logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Aparat dla amatora - fotografowanie ruchliwego dziecka

kemotix 27 Lut 2017 20:12 2406 7
REKLAMA
  • #1 16311589
    kemotix
    Poziom 18  
    Ocena: 69
    Cześć!

Zaczynam rozglądać się za nowym aparatem do codziennego użytku. W aktualnym (Sony DSX-HX1) wysiada bateria, oraz ma on bardzo duże problemy z nadążaniu za ruchami rocznego syna. Dodatkowo przy słabszym, nierzadko sztucznym świetle zdecydowanie widać ziarno. Zdjęcia wykonuję zazwyczaj podczas zabawy z 0,5-1 metra. Jak w miesiącu uda mi się zrobić 20-30, z czego wybiorę 2-3 warte zostawienia to jestem zadowolony.

Zależy mi na:
    - szybkiej gotowości do pracy
    - szybkim / ciągłym autofocusie - syn w ciągu 2-3 sekund od zobaczenia aparatu rzuca wszystko i rusza w moją stronę
    - możliwie prostej obsłudze (zdjęcia robione w trybie automatycznym, jestem kompletnym laikiem i nie mam zapału by zagłębiać się w tajniki fotografii, dodatkowo za miesiąc do codziennej opieki dołączają się babcie i fajnie będzie jak też jakieś zdjęcie uda im się zrobić)
    - redukcji wstrząsów
    - małym rozmiarze
    - solidne wykonanie (nie zostawiam rzeczy w zasięgu rąk dziecka, no ale mały jest coraz sprytniejszy i kolejne skrytki na elektronikę regularnie odkrywa)

Nie potrzebuję:
    - nagrywania filmów - od tego mam kamerkę sportową
    - bajerów w formie Wi-Fi, NFC, GPS itp. itd. - stara dobra karta SD lub połączenie po USB wystarczy

Budżet do 1000. Zarówno nowe jak i używane wchodzą w grę.

Przeglądając fora natrafiłem na:
    - Canon IXUS 180 i Panasonic Lumix DMC-FT30 - proponowane rowerzyście - nie wiem jak sprawdzą się w pomieszczeniu
    - całą masę tematów z 2011-2013 roku w których polecane modele są praktycznie nie do dostania

Dzięki za wszelką pomoc!
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 16315246
    kemotix
    Poziom 18  
    Dzięki za pomoc :)
    Zaczynam poszukiwania!
  • REKLAMA
  • #4 16321465
    marcode
    Poziom 26  
    Ocena: 76
    Taki Pentax nie spełnia niestety większości twoich wymagań.
    Potrzebujesz raczej coś bezlusterkowców, które dadzą ci gotowe ładne zdjęcia w jpg, rozglądnij się za Sony A6000, albo cos z Fuji, ewentualnie system m4/3 czyli panasonic/olympus, jest tego sporo tylko iść do sklepu i sprawdzić.
  • REKLAMA
  • #5 16326465
    maser81
    Poziom 19  
    Ocena: 16
    Owszem może być tylko mamy tu limit cenowy 1000zł.
  • Pomocny post
    #6 16326520
    mtr2
    Poziom 12  
    W mojej ocenie prawie wszystkie twoje wymagania spełnia seria sx Canona np SX40 Sx50 lub Sx60
    Jedyny minus to duże gabaryty.
  • Pomocny post
    #7 16326527
    marcode
    Poziom 26  
    Ocena: 76
    Faktycznie do 1000zł, no to może uda się gdzieś znaleźć Samsung NX3000, świetny bezlusterkowiec z matrycą, która nie powstydzi się konkurować z aparatami za dużo dużo więcej.
  • #8 16330863
    kemotix
    Poziom 18  
    Zdecydowałem się na razie na Pentaxa Kx. Kupiłem z obiektywem KITowym i jestem bardziej niż zadowolony. Zdjęcia wychodzą mi o niebo lepsze, dodatkowo obsługa jest o wiele wygodniejsza, a i mam motywację by się podszkolić :)

Rozglądam się jeszcze za wspomnianym obiektywem.

Dziękuję wszystkim za pomoc!

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał aparatu do fotografowania ruchliwego dziecka, wskazując na problemy z aktualnym modelem Sony DSX-HX1, który ma słabą baterię i problemy z autofokusem. W odpowiedziach zasugerowano różne modele, w tym lustrzankę Pentax Kx, która jednak nie spełnia wszystkich wymagań. Zwrócono uwagę na bezlusterkowce, takie jak Sony A6000, aparaty Fuji oraz system m4/3 (Panasonic/Olympus). Użytkownik rozważał również aparaty Canon SX40, SX50 i SX60, a także Samsung NX3000. Ostatecznie zdecydował się na Pentaxa Kx z obiektywem KITowym, co przyniosło mu satysfakcję z jakości zdjęć i wygody obsługi.
REKLAMA