logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Astra G 2.0 Sport - Brak przedniego lewego światła

szypkiwonsz 27 Lut 2017 17:09 6735 9
REKLAMA
  • #1 16311158
    szypkiwonsz
    Poziom 9  
    Witam,

Od soboty nie mam przedniego lewego światła w astrze ( do jazdy dziennej ). Myslałem, że to wina żarówki ( mimo iż stara wyglądała na dobrą ) ale pomimo zakupu nowej niestety problem nie zniknął. Stwierdziłem, że może to wina bezpiecznika ale niestety wszystko jest ok. A teraz najciekawsza sprawa... Z prawej strony świeci żarówka ale gdy odpiąłem kostkę ( w astrze mam żarówki HB3,z wejściem na kostke bezpośrednio ) i podlaczyłem nowa żarówkę to ta nadal NIE ŚWIECI, nawet ta nowa, a gdy podłącze pod prawą żarówkę normalnie to świeci... Co to za czary?

Pozdrawiam i proszę o szybką pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 16311268
    Alfi1978
    Poziom 10  
    Ocena: 18
    miernik i sprawdź napięcie w kostce i masę.
  • REKLAMA
  • #3 16311376
    szypkiwonsz
    Poziom 9  
    A dlaczego ta dobra żarówka nie działa po drugiej stronie?
  • REKLAMA
  • #4 16311572
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6559
    szypkiwonsz napisał:
    A dlaczego ta dobra żarówka nie działa po drugiej stronie?
    Zapewne dlatego, że po prawej stronie nie ma zasilania.
    szypkiwonsz napisał:
    Od soboty nie mam przedniego lewego światła w astrze ( do jazdy dziennej ).
    (...)
    w astrze mam żarówki HB3,z wejściem na kostke bezpośrednio
    W Astrze G seryjnie nie ma świateł do jazdy dziennej, co najwyżej można założyć fabryczny moduł "skandynawski" automatycznie załączający światła mijania po uruchomieniu silnika (ale bez oświetlenia tablicy rejestracyjnej, zegarów i przyciemnienia podświetlania wyświetlaczy). Zatem o które światła Ci chodzi.
  • REKLAMA
  • #5 16311645
    szypkiwonsz
    Poziom 9  
    Napisałem, że do jazdy dziennej,czyli mijania.

Nie zrozumiałeś chyba co napisałem. Po prawej stronie mam światło a po lewej nie, gdy założe DOBRĄ ŻARÓWKĘ z lewej strony do prawej ( podepne pod kostkę ) to nie działa. A powinna bo żarówka dobra a napięcie musi być skoro tamta działa.
  • #6 16311687
    pusty20
    Poziom 26  
    Ocena: 213
    szypkiwonsz napisał:

I stąd wątpliwości bo to nie to samo.

Podepnij prawą żarówkę pod lewą kostkę.Coś mi się nie podoba ta żarówka albo jej oprawka. Bo tam jest zwykła H7 jako mijania a nie HB3,którą powinieneś mieć jako drogowe czyli tzw.długie.
    Bezpieczniki sprawdź.
  • #7 16311954
    tzok
    szypkiwonsz napisał:
    To w nocy na jakich światłach jeździsz?!? Ja też napisałem - w tym aucie nie masz świateł dziennych (chyba, ze sam sobie je dołożyłeś). Zakładam, że masz prawo jazdy, więc powinieneś wiedzieć jak nazywają się poszczególne rodzaje świateł, w które jest wyposażony Twój samochód.
    szypkiwonsz napisał:
    Po prawej stronie mam światło a po lewej nie, gdy założe DOBRĄ ŻARÓWKĘ z lewej strony do prawej ( podepne pod kostkę ) to nie działa.
    Bo przekładasz nie tę żarówkę (nie od tych świateł co trzeba). Przekładasz żarówkę od świateł drogowych (dawniej zwanych długimi), a nie działa Ci (prawdopodobnie) żarówka od świateł mijania (dawniej zwanych krótkimi).
  • #8 16313183
    szypkiwonsz
    Poziom 9  
    Tak, mój błąd.

Nie przekładam żarówki od długich świateł. Możliwe, że mam coś pozamieniane bo na obudowie piszę HB3 a H7 jest przy długich światłach tak jak piszecie.

A przekładałem HB3 do kostki od HB3
  • Pomocny post
    #9 16313253
    tzok
    szypkiwonsz napisał:
    Nie przekładam żarówki od długich świateł. Możliwe, że mam coś pozamieniane bo na obudowie piszę HB3 a H7 jest przy długich światłach tak jak piszecie.

A przekładałem HB3 do kostki od HB3
    Od świateł mijania jest H7, a od drogowych (długich) jest HB3 (podobna, tylko z taką plastikową "kostką")... czyli ciągle zajmujesz się nie tą żarówką co trzeba.
  • #10 16313321
    szypkiwonsz
    Poziom 9  
    O kurde.... Dzięki za odpowiedź.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z brakiem przedniego lewego światła do jazdy dziennej w samochodzie Astra G. Po wymianie żarówki na nową problem nie ustąpił, a sprawdzenie bezpieczników również nie wykazało usterek. Użytkownik zauważył, że żarówka z prawej strony działa, ale po podłączeniu nowej żarówki do lewej strony ta nie świeci. W dyskusji zasugerowano sprawdzenie napięcia w kostce oraz masy, a także zwrócono uwagę na pomyłkę w typach żarówek. Ustalono, że do świateł mijania w Astrze G używa się żarówek H7, a HB3 jest przeznaczona do świateł drogowych. Użytkownik przyznał, że mógł pomylić żarówki, co mogło być przyczyną problemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA