logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wsk 125 - Rejestracja za pomocą starego dowodu

rumot102 27 Lut 2017 21:05 18633 6
REKLAMA
  • #1 16311754
    rumot102
    Poziom 11  
    Ocena: 31
    Mam stary dowód bez rogu znaczy wyrejestrowany czy jest jakiś myk by to zarejestrowac?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 16311808
    slawek87
    Poziom 19  
    Ocena: 103
    O ile pojazd jest na ciebie dowód bądź umowa możesz rejestrować na zabytek ale tego nie polecam koszt około 800zl o ile dobrze pamiętam a co gorsze częściowo pojazd należy do państwa jest jego współwłaścicielem i chcąc przeprowadzić naprawę musisz dostać zgodę konserwatora zabytków.
    Druga rzecz ale tylko to słyszałem że jest jakaś możliwość zarejestrować na białe blachy ale potrzebny specjalny przegląd niech wypowie się ktoś kto to robił albo idź do wydziału komunikacji.
  • REKLAMA
  • #4 16311814
    rafcio_21
    Poziom 29  
    Ocena: 299
    To trochę lipa kolego bo od nowego roku wszedł przepis ze motocykle z gaźnikiem nie będą mogły być zarejestrowane.Dlatego większość sprzedających rejestrowała w sklepie żeby móc sprzedać. Chyba że znajdziesz jakąś lukę prawną . lub zabytkowych się ten przepis nie dotyczy.
  • REKLAMA
  • #5 16311842
    lukasrsv
    Poziom 20  
    Ocena: 165
    rafcio_21 napisał:
    To trochę lipa kolego bo od nowego roku wszedł przepis ze motocykle z gaźnikiem nie będą mogły być zarejestrowane.Dlatego większość sprzedających rejestrowała w sklepie żeby móc sprzedać. Chyba że znajdziesz jakąś lukę prawną . lub zabytkowych się ten przepis nie dotyczy.

Tak brzmi nowe prawo, ale może uda się podczepić nową rejestrację pod fakt że motocykl już był kiedyś zarejestrowany i jest zabytkiem.
  • #6 16317505
    r_Lunar
    Poziom 10  
    Ocena: 32
    musisz mieć ciągłość umów, to po pierwsze. brak jednej umowy i pojazd nie jest możliwy do zarejestrowania. dowód masz z obciętym rogiem, bo ktoś sobie wyrejestrował, i Ty musisz mieć umowę z tym człowiekiem że od niego kupiłeś.
    Nie wiem jak to jest z motocyklami, ale w polsce jest takie prawo DEBILNE, że nie można zarejestrować wyrejestrowanego samochodu chyba że: jako zabytek, lub jest to pojazd wolnobieżny/specjalny/ jest odzyskany po kradzieży.

A co do gaźnika, to możesz zawsze pomyśleć o przekładaniu silnika na czas badania. Wielu jeździ skuterami 125 i więcej a w dowodzie mają 50ccm
  • #7 16788949
    czarnadoris
    Poziom 1  
    Ocena: 18
    Hej. Mam stary dowód na właściciela X, który już nie żyje. Rodzina wskazała mi drugiego właściciela, któremu motor sprzedali. Umowa ta, jest zarejestrowana w starych aktach wydziału komunikacji, lecz drugi właściciel nie przerejestrował nigdy motoru na siebie. Kupiłam od niego ten motocykl i teraz moje pytanie czy w wydziale komunikacji nie będą stwarzać problemów.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem rejestracji motocykla WSK 125 z wyrejestrowanym dowodem. Użytkownicy wskazali, że rejestracja jest możliwa jedynie jako zabytek, co wiąże się z dodatkowymi kosztami i wymogiem uzyskania zgody konserwatora zabytków. Zwrócono uwagę na nowe przepisy, które ograniczają rejestrację motocykli z gaźnikiem, co może skomplikować proces. Istnieje możliwość rejestracji na białe blachy, ale wymaga to specjalnego przeglądu. Użytkownicy podkreślili konieczność posiadania ciągłości umów oraz problem z rejestracją pojazdów, które były wcześniej wyrejestrowane. W przypadku zakupu motocykla od drugiego właściciela, mogą wystąpić trudności w wydziale komunikacji, jeśli nie ma odpowiednich dokumentów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA