logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Rejestracja WSK 125 bez dokumentów>>>

0polja0 07 Maj 2023 13:09 10335 14
REKLAMA
  • #1 20570524
    0polja0
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Witam,
    Na początek chciałem zaznaczyć, że wrzucam ten post na Hyde Park, ponieważ nie zauważyłem żadnego innego działu pasującego do zadanego pytania.

Sprawa dotyczy rejestracji motocykla WSK 125. Pojazd zakupiłem wiele lat temu na podstawie umowy ustnej. Takie czasy i tak zawierało się transakcje za pojazdy sprzedawane w tamtych latach za dokładnie 100 zł. Czyli nie posiadam dowodu zakupu w formie pisemnej oraz jakiegokolwiek dowodu rejestracji w minionych latach PRL.

Chciałbym zarejestrować pojazd jako zabytek. Wiem o tzw. "białej karcie" i wniosku do Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków o wpis do rejestru zabytków. Jeżeli opinia będzie pozytywna to z papierami wybieram się do Stacji Kontroli Pojazdów na przegląd, następnie wykupuję OC i lecę do Wydziału Komunikacji aby zarejestrować pojazd. Tutaj Urząd chce dowodu własności pojazdu. Co teraz? Wystarczy oświadczenie podpisane przed urzędnikiem o byciu właścicielem pojazdu pod rygorem karalności, czy należy wybrać się do sądu i złożyć wniosek o rozstrzygnięcie prawa własności?
  • REKLAMA
  • #2 20570738
    Chercholica
    Poziom 11  
    Ocena: 28
    Składasz pisemne oświadzenie w wydziale komunikacji i tyle. Sąd to dodatkowe koszty, czas, ustalenie świadków tranzakcji i ew. byłego właściciela.
  • #4 20570889
    Chercholica
    Poziom 11  
    Tak. Kolega bawi się w kolekcjonowanie motocykli i motorowerów. Jak brakuje mu dokumentów to składa oświadczenie i tak rejestruje pojazd. Często kupuje jakiś motorower i były właściel nie daje mu dokumentów i tablicy rejestracyjnej twierdząc, że ich nie ma. Wynika to z tego iż bo bioi się, że będzie musiał płacić zaległe składki za ubezpieczenie. Ostatnio kupił ze złomu Żaka i ma tylko rachunek za złom, bez opisu że to jest motorower. Jak pytałem go co z rejestracją to powiedział, że oświadczenie + ten rachunek i to wystarczy.
  • REKLAMA
  • #5 20570902
    0polja0
    Poziom 3  
    @Chercholica sęk właśnie w tym, że ma dowód zakupu. Czyli dowód poświadczający zakup, a więc zostanie właścicielem przedmiotu ruchomego. Mam nadzieję, że w moim wypadku gdzie nie mam rachunku ani umowy kupna oświadczenie wystarczy również. Wybiorę się do Wydziału Komunikacji i zapytam tylko oczywiście pracują do 15 😒 Jakby nie wiedzieli, że inni też mogą pracować. Dlatego zanim uda mi się tam dotrzeć to nęka mnie brak tej wiedzy 😉
  • #6 20571134
    Chercholica
    Poziom 11  
    Jak kupił Żaka to ma rachunek. Na wcześniejsze kupione pjazdy nie miał ani umowy, ani dokumentów. Były też motory bez tablic rejestracyjnych. W urzędzie zawsze pytają o oumowę i dokumenty. Jak nie masz, to właśnie po to podpisujesz oświadczenie.
  • #7 20571576
    user64
    Poziom 35  
    Ocena: 690
    Tylko OC to kupujesz zanim dostaniesz papiery z WK, bo jak zrobisz to dopiero po przeglądzie, dajesz swoją głowę na talerzu do koszenia kasy z ciebie.
  • REKLAMA
  • #8 20572805
    pawlik118
    Poziom 33  
    Ocena: 596
    Na Żółte: idziesz do OSKP i sprawdzasz, czy pojazd występuje w bazie CEPIK, jeśli nie, spisujesz umowę kupna z byle kim, nie potrzeba ciągłości umów
    Na Białe: składasz wniosek o zasiedzenie pojazdu. Na jego podstawie normalnie rejestrujesz na siebie na białe tablice. Uwaga! Pojazd także nie może występować w CEPIK. Dobrze jest też sprawdzić na komisariacie policji czy nie jest w rejestrze pojazdów utraconych (kradzionych).
  • REKLAMA
  • #10 20574813
    0polja0
    Poziom 3  
    @Chercholica , @user64, @pawlik118 , @RometFan;p byłem wczoraj u Pani naczelnik Wydziału Komunikacji. Oto co się dowiedziałem.
    Jeżeli pojazd nie był zarejestrowany w dniu zakupu to wystarczy wypełnienie oświadczenia przy urzędniku, natomiast musimy posiadać dokument potwierdzający, że jest to Nasza własność. Zgodnie z ustawą może być to umowa kupna sprzedaży, darowizny, spadku, faktura lub orzeczenie Sądu.
    W moim przypadku gdy dotrę do poprzedniego właściciela to spisuję z nim odtworzenie umowy ustnej na papierze. Jeżeli właściciela nie uda się namierzyć to kierujemy wniosek do Sądu o potwierdzenie prawa własności. Nie są to straszne batalie sądowe, więc nie ma co się obawiać. Następnie z takimi dokumentami jeżeli posiadamy od WKZ wpis do rejestru zabytków ruchomych mamy rejestrację pojazdu na żółte tablice. Tadam, dziękuję za pomoc i zainteresowanie tematem. Pozdrawiam
  • #11 20574817
    pawlik118
    Poziom 33  
    Ocena: 596
    Załóżmy że masz motor bez żadnej umowy, kupiony 20 lat temu za flaszkę od nie wiadomo kogo. Nie ma go w CEPIKU więc zakładamy, że nie był nigdy rejestrowany. W jaki sposób udowodnisz w sądzie, że to Twoja własność?
    Czy sąd może "potwierdzić prawo własności" bazując tylko na twoich zeznaniach?

Drugie pytanie - Czy w orzeczeniu sąd ustali, że byłeś 20 lat właścicielem? JEśli tak to co z OC za ten okres ?
  • #13 20575024
    E8600
    Poziom 41  
    Ocena: 2476
    Jak ta WSK ma ponad 40 lat od wyprodukowania to jest ustawowo zwolniona z obowiązkowego OC. Swoją drogo dość ciekawy temat poruszyliście.
  • #14 20575072
    ppwielki
    Poziom 27  
    Ocena: 285
    Mam podobny problemik:
    Nsu zbd 201 1943r. Papiery oryginalne z końca lat 50tych, adres dziś nie istnieje (stara Praga)
    Kupiłem na umowę 40 lat temu od kogoś innego z tym oryginalnym dowodem, książką pojazdu, motocykla wtedy nie zarejestrowałem.
    Byłem w WK a tam krótko: proszę pokazać umowę właściciela motorka (z dowodu) ze sprzedającym mnie ten sprzęt.
    Chciałem to załatwić tak aby był na zwykłych numerach z oryginalnym dowodem, bez nabijania nowych numerów. Rejestracja WSK 125 bez dokumentów>>> Rejestracja WSK 125 bez dokumentów>>> Rejestracja WSK 125 bez dokumentów>>>
    ps. No i co Ty na to wujku Dobra Rada?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o możliwość rejestracji motocykla WSK 125 bez dokumentów, które posiadał w przeszłości. Wskazuje, że pojazd został zakupiony na podstawie umowy ustnej, a nie ma żadnych pisemnych dowodów zakupu ani rejestracji. Uczestnicy dyskusji sugerują, że można złożyć pisemne oświadczenie w Wydziale Komunikacji, co może wystarczyć do rejestracji, zwłaszcza jeśli pojazd nie był wcześniej zarejestrowany. W przypadku braku dokumentów, zaleca się spisanie oświadczenia z byłym właścicielem lub, jeśli to niemożliwe, złożenie wniosku do sądu o potwierdzenie prawa własności. Dodatkowo, pojazdy starsze niż 40 lat mogą być zwolnione z obowiązkowego ubezpieczenia OC.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA