Witam.
Posiadam laptopa jak w temacie Lenovo g510 naprocku procesorze i5-4210M, lapek ma zintegrowaną grafikę i 8 gb GB ramu RAM'u, wszystko chodzi na win8.1.
W lapku był dysk magnetyczny 1 TB który działał na interfejsiesata SATA3 - 6 Gb/s.
Do lapka dołożyłem dysk SSD ADATA SU800, a ten dysk 1 TB wrzuciłem w miejsce dvd w kieszeni do tego przeznaczonej.
I teraz pojawił się problem. Dysk SSD normalnie chodzi nasata SATA3 z prędkością transferu sata SATA na poziomie 6Gb/s. Dysk magnetyczny po starcie systemu widoczny jest jako dysk SATA3 z prędkością transferu SATA 6 Gb/s, jednak po paru minutach przełącza się w tryb SATA2 z prędkością transferu 3 Gb/s. Dane na bieżąco pokazuje mi program Intel Rapid, zewnętrzne aplikacje pokazują podobny problem.
Doskonale widoczne jest to przy kopiowaniu plików. Odpalam kompa biorę jakiś większy plik i próbuje przekopiować go z jednej partycji na drugą. Transfer SATA3 6Gb/s i rusza kopiowanie 90 MB/s po czym spada do 20-25 MB/s i dysk przełącza się w SATA2 - 3 Gb/s
Czy ktoś wie może czym to może być spowodowane i podpowie jak rozwiązać problem?
Posiadam laptopa jak w temacie Lenovo g510 na
W lapku był dysk magnetyczny 1 TB który działał na interfejsie
Do lapka dołożyłem dysk SSD ADATA SU800, a ten dysk 1 TB wrzuciłem w miejsce dvd w kieszeni do tego przeznaczonej.
I teraz pojawił się problem. Dysk SSD normalnie chodzi na
Doskonale widoczne jest to przy kopiowaniu plików. Odpalam kompa biorę jakiś większy plik i próbuje przekopiować go z jednej partycji na drugą. Transfer SATA3 6Gb/s i rusza kopiowanie 90 MB/s po czym spada do 20-25 MB/s i dysk przełącza się w SATA2 - 3 Gb/s
Czy ktoś wie może czym to może być spowodowane i podpowie jak rozwiązać problem?