logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć unifon Cyfral 5p zamiast Urmet 1131? Problem z kablami i zworkami

Brzoza3000 08 Mar 2017 18:46 2853 7
  • #1 16332005
    Brzoza3000
    Poziom 10  
    Witam,
    Jako ze po remoncie zona zazyczyla sobie wymiane brzydala Urmetu na cos zgrabniejszego wybor padl na Cyfrala. Ponieważ nie chciałem za bardzo grzebać w kablach zadzwoniliśmy do administracji z prozba o telefon do kogos kto tym się zajmuje. Niestety niemily Pan powiedział, ze Cyfral nie będzie dzialac i on nie bierze odpowiedzialności za poprawne podlaczenie. W takim razie ja musze :)
    Poszperalem trochę w necie i oto jak podlaczylem.
    Tutaj jest stare podlaczenie

Poszczegolne kabelki podlaczylem w nastepujacy sposób do Cyfrala:

Niestety został mi jeden zielony kabelek, który był w Urmecie podlaczony do 10. I nie wiem czy poprawnie podlaczylem szary z 9 Urmetu na SW1 w Cyfralu?

A co ze zworkami? Zostawilem je tak jak były fabrycznie

Proszę o pomoc
  • Pomocny post
    #2 16332313
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Ocena: 2085
    Podłączenie wygląda na OK. A czy jakaś funkcja nie działa?
  • #3 16332375
    Brzoza3000
    Poziom 10  
    No wlasnie,
    przed chwila sprawdzaliśmy czy wszystko hula i wygląda na to ze działa. Otwieranie, otwieranie gdy sluchawka nie jest podnoszona, ja slysze dol, na dole mnie slychac... Dzwonek tez działa...
    Tylko od czego jest ten ostatni kabelek? Podlaczyc go do SW2? Czy zostawić luzem?
  • Pomocny post
    #4 16332381
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2939
    W starym było podłączonych 6 kabelków ale mostek nie był zerwany. Wniosek z tego jest taki, że albo było od początku źle podłączone albo masz instalację 5 żyłową i szósty kabelek nie jest do niczego potrzebny.
    Innymi słowy w starym biały i zielony kabelek stanowiły jedno (mostek między 6 i 10).

• #5 16332389
    karl102
    Poziom 28  
    Ocena: 265
    Brzoza3000 napisał:

Niestety został mi jeden zielony kabelek, który był w Urmecie podlaczony do 10. I nie wiem czy poprawnie podlaczylem szary z 9 Urmetu na SW1 w Cyfralu?

Zaciski 6 i 10 w Urmecie były zwarte, więc przewody podłącz razem do zacisku 1.
    Zworki na kombinacją 4+1
  • #6 16332414
    Brzoza3000
    Poziom 10  
    karl102 napisał:

Zaciski 6 i 10 w Urmecie były zwarte, więc przewody podłącz razem do zacisku 1.

no wlasnie nie wiem czy jak je razem podlaczylem to czy czasem mi nie buczało w słuchawce i nawet lekko iskrzyło. Jutro to sprawdze.
    karl102 napisał:
    Zworki na kombinacją 4+1

yyy to znaczy?
  • Pomocny post
    #7 16332427
    karl102
    Poziom 28  
    Ocena: 265
    Patrz w instrukcji.
    Za mało ich montuję, nie znam na pamięć układu zworek

EDIT
    Znalazłem instrukcję, założona ZW3 aZW1 i ZW2 zdjęte
  • #8 16332566
    Brzoza3000
    Poziom 10  
    No i tak tez jest zalozone fabrycznie :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik wymienił unifon Urmet 1131 na Cyfral 5p po remoncie, jednak napotkał problemy z podłączeniem kabli i zworkami. Po konsultacji z administracją, która nie udzieliła pomocy, użytkownik samodzielnie podłączył kable, ale pozostał mu jeden zielony kabelek z Urmetu, którego nie wiedział, gdzie podłączyć. Ostatecznie, po testach, większość funkcji działała, ale pojawiły się wątpliwości co do ostatniego kabelka oraz zworki. Użytkownicy forum sugerowali, że zworki powinny być ustawione w kombinacji 4+1, a kable 6 i 10 w Urmecie były zwarte, co może wskazywać na to, że instalacja może być 5-żyłowa.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA