logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Najlepsza nawigacja do 300 zł - opinie i rekomendacje

eweryst 25 Lut 2017 12:05 1863 13
REKLAMA
  • #1 16305742
    eweryst
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    Witam
    Czy jest jakaś sensowna nawigacja w granicach 300 zł ? Sprawdzam po stronach i na jednym rankingu pisze, że jest w top, a na innej stronie pisze, że się ciągle psuje.
    Poproszę o jakieś rady :)
  • REKLAMA
  • #3 16305895
    eweryst
    Poziom 15  
    kolego, GPS będzie używany w prywatnym aucie na terenie polski. Dodam jeszcze, że sporadycznie. Chodzi o to by był w miarę prosty w obsłudze, dla starszej osoby. Ja niestety nie śledzę długi czas tematu, ponieważ mam w smartfonie mapy. A mój ostatni i jedyny GPS (działa do tej pory) do manta 060 :)

Dodano po 21 [godziny] 27 [minuty]:

i padło na mio spirit 7500 PL zobaczymy czy dobry wybór :)
  • REKLAMA
  • #4 16308075
    wojtek1234321
    Poziom 36  
    Ocena: 1123
    eweryst napisał:
    i padło na mio spirit 7500 PL zobaczymy czy dobry wybór

Jako urządzenie to wybór dość dobry, ale nie wiem co za program nawigacyjny tam masz zainstalowany. Bo jeżeli jakiś z rodziny Mio to z aktualnością i aktualizacją swoich map już byli "troszkę na bakier", czyli ich mapy to już w tej chwili trochę "zabytkowe".
  • #5 16308107
    japycz321
    Poziom 26  
    Ocena: 140
    wojtek1234321 napisał:

Jako urządzenie to wybór dość dobry, ale nie wiem co za program nawigacyjny tam masz zainstalowany. Bo jeżeli jakiś z rodziny Mio to z aktualnością i aktualizacją swoich map już byli "troszkę na bakier", czyli ich mapy to już w tej chwili trochę "zabytkowe".

Kolego możesz napisać skąd taka opinia? Mio ma dobre i aktualne mapy. Program nawigacyjny zawsze można zmienić, chociaż we tym wypadku raczej nie będzie takiej potrzeby.
  • #6 16308182
    wojtek1234321
    Poziom 36  
    japycz321 napisał:
    Kolego możesz napisać skąd taka opinia? Mio ma dobre i aktu

Z tego że używałem z ich programem nawigacyjnym i ich mapami i zadowolony z tego nie byłem, być może coś się zmieniło, bo nie używam tego gdzieś od 2 - 2,5 lat. Wprawdzie urządzenie było inne ale program i mapy ich. Słaba baza adresowa, słabe pokrycie drogowe, słaba baza punktów POI i inne dodatki ułatwiające nawigowanie, i routing też nie bardzo, problem znikł po zmianie programu i map na iGo. Częstotliwość aktualizacji, szczególnie na Polskę, szczególnie w ostatnich czasach, przy bardzo częstych przebudowach w Polsce i otwieraniu nowych odcinków też nie bardzo. Zmieniłem na iGo i jest dużo lepiej, choć na Polskę to raczej używam AutoMapy. Na zagranicę to raczej jako nawigacja "offline" (bez połączenia internetowego) nie ma lepszego jak TomTom, choć "na zachodzie" TMC (informacje i bazy danych o korkach i innych wypadkach podawane przez stacje radiowe, nie internet) w TomTomie działa, powiedzmy "dopuszczalnie". Choć programy nawigacyjne na wszelkiego typu smartfony (Android) też "bardzo poszły do przodu" i raczej czas nawigacji na Windows CE dobiega końca. Tym bardziej że w smartfonach prawie wszędzie jest dostęp do internetu, a i koszty i transfer w przypadku tylko używania nawigacji nie jest tak strasznie duży.
    To jest oczywiście tylko moje zdanie na ten temat, i nie każdy musi się z nim zgadzać, ale po to jest forum aby dzielić się opiniami na dany temat.
  • REKLAMA
  • #7 16308297
    eweryst
    Poziom 15  
    Zobaczymy jak będą działać mapy, mio też wybrałem z innego powodu, że łatwo go "złamać" :). Chociaż z drugiej strony na takie sporadyczne używanie, myślę, że spokojnie wystarczy :) ale to będę mógł napisać dopiero po przetestowaniu :D
  • REKLAMA
  • #8 16308316
    wojtek1234321
    Poziom 36  
    eweryst napisał:
    mio też wybrałem z innego powodu, że łatwo go "złamać" :). Chociaż z drugiej strony na takie sporadyczne używanie, myślę, że spokojnie wystarczy

Oczywiście tu masz rację, Urządzenie, jako samo w sobie jest OK, praktycznie na tym "pójdzie" prawie każdy program nawigacyjny "obsługiwany" przez system Windows CE.
  • #9 16312344
    eweryst
    Poziom 15  
    był jeszcze tom tom start 20 (chyba:P) tylko, że dużo mniejszy wyświetlacz.
  • #10 16315272
    wiesiek_rog
    Poziom 10  
    Ocena: 17
    kolego zerknij na Vordona, ma rozsądną cenę i spore możliwości.
    Link
  • #11 16316940
    eweryst
    Poziom 15  
    no właśnie oglądałem tą nawigacje i też się nad nią zastanawiałem. Ale zdecydowałem się na MIO wcześniej, tylko z tego powodu, że gdyby mapy były nie odpowiednie, to bardzo łatwo wrzucić inne mapy :) Szkoda, że troszkę wcześniej nie rzuciłeś tego linka:/
  • #12 16316977
    japycz321
    Poziom 26  
    Ocena: 140
    Wybrales chyba najbardziej niepasujacy powód z wszystkich mozliwych. 90% nowych nawigacji z windows ce ma mozliwość prostrzej zmiany mapy bo wystarczy tylko zmienić ścieżkę w ustawieniach. Nie trzeba kombinowac z plikami na karcie jak w mio.
  • #13 16317590
    eweryst
    Poziom 15  
    kurcze, szkoda Panowie, że wcześniej nie pisaliście:/ ale teraz tak looknąłem i jest instrukcja jak odblokować mio 7500 na kartę. Najlepsza była moja stara poczciwa MANTA 060 wystarczyło włożyć kartę, zrobić plik explorer.exe i nawigacja była odblokowana :) wyciągałeś kartę i nawigacja była zablokowana :P
  • #14 16317846
    Freddy
    Poziom 43  
    Ocena: 2808
    Mio S7500 nie trzeba odblokowywać.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat nawigacji GPS w przedziale cenowym do 300 zł. Użytkownik poszukiwał prostego w obsłudze urządzenia do sporadycznego użytku w Polsce, wskazując na model Mio Spirit 7500 PL jako swój wybór. Uczestnicy rozmowy podzielili się opiniami na temat jakości map i oprogramowania nawigacyjnego Mio, wskazując na problemy z aktualizacjami i bazą danych. Zasugerowano również inne modele, takie jak TomTom Start 20 oraz Vordon, które mogą być alternatywą. Użytkownicy podkreślili, że wiele nowych nawigacji z systemem Windows CE umożliwia łatwą zmianę map, co może być korzystne w przypadku problemów z mapami Mio.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA