logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Potrzbny konwerter sygnałów Dallas iButton do Wiegand 26/32

easypl12 23 Lut 2017 11:38 975 6
REKLAMA
  • #1 16300828
    easypl12
    Poziom 12  
    Ocena: 32
    Jak w temacie, jedyne co znalazłem to drogi i uniwersalny CVX-1300 amerykańskiej firmy Cypress.
    Ja potrzebuje czegoś prostego i w miarę taniego.

Czytany będzie tylko UID z pastylek iButton i ten numer ma być przekazany na magistrale Wiegand.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 16301040
    easypl12
    Poziom 12  
    JarekC napisał:
    UID dla iButton zawiera 48-bitowy numer seryjny natomiast w formacie Wiegand26 są dostępnye tylko 24 bity.
    Jak chcesz to przekodować?

JarekC

Nie chce, wystarczy mi 24bity wyciete z tych 48, chodzi o użycie UID do identyfikacji, nie współdziele UID z innymi systemami, używam go tylko wewnętrznie.
    Przewidujesz problem z unikalnością?
  • REKLAMA
  • #4 16301075
    JarekC
    Poziom 32  
    Ocena: 397
    Nie wiadomo jak są nadawane numery przed Dallasa więc trudno określić jakie będzie rzeczywiste prawdopodobieństwo zdublowania tak obciętego numeru.
    Musisz założyć brak unikalności lub utworzyć własną bazę i przed przekazaniem użytkownikowi sprawdzić unikalność.

Sam konwerter można zrobić na pierwszym lepszym uP.

JarekC
  • REKLAMA
  • #5 16301126
    easypl12
    Poziom 12  
    JarekC napisał:
    Nie wiadomo jak są nadawane numery przed Dallasa więc trudno określić jakie będzie rzeczywiste prawdopodobieństwo zdublowania tak obciętego numeru.
    Musisz założyć brak unikalności lub utworzyć własną bazę i przed przekazaniem użytkownikowi sprawdzić unikalność.

Sam konwerter można zrobić na pierwszym lepszym uP.

JarekC

A można prosić o jakieś konkrety?
    Jakiś przykład jak czytać 1Wire i jak pisać do Wiegand?
  • #6 16301180
    JarekC
    Poziom 32  
    Ocena: 397
    Jeżeli chodzi o czytanie 1wire/iBbutton to w sieci są setki jeżeli nie tysiące przykładów.
    Wystarczy wpisać w googla np: iButton reader AVR

Jeżeli chodzi o magistralę Wiegand to jest to bardzo prosta transmisja na dwóch liniach, impuls na jednej linii to '0' a impuls na drugiej linii to '1'.
    Informacje znajdziesz chociażby na Wikipedi.

JarekC
  • #7 17893647
    Dijkstra
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    Szanowni Państwo

Zdecydowałem się odświeżyć temat, ponieważ miałem dokładnie taką samą potrzebę i bardzo długo szukałem rozwiązania. Wbrew pozorom zapotrzebowanie na taki konwerter istnieje. W moim przypadku sytuacja była następująca: domofony zainstalowane ok. 2007 roku miały czytniki pastylek Dallas, zatem do kolejnych drzwi zastosowałem również sterownik na pastylki Dallas, aby mieszkańcy nie musieli nosić przy kluczach dodatkowego breloczka. W ciągu ponad 10 lat do tego kontrolera zostało stopniowo przypisanych kilkadziesiąt pastylek (jest to pomieszczenie rowerowni w której stoi ponad 30 rowerów). Niestety, zastosowany sterownik (USK223 z firmy Demiurg) nie daje możliwości zarządzania użytkownikami, a przynajmniej 2 osoby zgubiły swoje pastylki, zatem powstał problem, ponieważ nie można ich wykasować, można tylko wykasować wszystkie, ale wtedy trzeba by je wszystkie ponownie dodać, co było by bardzo kłopotliwe.

Rozwiązaniem była by wymiana sterownika na kontroler dostępu pozwalający na zarządzanie użytkownikami, przy czym w tym konkretnym przypadku najbardziej odpowiadałby mi ACM12 Paradoxa, ponieważ w obiekcie jest już centrala EVO192 podłączona do Internetu i magistrala dochodzi do miejsca, gdzie obecnie jest sterownik USK223. Aby było to możliwe, musiałem zdobyć konwerter przetwarzający kod pastylki Dallas na protokół Wiegand 26 bitów, zatem stanąłem przed takim samym problemem jak autor tematu. Na rynku istnieją takie urządzenia, ale są bardzo drogie...

Aby nie zanudzać Czytelników szczegółami moich poszukiwań, poniżej przedstawiam rozwiązanie:

Stosowny konwerter wykonała na zamówienie firma ELOG z Warszawy, cena wyniosła 200zł. Ponieważ dobrze byłoby wiedzieć, jaki numer karty w protokole Wiegand będzie odpowiadał konkretnej pastylce, firma ELOG dodaje w komplecie mały programik, który przelicza numer pastylki Dallas na numer karty w formacie Wiegand. Zatem wystarczyło kupić za 18zł czytnik EEPROM, odczytać numery pastylek ze sterownika USK223, przeliczyć je programem na numery kart, wpisać je do Paradoxa i na tym migrację do innego systemu zakończono :)

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje prostego i niedrogiego konwertera sygnałów z pastylek iButton firmy Dallas na magistralę Wiegand 26/32, aby przesyłać UID. W dyskusji poruszono kwestie związane z ograniczeniem długości UID, które w formacie Wiegand26 wynosi 24 bity, co może prowadzić do problemów z unikalnością. Użytkownicy sugerują, że konwerter można zbudować na podstawie mikrokontrolera, a w sieci dostępne są liczne przykłady dotyczące odczytu iButton oraz transmisji Wiegand. Wspomniano również o problemach z zarządzaniem użytkownikami w istniejących systemach, co skłoniło jednego z uczestników do poszukiwania nowego kontrolera dostępu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA