logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Lenovo G510 - Dysk HDD w kieszeni Caddy zamiast napędu CD raz działa, a raz nie

wowkas 14 Lut 2019 19:04 3570 10
REKLAMA
  • #1 17778098
    wowkas
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam drodzy Forumowicze. Mam nie mały problem ze swoim laptopem Lenovo G510, a dokładnie rozchodzi się o kieszeń Caddy którą zakupiłem celem montażu starego dysku HDD w miejsce napędu CD/DVD. Otóż kieszeń zamontowałem w miejsce napędu CD/DVD i jest ona raz widoczna a raz nie. Otóż gdy uruchamiam laptopa to wszystko ładnie pięknie działa dopóki np. nie uśpię laptopa. Gdy po uśpieniu uruchamia się ponownie dysk nie jest już widoczny i działa tylko dysk SSD. Gdy dysk HDD działa po 1 uruchomieniu i zrobię uruchomienie ponowne komputera bez jego wyłączenia, laptop nie uruchamia się tzn. uruchamia się tylko napis "lenovo". Pomaga wtedy całkowite wyłączenie komputera i uruchomienie go od nowa. Kieszeń posiada jakąś 3 pozycyjną zworkę ale w każdym z przypadków dzieje się to samo. Dodam, że po włożeniu napędu DVD wszystko działa jak należy. Proszę o pomoc[/film]

Dodano po 9 [minuty]:

Tutaj kiedy jest wszystko w porządku po uruchomieniu laptopa

Lenovo G510 - Dysk HDD w kieszeni Caddy zamiast napędu CD raz działa, a raz nie

Tutaj gdy laptop został uśpiony i włączyłem go ponownie Lenovo G510 - Dysk HDD w kieszeni Caddy zamiast napędu CD raz działa, a raz nie
  • REKLAMA
  • #2 17786325
    wowkas
    Poziom 10  
    Nikt nie jest w stanie pomóc?
  • REKLAMA
  • #3 17787189
    matix72001
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Też mam kieszeń w laptopie Lenovo g510. I powiem szczerze, że niestety ale te kieszenie gryzą się z tym laptopem, nie wiem dlaczego. U mnie problem występował z hibernacją i ogólnie załadowaniem systemu, dopóki nie zainstalowałem Intel Rapid Drivers.

Najpierw:
    1. Zaktualizuj stery od chipsetu oraz Intel Rapid Driver
    2. Jeśli masz dostępną aktualizację do BIOS, wykonaj ją- strona producenta Lenovo powinna wypuścić aktualizację do BIOSU dla tego lapka, podajże najnowsza wersja to 3.09 z 2014 r.
    3. Wejdź w opcje zasilania ---> Wysoka wydajność (zaznacz), ---> Potem przejdź w zaawansowane ustawienia (Zmień ustawienia planu zasilania...)---> Wejdź w zakładkę "Wyłącz dysk twardy po..." i zaznacz nigdy"
    4. W BIOS ustaw opcję AHCI w trybie kompatybilności pamięci masowej.
    5. Wyłącz hibernację. Uruchom Wiersz poleceń (cmd.exe) jako admin (Win+X). Wpisz komendę : powercfg.exe /h off

Niestety zmagam się nadal z problemem hibernacji na tych tanich kieszeniach do laptopa. Przełączanie przycisków obok kieszeni nic nie dało i tobie też raczej nie da.
    Natomiast laptop się zamyka i uruchamia normalnie, nawet usypia, tylko hibernacja nie będzie działała dopóki nie wyjmiesz dysku z kieszenią.

Pozdrawiam.
  • #4 17794004
    wowkas
    Poziom 10  
    Niestety, aktualizacja Bios'u i inne działania nie pomogły. Dalej po wybudzeniu z uśpienia dysk nie jest widoczny. Naprawde nie mam głowy co to może być.
  • #5 17794015
    matix72001
    Poziom 13  
    Możliwe że masz dysk hybrydowy który nie jest obsługiwany przez kieszeń, albo laptop nie obsługuje takiej kieszeni. Cóż, to Lenovo...
    Spróbuj uruchomić komputer na Windows 8.1 lub 10 z nowymi driverami Intel Rapid. Próbowałeś/aś powyższych opcji nawet z instalacją driverów do chipsetu Intel ?
  • REKLAMA
  • #6 17794027
    wowkas
    Poziom 10  
    Mam zainstalowane sterowniki Intela jak widać na załączonych zdjęciach. A dyski jakie mam to SSD Patriot 120 GB na którym mam postawiony system i HDD w kieszeni WD 1TB. Więc wątpię, że któryś z nich jest hybrydowy.
  • REKLAMA
  • #7 17794047
    matix72001
    Poziom 13  
    A mogę prosić o model dysku WD i wersję sterowników Intel Rapid ?
  • #8 17794362
    wowkas
    Poziom 10  
    Wersja Intel Rapid Store Technology 14.8.16.1063
    Wersja dysku mój błąd SEAGATE 1TB SATA II 2.5" (ST1000LM024)
  • #9 17794494
    matix72001
    Poziom 13  
    No cóż, dysk nie jest hybrydowy, natomiast masz inny sterownik od Intel Rapid. Ja u siebie mam wersję 12.8
    Spróbuj tych sterów:
    1. https://mega.nz/#!KYw3SQ4T!xru7CtZSYyVkvBJqEDe1fHGkDwuaOv6CwBhbrFpFbew
    2. https://mega.nz/#!yUxRCQAJ!i2vbDYa0dpCmwmWfHs1WROZcO_bDtsF-tZYn9rx2FUg

Jeżeli to nic nie da to znaczy że problem leży po stronie kompatybilności kieszeni z tym laptopem.
  • #10 17794681
    wowkas
    Poziom 10  
    No miałem starszy sterownik, zainstalowałem najnowszy i dalej to samo. No i napewno jest jakiś problem z kompatybilnością tylko nie wiadomo dlaczego tak się dzieje
  • #11 17800562
    wowkas
    Poziom 10  
    Po zainstalowaniu najnowszego sterownika dla Windowsa 7 w wersji 14.8.16.1063 problem niby ustąpił, dysk jest cały czas widoczny także jestem dobrej myśli. Myślę,że temat do zamknięcia.
    Forumowiczom dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik laptopa Lenovo G510 zgłasza problem z kieszenią Caddy, w której zainstalowano dysk HDD zamiast napędu CD/DVD. Kieszeń sporadycznie nie jest wykrywana po uśpieniu laptopa, co prowadzi do problemów z uruchamianiem systemu. Użytkownik próbował różnych rozwiązań, w tym aktualizacji sterowników chipsetu oraz BIOS-u, jednak problem nadal występował. Inni forumowicze sugerowali sprawdzenie kompatybilności kieszeni oraz dysku, a także instalację najnowszych sterowników Intel Rapid. Po zainstalowaniu odpowiednich sterowników problem zniknął, a dysk HDD stał się widoczny.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA