logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skoda/fabia/1.2 65km - Zwarcie na aku, spalony przewód plusowy

pawelffff 10 Mar 2017 16:53 3729 4
REKLAMA
  • #1 16336086
    pawelffff
    Poziom 10  
    Ocena: 10
    Jakiś pech mnie dopadł odnośie samochodów, dopiero co usunięta usterka z mojego to teraz kolej na auto mojej kobiety.
    Skoda fabia 2003 1.2 65km. Po przyjściu ze sklepu nie chciał odpalić.
    Przyjechałem parę godzin później, po przekręceniu kluczyka gasły zegary. Tak dla pewności sprawdziłem
    bezpieczniki bo są pod ręką czy coś dodatkowo się spaliło.
    Sprawdzam akumulator a tutaj taki widok. Przepalony kabel oparty o aku. Żeby dojechać do domu zaizowalowałem tą kolorową taśmą i odpaliłem kablami z drugiego auta.
    Odkręciłem, na potrzeby zdjęcia odizolowałem.
    Żeby nie wył alarm, zegary trzymały to podpiąłem kablem 2,5mm z instalacji domowej.
    Oczywiście nie próbuję odpalić.
    Na obudowie aku miałem napięcie. Pomiędzy obudową a plusem 1-2v.
    Aku i tak idzie do wymiany, nie da się naładować, nowy jest zamówiony, kabel już kupiony. Chciałem się Was spytać czy tą rozdzielnię
    mogę pod nakretkami dobrze wyszczotkować i posmarować smarem miedziowym?. Najpierw odkręcając i myjąc żeby brud nie przewodził napięcia.
    Bo ten mój kabel 2,5mm zakręcony jest o śrubę i ta śruba ma tyle samo co aku, ale już sąsiednie śruby mają bliżej zera niż 10V.
    Co polecacie zrobić żeby znowu nie spalił się przewód i aku którego nie da się już naładować.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 16336179
    pawelffff
    Poziom 10  
    Kabel kupiłem w aso, 82zł. Też myślałem że ktoś mi dorobi, jeździłem po różnych firmach.
    Nikt nie chciał rozciągnąć zacisku i wymienić samego kabla zostawiając stare zaciski które pasują do obudowy.
    Nowych też nie chciało się nikomu robić. Każdy patrzył na szybką kasę.
    Ciężko byłoby coś dorobić nie mając auta ze sobą u fachmena.
    Potem jak już straciłem kupę czasu i trochę km przejechałem stwierdziłem że nie ma sensu.
    Zostaje tylko kwestia skrzynki(tej pokrywy) Żeby lepiej przewodziła. Czy mogę dać smar miedziowy na gwint śrub?
  • REKLAMA
  • #4 16336707
    sk700
    Poziom 31  
    Ocena: 420
    Nie podcieraj szkłem, te skrzynki jak są uszkodzone wcześniej czy później się wypalają. IMHO rozsądniejszym wyborem niż przewód z ASO byłaby cała druga skrzynka z przewodem ze szrotu, koszt taki sam a miałbyś problem z głowy.
  • #5 16358405
    pawelffff
    Poziom 10  
    Panowie, kabel wymieniony, akumulator też. Samochód pali, jeździ. Czasami sprawdzam czy ten kabel znowu się nie grzeje.
    Jednak mam jeszcze jedną rzecz która była nie sprawdzona jeszcze dawno przed usterką.
    Przy pierwszym odpaleniu silnika rano po paru sekundach coś blisko silnik zaczyna cykać co 2 sekundy, jakby jakiś przekaźnik, coś się nie może załączyć a potem jest to tak jak na filmiku, ileś tam razy na sekundę.
    Po zgaszeniu silnika i odpaleniu już to się nie powtarza. Będę sprawdzać czy za każdym razem rano.
    Macie może jakąś podpowiedź to to może być.
    Filmiku nie da się wrzucić to podaję link:
    https://youtu.be/fkqFiXmXd5g
REKLAMA