Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
HelukabelHelukabel
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Vordon HT-869V2 - Nie włącza kamery cofania automatycznie

24 Lut 2017 17:49 24699 4
  • Poziom 11  
    Witam

    Posiadam radio Vordon HT-869V2, do tego kamera cofania Vordon 4SMDPL. Gdy wrzucam wsteczny to nic się nie zmienia w radio, muszę ręcznie wejść w menu główne i wybrać AV IN - wtedy mam obraz z kamery

    Kamerę podłączyłem prosto pod wsteczny, następnie (obecnie) przez nowy przekaźnik zasilany plusem i minusem z tylnych świateł mijania, na wejściu plus ze światła wstecznego , na wyjściu kabel zasilania kamery plusem. Minus z kamery przykręcony do klapy bagażnika w miejscu innych minusów. Dolozylem tez plus z wstecznego do radia do wejscia BACK i nic.

    Kabel z sygnałem wideo podłączyłem w sekcji A do pinu 5 (żyła środkowa) i pinu 14 (ekran).
    Moze podlaczyc kamere do CCD_VIN tylko gdzie wtedy masa (ekran) ?

    Czy jest możliwość dołożenia jakiegoś sterownika/urządzenia lub zmiany w oprogramowaniu radia by po wrzuceniu wstecznego obraz sam się pojawiał?
    Vordon HT-869V2 - Nie włącza kamery cofania automatycznie8502138900...886089.jpg Download (45.33 kB)
  • HelukabelHelukabel
  • Spec od komputerów
    Skąd pewność, że sygnał załączający kamerę cofania jest sterowany plusem a nie masą?
  • HelukabelHelukabel
  • Poziom 11  
    Na YouTube znalazłem informację, że kamerę w radio załącza plus ze wstecznego. Podpiąłem też na chwilę pod masę i nic
    Ustawienie: mirror rear camera mam: yes
    Czy problemem może być to, że kamerę mam CMOS, a wejście radia to CCD_AVIN?
    Podłączyłem sygnał video z kamery + pod CCD_VIN (15pin), a minus AVIN_GND (14pin) nic nie pokazuje
    + pod CCD_VIN (15pin), a minus AUXIN_GND (16pin) i też nic
    + pod CCD_VIN (15pin), a minus AV_IN (5pin) też nic
    + pod AV_IN (5pin), a minus CCD_VIN (15pin) działa, ale nadal sama się nie włącza
    + pod AV_IN (5pin),a minus AVIN_GND (14pin) działa, ale sama się nie włącza.
    Vordon HT-869V2 - Nie włącza kamery cofania automatycznieDSC_02..JPG Download (3.9 MB)
  • Poziom 1  
    Koledzy, problem rozwiązany. Przewód brązowy z napisem BACK musicie podpiąć do plusa od światła wstecznego (np w progu gdzie biegnie do świateł) i u mnie działa jak trzeba. A kamerę pod chinche CCD_VIN .
  • Poziom 11  
    Kolega chyba nie przeczytał, bo napisał to samo co ja w pierwszym poście

    Problem udało się rozwiązać:

    Zasilanie kamery:
    masa do karoserii samochodu (klapa bagażnika)
    plus do +12V przy kostce światła wstecznego

    Sygnał wideo z kamery:
    masa (ekran) do gniazda białej wtyczki pin 14 AVIN_GND
    sygnał wideo (plus) do gniazda białej wtyczki pin 15 CCD_VIN

    Dodatkowo do radia trzeba podłączyć +12V ze świateł cofania (może być tam gdzie plus z kamery, ja podłączyłem przy skrzynce bezpieczników, bo tam przechodzi ze skrzyni biegów do żarówek z tyłu) do gniazda czarnej wtyczki pin 9 BACK

    W radio nie pomogła zmiana w ustawieniach wideo opcja Reverse Video na Yes.

    Trzeba było w ustawieniach wejść na ostatnią opcje info o urządzeniu, factory settings, kod 3711, others i tam jest reverse camera ma być tak/yes. Następnie save, wyjść do menu i ogóle i przywrócić ustawienia fabryczne. Po restarcie kamera zaczęła działać