logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pojazd zdalnie sterowany na Arduino - brak programu

DejmDaniel 05 Mar 2017 22:50 1188 6
  • #1 16325606
    DejmDaniel
    Poziom 4  
    Ocena: 2
    Witam, chciałem zabrać się za budowę pojazdu zdalnie sterowanego opartego o Arduino. Sterowany jest za pomocą pilocika który ma 4 przyciski zmieniające stan logiczny(kierunki: prawo, lewo, prosto, do tyłu. Składać ma się z silnika DC i serwa. I tu pojawia się problem bo nie mam pojęcia jak napisać program. Czytałem, że Procesor nie potrafi wykonywać 2 czynności na raz tj. trzymam by jechał do przodu i chce by skręcił w prawo. Umiem napisać tylko że raz to a raz to co nie daje wymaganego efektu. Jak mogę temu zaradzić? Jakieś pomysły? A najlepiej przykłady.
  • #2 16325753
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 16326907
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 16333698
    DejmDaniel
    Poziom 4  
    Ocena: 2
    Rozumiem, muszę zmienić podejście do projektu i w takim razie użyje analogowy joystick, podpatrzyłem na necie i widzę że jest to to, czego potrzebuję. Dzięki za wyjaśnienie.
  • #5 16334408
    McMarycha
    Poziom 31  
    Ocena: 198
    A czy w programie nie moze byc warunek ze jak wciśnięty jest przycisk do przodu to sprawdza czy inne takze nie sa wciśnięte i jeżeli wciśnięty jest przód i prawo to po prostu daje napięcie na silnik aby jechał do przodu i ustawia serwo aby skręcało w prawo ?
    Kilka czynności w jednym rozkazie i nie trzeba wielozadaniowości.
  • #6 16334594
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1464
    McMarycha napisał:
    A czy w programie nie moze byc warunek ze jak wciśnięty jest przycisk do przodu to sprawdza czy inne takze nie sa wciśnięte i jeżeli wciśnięty jest przód i prawo to po prostu daje napięcie na silnik aby jechał do przodu i ustawia serwo aby skręcało w prawo ?
    Kilka czynności w jednym rozkazie i nie trzeba wielozadaniowości.

Po koledze z wyższym licznikiem na elektrodzie, spodziewał bym się lepiej opracowanej odpowiedzi.

Już pobieżnie czytając, niepoprawnie używasz pojęcia 'rozkaz', 'wielozadaniowość'.
    Zalążek algorytmu, który tu sugerujesz, jest błędny (przysłowiowy junior-programista w korporacji bezwzględnie realizując takie załozenia, zrobi zły program)
  • #7 16335096
    McMarycha
    Poziom 31  
    Ocena: 198
    Nie programuję zawodowo, kiedys robiąc podobny projekt jak autor postu (tylko sterowanie poprzez BT i telefon) wykorzystany właśnie był prze zemnie podobny sposób. A to czy ktoś ma wysoką rangę nie oznacza że zna się na wszystkim, staram się pomóc.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik planuje budowę pojazdu zdalnie sterowanego na bazie Arduino, sterowanego za pomocą pilota z czterema przyciskami. Napotyka problem z programowaniem, ponieważ Arduino nie może jednocześnie wykonywać dwóch zadań, takich jak jazda do przodu i skręcanie. Uczestnicy dyskusji sugerują różne podejścia, w tym użycie wielordzeniowych procesorów, zastosowanie joysticka do analogowego sterowania oraz implementację warunków w programie, które pozwolą na jednoczesne wykonywanie poleceń. Wskazują również na błędy w używaniu terminologii programistycznej przez niektórych uczestników.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA