logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lenovo G510 - Spadająca wydajność interfejsu SATA przy 2 dyskach

sztorm 28 Lut 2017 12:43 2133 9
REKLAMA
  • #1 16312915
    sztorm
    Poziom 13  
    Ocena: 19
    Witam.
    Posiadam laptopa jak w temacie Lenovo g510 na procku procesorze i5-4210M, lapek ma zintegrowaną grafikę i 8 gb GB ramu RAM'u, wszystko chodzi na win8.1.
    W lapku był dysk magnetyczny 1 TB który działał na interfejsie sata SATA3 - 6 Gb/s.

Do lapka dołożyłem dysk SSD ADATA SU800, a ten dysk 1 TB wrzuciłem w miejsce dvd w kieszeni do tego przeznaczonej.

I teraz pojawił się problem. Dysk SSD normalnie chodzi na sata SATA3 z prędkością transferu sata SATA na poziomie 6Gb/s. Dysk magnetyczny po starcie systemu widoczny jest jako dysk SATA3 z prędkością transferu SATA 6 Gb/s, jednak po paru minutach przełącza się w tryb SATA2 z prędkością transferu 3 Gb/s. Dane na bieżąco pokazuje mi program Intel Rapid, zewnętrzne aplikacje pokazują podobny problem.

Doskonale widoczne jest to przy kopiowaniu plików. Odpalam kompa biorę jakiś większy plik i próbuje przekopiować go z jednej partycji na drugą. Transfer SATA3 6Gb/s i rusza kopiowanie 90 MB/s po czym spada do 20-25 MB/s i dysk przełącza się w SATA2 - 3 Gb/s

Czy ktoś wie może czym to może być spowodowane i podpowie jak rozwiązać problem?
  • REKLAMA
  • #2 16313094
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2417
    Ogólnie rzecz biorąc, to dysk talerzowy nie jest w stanie wykorzystać nawet pełnej szybkości SATA2, więc tutaj raczej problem nie leży. To przełączanie jest jednak dziwne, może kieszeń, którą kupiłeś jest kiepskiej jakości i jest problem z samym złączem. Mam Lenovo Z710 (bliźniaczy, tylko 17") i też dysk SSD jako podstawowy, a 1TB hybrydę w kieszeni. Sprawdzę wieczorem jak to u mnie wygląda.
    BIOS i sterowniki Intel Rapid masz zaktualizowane?
  • REKLAMA
  • #3 16313437
    sztorm
    Poziom 13  
    Po starcie systemu Intel rapid pokazuje że dysk zapięty jest na SATA3 6Gb/s. Rozpoczynam kopiowanie czegoś tam z partycji na partycję dysku talerzowego i leci 90 MB/s, po paru chwilach transfer spada do 20-25 MB/s a Intel Rapid pokazuje że dysk przełączył się w tryb SATA2 3Gb/s. Taki spadek wydajności jest nie do przyjęcia... BIOS zaktualizowany, sprawdzę jeszcze stery Intela. Gdybyś mógł sprawdzić byłbym wdzięczny, nie mam nikogo pod ręką z taką kieszenią innego producenta żebym mógł sprawdzić czy to nie wina przypadkiem kontrolera w kieszeni.

Dzięki i pozdrawiam.

EDIT Sterowniki Intel też aktualne.
  • #4 16314001
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników
    Sprawdziłem i mój dysk w kieszeni działa w trybie SATA 2 jednak transfer po zapełnieniu bufora zapisu SSD (to dysk hybrydowy) trzyma na poziomie 90MB/s. Sprawdź SMART swojego dysku w Crystal Disk Info. Zamieść tutaj zrzut. Nie ma możliwości by tryb SATA 2 ograniczał transfer u Ciebie do 25MB/s.
  • REKLAMA
  • #5 16314368
    sztorm
    Poziom 13  
    No właśnie teraz już sam nie wiem, pewnie port od napędu optycznego jest SATAII, zastanawia mnie tylko fakt dlaczego po starcie systemu dysk zapina się w SATA III.

Nie wiem czy o to chodziło, poniżej zdjęcia.

Po starcie systemu IR pokazuje dysk jako SATAIII 6Gb/s. Można przeglądać zawartość dysku i nic się nie zmienia.

Po rozpoczęciu kopiowania czegokolwiek, kontroler przełącza się na SATAII 3Gb/s.
    Jak na zdjęciu poniżej. Transfery pływają bardzo, średnio jest to 20-25 MB/s.

Nie mogę też odnaleźć wiarygodnej informacji o tym jakie porty SATA ma płyta główna w tym lapku.
  • #6 16314523
    iron64
    Poziom 41  
    Ocena: 312
    Rozumiem, że kopiujesz z ssd na hdd i wtedy taki transfer jest, tak? Czy w obrębie hdd? jeśli to drugie to inaczej nie będzie.
  • REKLAMA
  • #7 16314716
    sztorm
    Poziom 13  
    W obrębie hdd, ale podobne transfery mam przy kopiowaniu z hdd na hdd usb3.0. 25MB/s to jednak trochę za mało. Kiedy ten dysk był dyskiem głównym można było na nim operować z prędkościami rzędu 60-80 MB/s w zależności od działania.

Operacje kopiowania hdd -> ssd prędkość 90-95 MB/s; ssd -> hdd ok 70 MB/s. Problemy są przy operowaniu w obrębie hdd i kopiowaniu na hdd usb 3.0.

Co do tego przełączania się trybu pracy portu to prawdopodobnie jakiś błąd systemu. Wygooglowałem że w tym lapku port napędu optycznego to SATAII więc siłą rzeczy nie może się dysk zapinać na 6Gb/s. Wiec raczej się nie przełącza tylko program Intel Rapid pokazuje głupoty.
  • Pomocny post
    #8 16317002
    iron64
    Poziom 41  
    Ocena: 312
    Jak już wcześniej napisano, dyski HDD nie są w stanie wykorzystać prędkości sata2 w pełni więc tutaj nie ma sensu piany toczyć.
    Prędkośc kopiowania w obrębie hdd moim zdaniem jest realna, zależy od plików, ale 25MB/s to prędkość realna w dysku laptopowym.
    A jakie masz prędkości przy kopiowaniu z ssd na usb3.0? Być może ta kieszeń jest kiepska (co jakoś dziwne by nie było)
  • Pomocny post
    #9 16317101
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników
    Jeśli kopiowanie na/z USB 3.0 idzie z prędkością rzędu 25MB/s to jest to typowa szybkość dla USB 2.0. W takim przypadku to raczej wina kiepskiej kieszeni jak napisał iron64.
  • #10 16318258
    sztorm
    Poziom 13  
    Hm sam już nie wiem. Chyba faktycznie nie potrzebnie dalej drążę temat. Ale zmylił mnie ten program Intel Rapid który pokazywał przełączanie się dysku z 6Gb/s na 3Gb/s. Przyjmując że ten port gdzie zapięty jest dysk to SATAII 3Gb/s to chyba wszystko jest wporządku. Co najwyżej Windows 8.1 kiepsko sobie radzi.

Test tego dysku z hd tune dla read: min 49,5 MB/s, max 107,2 MB/s, average 82,2 MB/s.

Przy normalnym kopiowany pod windows na usb3.0 transfery pływają od 80 do nawet 0, średnia to jakieś 20-25 MB/s.
    Ale robiąc backup w macrium nowej konfiguracji laptopa, zrobiłem backup ponad 0,5 TB danych na ten dysk usb3.0 z prędkością ok 1 Gb/s. Czyli do przyjęcia. Choć fakt że prędkość sporo podniósł backup jednej partycji z dysku SSD.

Sam już nie wiem co o tym sądzić. W każdym bądź razie speedy9 dzięki za sprawdzenie że caddy chodzi w SATAII. To rozwiało moje wątpliwości co do postawionego na wstępie problemu przełączania trybu pracy. Nic się nie przełącza, program pokazywał bzdury. Reszta to już na inne dywagację.

Dziękuje i pozdrawiam...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik laptopa Lenovo G510 z procesorem i5-4210M i 8 GB RAM zgłasza problem z wydajnością interfejsu SATA po dodaniu dysku SSD ADATA SU800 oraz przeniesieniu dysku HDD 1 TB do kieszeni optycznej. Po uruchomieniu systemu dysk HDD działa na SATA3 (6 Gb/s), jednak po kilku minutach przełącza się na SATA2 (3 Gb/s), co powoduje znaczny spadek prędkości transferu z 90 MB/s do 20-25 MB/s. Użytkownicy sugerują, że problem może wynikać z niskiej jakości kieszeni lub błędnych odczytów programu Intel Rapid. Po dalszej analizie stwierdzono, że port napędu optycznego w laptopie obsługuje SATAII, co wyjaśnia przełączanie się dysku na niższy tryb. Użytkownik zauważył, że prędkości transferu są zgodne z oczekiwaniami, a problem może leżeć w oprogramowaniu Windows 8.1.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA