (nie wiedząc jaka jest różnica) to odpowiednikiem "komparatorowym" jest LM393 (schemat wewnętrzny różni się tylko stopniem wyjściowym OC, oraz brakiem kompensacji częstotliwościowej - dzięki czemu jest szybszy).
  • #8 16307127
    Doctor-jarocin
    Poziom 11  
    Dziękuję za odpowiedzi i okazaną pomoc. Po kilku wieczorach analizowania łapie o co chodzi, choć muszę to "szlifować".
  • #9 16351785
    Justyniunia
    Poziom 36  
    Ocena: 1322
    Ja również, a czy istnieje dokładny pojedynczy odpowiednik dla LM324?
    741 też nie działa jak należy w moim układzie, jedyny który działa to LM324, ale nie potrzebuję 4 wzmacniaczy.
  • REKLAMA
  • #10 16352119
    jony
    Specjalista elektronik
    Ocena: 888
    Justyniunia napisał:
    Ja również, a czy istnieje dokładny pojedynczy odpowiednik dla LM324?

LM321 albo LMV321
  • #11 16352143
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zbudował prosty układ z wzmacniaczem operacyjnym LM358, który działał poprawnie. Po wymianie na TL072, zauważył nieprawidłowe napięcia na wyjściu i wejściu, co prowadziło do nieprawidłowego działania układu. Dyskusja skupiła się na różnicach w parametrach, takich jak zakres napięcia wspólnego (Common-mode voltage) między LM358 a TL072. Użytkownicy wskazali, że LM358 ma szerszy zakres pracy przy pojedynczym zasilaniu, co wyjaśnia, dlaczego układ działał z tym wzmacniaczem, a nie z TL072. Dodatkowo, poruszono temat odpowiedników wzmacniaczy operacyjnych, takich jak LM321 i LMV321, oraz ich zastosowań.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA