logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] IDE do STM32F429-disci1 środowisko IDE plus sterowniki jak zainstalować Ubuntu

jowyma 04 Mar 2017 21:54 1110 7
REKLAMA
  • #1 16323267
    jowyma
    Poziom 23  
    Ocena: 169
    Bardzo proszę o pomoc w zainstalowaniu jakiegoś IDE do STM32F429-disc1. W książkach piszą o:
    - Keil mi-vision,
    - Atollic True-Studio,
    - IAR Embedded Workbench,
    - Raisonance RIDE,
    - Rowley CrossWorks,
    ale mam problemy ze ściągnięciem True-Studio na Linuksa, mi-vision piszą, że jest płatny, a w ogóle zalecono mi nakładkę ACG na Eclipsa, tylko nie wiem co mam z nią zrobić (plus stm32cubemx).
    Może ktoś by mi mógł polecić jakie IDE ściągnąć (C, C++) i jak zainstalować na Ubuntu.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16323282
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 16323435
    jowyma
    Poziom 23  
    Jak mogę jeszcze dopytać, to którą wersję Eclipse zainstalować. Przy uruchomieniu installera mam chyba z 20 opcji. Czy ma to być "Eclipse IDE for C/C++ developers"?
  • Pomocny post
    #4 16323450
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 16324238
    don diego
    Poziom 32  
    Ocena: 63
    Jak ostatnio ściągałem środowisko do STMów, to była to gotowa instalka z eclipse włącznie.
  • #6 16324262
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 16324306
    Macosmail
    Poziom 35  
    Ocena: 861
    Potwierdzam SW4 dla Linuksa jest w postaci gotowych instalatorów tak jak dla Windowsa. Wszystko instaluje się raczej bezproblemowo. To samo dotyczy CubeMX. Ale o szczegóły nie pytajcie bo instalowałem to dawno temu. Początkowo były jakieś problemy z ST-Linkiem (trzeba było ręcznie resetować w czasie wgrywania i oczywiście nie działało debugowanie), ale pomogła albo aktualizacja albo zmienia w konfiguracji ST-Linka (reset przez SWD).
  • #8 17979992
    jowyma
    Poziom 23  
    Dziękuję, wszystko już działa.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał pomocy w instalacji IDE dla STM32F429-disci1 na systemie Ubuntu. Zasugerowano zainstalowanie Eclipse oraz System Workbench for STM32 (SW4), który jest dostępny z gotowymi instalatorami dla Linuksa. Użytkownik powinien wybrać wersję Eclipse "Eclipse IDE for C/C++ developers", najlepiej wersję Mars, aby uniknąć problemów z wersją Neon. Wspomniano również o STM32CubeMX, który ułatwia import projektów. Użytkownik potwierdził, że po zastosowaniu się do wskazówek, wszystko działa poprawnie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA