logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skoda FABIA I nie odpala, nie kręci rozrusznikiem, cykanie przekaźnika

maglan 13 Sty 2014 13:55 30831 6
  • #1 13172333
    maglan
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam wszystkich,
    mam problem, moja skoda fabia I 2001r. nie pali.
    Po nocy wsiadam do auta i próbuję odpalać ale:
    po przekreceniu kluczyka na zapłon cyka mi jakiś przekaźnik jakby w okolicy bezpieczników, chcąc kręcić wszystkie kontrolki gasną i koniec.
    Pierwsze co zrobiłem to na kable, odpala bez problemu wiec naładowałem akumulator, zamontowałem i to samo, nie wiem co się dzieje. Z akumulatorem nigdy nie miałem problemu w najwieksze mrozy bez problemu odpalał. Zauważyłem że po wyjęciu bezpiecznika nr 56 (sterownik silnika benzynowego(20A)) cykanie przekaźnika ustepuje ale i tak nie kręci, wszystko gaśnie. Skoda FABIA I nie odpala, nie kręci rozrusznikiem, cykanie przekaźnika

Dlaczego na kablach pali bez problemu, a na naładowanym aku nic? nigdy nic mi nie cykało, proszę o pomoc
    pozdrawiam
  • #2 13172366
    gacek161
    Poziom 17  
    Ocena: 37
    Albo nie masz masy albo aku do wymiany.
  • #3 13172387
    maglan
    Poziom 11  
    a może przekaźnik padł? cyka na zapłonie do tego pakazują mi sie takie kontrolki jak np abs a ja absu nie posiadam w fabiance
    masę mam bezpośrednio poprowadzoną od klemy ujemnej do błotnika wiec powinno być raczej ok
  • #4 13172394
    gacek161
    Poziom 17  
    Zmierz napięcie na aku i będziesz wszystko wiedział. Jeżeli pali na kable to tylko i wyłącznie wina aku.
  • #5 13172400
    maglan
    Poziom 11  
    jakie powinno być napięcie dopuszczalne jeszcze do użytku na aku powiedzmy naładowanym?
  • Pomocny post
    #6 13172408
    gacek161
    Poziom 17  
    około 12,5 V
  • #7 13183185
    maglan
    Poziom 11  
    Witam, sprawdziłem i
    rzeczywiście akumulator zdechł
    na nowym żadnych problemów
    dziękuję!

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z uruchomieniem Skody Fabii I z 2001 roku, która nie odpala. Po przekręceniu kluczyka słychać cykanie przekaźnika, a kontrolki gasną. Po podłączeniu kabli rozruchowych auto odpala bez problemu, co sugeruje problem z akumulatorem. Użytkownik sprawdził masę oraz bezpiecznik nr 56, ale problem nadal występuje. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie napięcia akumulatora, które powinno wynosić około 12,5 V. Po dalszych testach użytkownik potwierdza, że akumulator jest uszkodzony i po wymianie problem ustępuje.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA