Szanowni Państwo
Zdecydowałem się odświeżyć temat, ponieważ miałem dokładnie taką samą potrzebę i bardzo długo szukałem rozwiązania. Wbrew pozorom zapotrzebowanie na taki konwerter istnieje. W moim przypadku sytuacja była następująca: domofony zainstalowane ok. 2007 roku miały czytniki pastylek Dallas, zatem do kolejnych drzwi zastosowałem również sterownik na pastylki Dallas, aby mieszkańcy nie musieli nosić przy kluczach dodatkowego breloczka. W ciągu ponad 10 lat do tego kontrolera zostało stopniowo przypisanych kilkadziesiąt pastylek (jest to pomieszczenie rowerowni w której stoi ponad 30 rowerów). Niestety, zastosowany sterownik (USK223 z firmy Demiurg) nie daje możliwości zarządzania użytkownikami, a przynajmniej 2 osoby zgubiły swoje pastylki, zatem powstał problem, ponieważ nie można ich wykasować, można tylko wykasować wszystkie, ale wtedy trzeba by je wszystkie ponownie dodać, co było by bardzo kłopotliwe.
Rozwiązaniem była by wymiana sterownika na kontroler dostępu pozwalający na zarządzanie użytkownikami, przy czym w tym konkretnym przypadku najbardziej odpowiadałby mi ACM12 Paradoxa, ponieważ w obiekcie jest już centrala EVO192 podłączona do Internetu i magistrala dochodzi do miejsca, gdzie obecnie jest sterownik USK223. Aby było to możliwe, musiałem zdobyć konwerter przetwarzający kod pastylki Dallas na protokół Wiegand 26 bitów, zatem stanąłem przed takim samym problemem jak autor tematu. Na rynku istnieją takie urządzenia, ale są bardzo drogie...
Aby nie zanudzać Czytelników szczegółami moich poszukiwań, poniżej przedstawiam rozwiązanie:
Stosowny konwerter wykonała na zamówienie firma ELOG z Warszawy, cena wyniosła 200zł. Ponieważ dobrze byłoby wiedzieć, jaki numer karty w protokole Wiegand będzie odpowiadał konkretnej pastylce, firma ELOG dodaje w komplecie mały programik, który przelicza numer pastylki Dallas na numer karty w formacie Wiegand. Zatem wystarczyło kupić za 18zł czytnik EEPROM, odczytać numery pastylek ze sterownika USK223, przeliczyć je programem na numery kart, wpisać je do Paradoxa i na tym migrację do innego systemu zakończono
Pozdrawiam