logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki dysk SSD? TLC czy MLC?

jamelmar 06 Mar 2017 20:52 23646 10
REKLAMA
  • #1 16327615
    jamelmar
    Poziom 9  
    Witam.
    Zamierzam kupić dysk ssd ok 250gb na system do stacjonarnego. Czytałem o różnych typach pamięci i wszyscy polecają standard MLC, niż np. 3D NAND TLC. Chodzi o wytrzymałość itp. Przymierzałem się do zakupu Cruciala MX300, ale ma właśnie typ TLC w porównaniu do MX200 bądź Goodrama iridium gdzie jest MLC. I tak np. ADATA Su800 na 3D Nand TLC jest znacznie tańszy od modelu Su900 gdzie jest MLC.
  • REKLAMA
  • #2 16327638
    tomiok
    Poziom 33  
    Ocena: 291
    Ja osobiście wybieram MLC, wolę nieco dopłacić.
    Ale to Ty wiesz (a przynajmniej powinieneś wiedzieć) czego oczekujesz od trwałości danych.
  • REKLAMA
  • #3 16327929
    cxzcxz123
    Poziom 32  
    Ocena: 284
    NAND TLC → 3D NAND TLC → NAND MLC → 3D NAND MLC
    NAND TLC najgorsze - tego nie brać w ogóle. 3D NAND MLC najlepsze, na nich jest SU900.

http://www.anandtech.com/show/10274/the-cruci...00-750gb-ssd-review-microns-3d-nand-arrives/4
    Poza wytrzymałością to m.in. dlatego niewiele osób wiedzących coś o SSD nie poleca 3D NAND TLC. Z Adatą SU800 jest analogicznie - osiągi mocno spadają po zapełnieniu, a SSD zapełnić łatwo. Czy to duży problem? Jedni uważają, że tak, inni, że nie. W końcu i tak SSD będzie szybszy od HDD. Ale jeśli różnica w cenie między dyskiem MLC i 3D NAND TLC jest niewielka to lepiej MLC. Z MLC nie ma takiego problemu. Ja kupiłem GoodRam Iridium Pro i jestem zadowolony.
  • #4 16328092
    r103
    Poziom 37  
    Ocena: 950
    Ale to tak jest - że trudno tak przy przeciętnym użytkowaniu "zabić" komórki pamięci. Ja np kupiłem sobie dysk 128GB MLC /zresztą wtedy dyski na pamięci TLC jeszcze niespecjalnie występowały/ - o niby gwarantowanej ilości cykli zapisu 10 000 razy gdzieś tak z 5 lat temu - i zapisałem go jak dotąd 50 razy przy takim sobie przeciętnym użyciu jako dysk systemowy, folder pobierania itp ustawiłem na talerzowcu. I dysk już powiedzmy się moralnie zestarzał już jest trochę mały a powiedzmy że nic się nie zużył.

I dlatego producenci dobrze wiedząc o takich statystykach użycia - używają teraz powszechnie tańszych /idzie o tą tańszość właśnie/ pamięci TLC o planowanej tej ilości cykli góra 1000 - ale i to wiedzą że jest nie do zarżnięcia a zyski mają większe...

Pomijam zupełnie kwestię dysków na pamięci SLC bo to inny segment rynku :-)
  • #5 16328135
    Rafq25
    Poziom 16  
    Ocena: 22
    r103 napisał:
    Ale to tak jest - że trudno tak przy przeciętnym użytkowaniu "zabić" komórki pamięci. Ja np kupiłem sobie dysk 128GB MLC o niby gwarantowanej ilości cykli zapisu 10 000 razy gdzieś tak z 5 lat temu - i zapisałem go jak dotąd 50 razy przy takim sobie przeciętnym użyciu jako dysk systemowy, folder pobierania itp ustawiłem na talerzowcu. I dysk już powiedzmy się moralnie zestarzał już jest trochę mały a powiedzmy że nic się nie zużył.

I dlatego producenci dobrze wiedząc o takich statystykach użycia - używają teraz powszechnie tańszych /idzie o tą tańszość właśnie/ pamięci TLC o planowanej tej ilości cykli góra 1000 - ale i to wiedzą że jest nie do zarżnięcia a zyski mają większe...

Pomijam zupełnie kwestię dysków na pamięci SLC bo to inny segment rynku :-)

Jak się nie zużył ? Ile masz procent zdrowia dysku? Sprawdź to :P

Ja mam Adate ASP900, semsunga evo 850 raz kingstona nie pamiętam modelu ale na TLC, lata tam baza sql, po 2 latach ma już 96% życia.
  • REKLAMA
  • #7 16328173
    r103
    Poziom 37  
    Ocena: 950
    Kopii przede wszystkim nie powinno się przechowywać na 1 dysku, niezależnie od jego konstrukcji :-)

Dodano po 3 [minuty]:

[quote="Rafq25"]
    r103 napisał:

Ja mam Adate ASP900, semsunga evo 850 raz kingstona nie pamiętam modelu ale na TLC, lata tam baza sql, po 2 latach ma już 96% życia.

Super na takie zastosowania raczej używa się dysków na pamięci SLC - kojarzysz co to jest ???
  • #8 16328216
    tomiok
    Poziom 33  
    Ocena: 291
    r103 napisał:
    Kopii przede wszystkim nie powinno się przechowywać na 1 dysku, ...

Nie tylko na jednym dysku, ale nie tylko w jednej lokalizacji. ;)
  • #9 16328240
    Rafq25
    Poziom 16  
    Ocena: 22
    [quote="r103"]Kopii przede wszystkim nie powinno się przechowywać na 1 dysku, niezależnie od jego konstrukcji :-)

Dodano po 3 [minuty]:

Rafq25 napisał:
    r103 napisał:

Super na takie zastosowania raczej używa się dysków na pamięci SLC - kojarzysz co to jest ???

Jest to mała baza którą robię backup na inny dysk 2 razy dziennie oraz raz na jakiś czas w chmurę. SLC - za drogie jak do tego zastosowania. Wiem co to jest SLC : )
  • REKLAMA
  • #11 16328496
    korrus666
    Poziom 40  
    Ocena: 476
    Sam jakiś czas temu kupiłem GoodRam Iridium PRO i jestem zadowolony. Wcześniej miałem Samsung 840 EVO 128GB. Zaczynało brakować miejsca więc postanowiłem zainwestować w większy, a jak wiadomo przy SSD im więcej wolnego miejsca tym dłużej pożyje.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono wybór między dyskami SSD opartymi na pamięci MLC a TLC, zwracając uwagę na różnice w trwałości i wydajności. Użytkownicy preferują MLC ze względu na lepszą wytrzymałość, mimo że dyski TLC, takie jak Crucial MX300 i ADATA SU800, są tańsze. Wskazano, że MLC, jak w modelach GoodRam Iridium Pro i Samsung 850 EVO, oferuje lepsze osiągi, zwłaszcza przy pełnym zapełnieniu. Użytkownicy podkreślają, że przy przeciętnym użytkowaniu trudno "zabić" komórki pamięci, a zaleca się przechowywanie ważnych danych na więcej niż jednym dysku.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA