logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

- Wyłączanie się komputera - co może powodować

Abuijn 04 Mar 2017 15:39 966 11
REKLAMA
  • #1 16322467
    Abuijn
    Poziom 8  
    Witam serdecznie użytkowników,

Mam problem z moim starym PC-tem ale zanim dojdę do niego podam specyfikacje:

gigabyte motherboard GA-P55-USB3
    intel core i5 760 2,80 ghz
    Seagate 750 gb baracuda
    kingston ddr3 2x2gb
    chieftec 650W

To powyżej ma 6 lat ostatnio pół roku temu padła mi karta graficzna gtx 460 więc wymieniłem na gtx 750 ti i dodałem 2x4 gb ramu

Kilka dni temu pojawił się problem, podczas używania kompa po prostu się wyłączał. Robił to coraz częściej aż w końcu wyłączał się jeszcze przed ładowaniem systemu albo w trakcie kiedy byłem w BIOSIE. Na początku myślałem że to mój ledwo zipiący dysk ale się myliłem.

Lista rzeczy które zrobiłem:
    1. Sprawdziłem kable od zasilacza i podpinałem je do innego gniazdka
    2. Odkurzyłem wszystko z kurzu razem z zasilaczem
    3. Mierzyłem napięcia zasilacza wszystkie były w porządku
    4. Sprawdzałem temperaturę procesora, dysku były ok
    5. Odpalałem komputer bez dysku - nawet wtedy się wyłączał , wymieniłem sfatygowany kabel ATA na SATA
    6. Odpaliłem komputer na nowym zasilaczu - wyłączył się po paru minutach
    7. Wymieniłem pastę termo przewodzącą na procesorze

Nie wiem co mam więcej robić przed oddaniem do serwisu postanowiłem napisać tutaj. Może ktoś mi pomoże. Osobiście stawiam na płytę główną ale obym się mylił.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 16322496
    młody14
    Poziom 37  
    Ocena: 230
    Sprawdź jeszcze na innych pamięciach RAM.
  • #3 16322778
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1564
    Podaj wartości napięć mierzone oczywiście woltomierzem oraz wartości temperatur. Wyłączenie może być powodowane jedynie usterką zasilacza, zwarciem na zasilanych podzespołach lub przegrzaniem któregoś z układu, który ma zabezpieczenie przed przegrzaniem (proceosr, karta graficzna).
  • REKLAMA
  • #4 16331803
    Abuijn
    Poziom 8  
    Witam
    Po wymianie pasty termoprzewodzącej jakby wszytsko się uspokoiło i komputer zaczął normalnie dzialac. I działało przez 3 dni i znowu to samo, po włączeniu komputer poprostu się wyłącza.
    Mogę dodać że po wymianie pasty temperatura procesora przy 100 % uzycia miała maxymalnie 61 stopni.
    Dodaje zdjecie które zrobiłem przed chwilą na sekunde przed wyłączeniem się komputera.

Wszystkie wiatraki działają jakby co.
  • REKLAMA
  • #6 16332170
    Łukasz.K
    Poziom 28  
    Ocena: 152
    Ale wyłącza się i włącza po chwili i znów się wyłącza cyklicznie czy wyłącza się i już się nie włącza? Jeżeli się wyłącza cyklicznie to może przeinstalowanie systemu pomoże. Jeżeli nie system jest winny to ustawić w BIOS default settings. Jeżeli to nie pomoże to sprawdzać po kolei elementy wymieniając na inne sprawne rozpoczynając od pamięci operacyjnej.
  • #7 16332365
    Abuijn
    Poziom 8  
    Robilem jakies tydzien temu pomiary miernikiem ale nie zapisywalem bo nie przekraczalo nic granicy i bylo dobrze. Łukasz wyłącza się i już nie włącza. Ram jak pisalem dolozylem niedawno nowy, ale zostal tez stary wiec usunąć go?
  • #8 16332406
    Kamerzysta
    Poziom 17  
    Ocena: 36
    Sprawdź przycisk włączania.. najlepiej zmień na płycie głównej z MB switch na reset. Wtedy przycisk od resetu przejmie działanie włącznika. U mnie kiedyś takie cyrki działy się że komputer włączał się i nie dawał pisku ani nic.. bo ciągle się resetował..

Jakiś czas temu po tym u mojego brata zaczął się komputer wyłączać zaraz po włączeniu lub losowo.. okazał się uszkodzony włącznik.
  • #9 16332465
    Abuijn
    Poziom 8  
    Przed chwilą udało się uruchomić komputer - nie mam pojęcia zupełnie o co w tym wszystkim chodzi. Dodam jeszcze screena z speedfana chociaż nie znam się właściwie na napięciach więc sam wiele nie odczytam.

• #10 16332790
    310artur
    Poziom 43  
    Ocena: 670
    Co to znaczy że napięcia były w normie? Pomiar idle i pod obciążeniem porównawczo robiłeś czy może masz oscyloskop żeby w idle coś ocenić? W normie w idle to 11,4-12,6V dla 12 V przy czym w idle niewiele znaczy... Co więcej istotne jest wahanie napięcia. No i w normie to mało bo tak na dobrą sprawę to 11,8-12,2V to można by jeszcze uznać za normę w idle.
  • #11 16332859
    lufex
    Poziom 14  
    Ocena: 18
    310artur napisał:
    Co to znaczy że napięcia były w normie? Pomiar idle i pod obciążeniem porównawczo robiłeś czy może masz oscyloskop żeby w idle coś ocenić? W normie w idle to 11,4-12,6V dla 12 V przy czym w idle niewiele znaczy... Co więcej istotne jest wahanie napięcia. No i w normie to mało bo tak na dobrą sprawę to 11,8-12,2V to można by jeszcze uznać za normę w idle.

Stawiałbym na zasilacz, lub zły montaż podzespołów.
  • REKLAMA
  • #12 16334063
    Łukasz.K
    Poziom 28  
    Ocena: 152
    O ile uwagi kolegi z przyciskami nie pomogły to jak się w biosie wyłącza to może płyta główna jest uszkodzona albo zasilacz skoro to się stało teraz, i wcześniej było dobrze. Ja bym w pierwszej kolejności ustawił w biosie default settings i jeżeli to nie pomoże to bym wstawił zasilacz który jest sprawny i jeżeli będzie nadal to samo to bym wówczas sprawdził co będzie się działo z na pewno sprawną pamięcią a później to już trzeba by było sprawdzić z na 100% sprawną płytą główną i zobaczyć czy będzie ok. Ostrożnie podczas montażu i demontażu procesora.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z wyłączającym się komputerem, który występuje coraz częściej, nawet przed załadowaniem systemu. Specyfikacja sprzętu obejmuje płytę główną Gigabyte GA-P55-USB3, procesor Intel Core i5 760, dysk Seagate 750 GB Barracuda, pamięć RAM Kingston DDR3 oraz zasilacz Chieftec 650W. Po wymianie karty graficznej na GTX 750 Ti i dodaniu pamięci RAM, problem się nasilił. Użytkownik sprawdził kable zasilacza, temperatury podzespołów oraz napięcia, które były w normie. Po wymianie pasty termoprzewodzącej komputer działał przez kilka dni, ale problem powrócił. Użytkownicy sugerują sprawdzenie pamięci RAM, zasilacza, przycisku włączania oraz ustawień BIOS. Wskazują również na możliwość uszkodzenia płyty głównej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA