logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DCP-J140W - Komunikat:zacięcie papieru

rege2003 26 Lut 2017 15:54 8775 5
  • #1 16308699
    rege2003
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Podczas uruchamiania drukarki pokazuje się komunikat o zacięciu papieru. Papieru nie ma w drukarce jest czysto po otwarciu pokrywy pod skanerem nie znajduje się tam żaden kawałek papieru. Pasek który biegnie przy głowicy jest wyczyszczony tak więc to odpada. Pozostaje pytanie co jeszcze domyślam się że jest możliwość uszkodzenia wspomnianego czujnika od paska" jak sprawdzić tego nie wiem. Cały czas na panelu pokazuje się komunikat " Otwórz tylną klapę i usuń zacięty papier" nawet po wykonaniu tej operacji komunikat nie znika co może wskazywać na jakieś powiązanie z problemem. W podobnych modelach po otworzeniu tylnej klapy podniesieniu klapy skanera drukarka sprawdza czy jest już problem usunięty tu głowica wędruje na początkowe miejsce i nic znów w lewo głowica idzie do końca i zacięcie ciąg dalszy. Może to problem z położeniem głowicy w maksymalnym punkcie z prawej strony Czy z tyłu jak jest dostęp do papieru jest jakiś czujnik bo żadnej zapadki nie znalazłem.
    Filmy z pracy drukarki może komuś coś powiedzą:
    Link
    Stosowałem się do zaleceń z filmiku i nic.

• #2 16308959
    azarach
    Poziom 22  
    Ocena: 131
    Miałem w j315 taki sam komunikat , Tylko wymiana elektroniki pomogła. Oczywiście sprawdź czy na 100% nie masz zaciętego czujnika ;)
  • #3 16308981
    rege2003
    Poziom 10  
    A o którym czujniku mówimy? Sprawdzałem wszystko co mogłem papieru na pewno nie ma. Co do elektroniki to co dokładnie? mogę poszukać innej i zobaczyć czy ruszy.
  • #4 16309502
    azarach
    Poziom 22  
    Ocena: 131
    Elektronika - ostateczność
    1. enkoder czyszczenie
    2. silnik od napędu wałków
    3 elektronika

Wydaje mi się że silnik ci się nie obraca ;)
  • #5 16309646
    rege2003
    Poziom 10  
    Sprawdzę na innym modeludcp-j315w coś nie podoba mi się dokowanie głowicy. Sprawdzę. Pytanie techniczne czy dcp-j315w ,a dcp-j140 to takie same głowice? Mam sprawna dcp-j315w ale głowica zaschnięta może podmianka :)
  • #6 16309913
    endriuf
    Spec od drukarek
    Ocena: 1522
    Do czyszczenia dolny czujnik na płytce podpiętej do głowicy, potem do sprawdzenia czy switch w stacji czyszczącej nie jest zalany tuszem. Wystarczy wypłukanie gorącą wodą i wysuszenie. Wymagany demontaż stacji.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
REKLAMA