logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] renault trafic 1.9 dci 2005r - trudność z uruchomieniem silnika po dłuższym post

jercyr 10 Mar 2017 23:47 22722 19
REKLAMA
  • #1 16337152
    jercyr
    Poziom 8  
    Ocena: 7
    wracam po kilku dniach do sprawy. Wydawało mi się, że przelutowanie mikro włączników na płytce kluczyka miało bezpośredni wpływ na uruchamianie silnika. Okazało się jednak, że nie to było przyczyną. Ktoś podpowiedział mi, że prawdopodobnie nie ma ciśnienia w układzie paliwowym, i że to jest prawdopodobnie przyczyną. Okazało się, że miał rację. Zapytałem, czy występuje w tym aucie dodatkowa pompa paliwa przed pompą wtryskową i uzyskałem odpowiedzi dwie ; jedna, że jest pompa w koszu w zbiornika, a druga, że jest cylindryczna pompa między zbiornikiem , a pompą wtryskową. Gdy zabrałem się do pracy okazało się, że nie ma pompy w zbiorniku, ani między zbiornikiem i pompą wtryskową. :):):) Wpadłem na pomysł, żeby wykorzystać gruszkę przy obudowie filtra powietrza do zwiększenia ciśnienia paliwa podczas uruchamiania :) ale do tego zadania potrzebuję pomocnika :):):) przekręcam kluczyk, a kolega - pomocnik pompuje i wtedy silnik daje się uruchomić i nie gaśnie , kiedy kolega przestaje pompować. Moje pytanie; co zrobić, żebym nie musiał korzystać z pomocy kolegi ? Jaka może być przyczyna ? Może jednak dodać pompę choć producent w tym modelu tego nie zastosował ? 1.9 DCI , renault trafic - krótki blaszak z 2005 roku
  • REKLAMA
  • #2 16337282
    rafal35
    Poziom 18  
    Ocena: 47
    Warto dokładnie sprawdzić szczelność przewodu paliwowego od zbiornika do pompy (zwłaszcza w okolicach pompy).
  • #3 16337324
    sadek1979
    Spec od samochodów
    Ocena: 1421
    Jak kolega by zerknął na pewien portal aukcyjny np all.... to widziałby że są sprzedawane pompy paliwa do Twojego auta . Więc coś mi się wydaje że kolega nie dokładnie sprawdzał . Opisują takie numery 0580453496, 8200084183, 8200071331 . (Np aukcja 6736866405) Może kolega zerknie ile przewodów idzie do zbiornika bo według mnie będą szły dwa grubsze i dwa ( trzy ) cienkie . Mogę się oczywiście mylić .
  • #4 16337431
    jercyr
    Poziom 8  
    Wyjąłem zbiornik, odkręciłem nakrętkę, wyjąłem kosz ze zbiornika . do kosza podpięte są dwa przewody paliwowe , ajeśli chodzi o elektryczne to tylko dwa cieniusieńkie przewody elektryczne do obsługi pomiaru ilości paliwa w zbiorniku i tyle. szkoda , że nie porobiłem zdjęć , to nie było by wtedy żadnych wątpliwości

Dodano po 6 [minuty]:

Szelność sprawdzałem . Za każdym razem , jak już odpalę przy pomocy kolegi, gdy wciskam pedał gazu jest jakby przydławiony i dopiero po chwili następuje nagły wzrost obrotów ale kiedy zdejmę nogę z pedału gazu na chwilę, to wszystko się powtarza

Dodano po 6 [minuty]:

... a wracając do tematu pompy w zbiorniu, to również - jak kolega- byłem przekonany, że pompa w zbiorniku występuje i nawet taką pompę kupiłem. Bardzo byłem zasmucony, że jej tam nie ma , i że problem z uruchamianiem samochodu nie zniknie.

Dodano po 4 [minuty]:

obawiam się, że to pompa główa wysiada i nie trzyma ciśnienia
  • REKLAMA
  • #5 16337520
    sadek1979
    Spec od samochodów
    Ocena: 1421
    Nie koniecznie pompa siadła . W gruszce którą podpompowujesz paliwo jest zaworek zwrotny . Osobiście wymieniłbym gruszkę lub odłączył ( razem z przewodami bo plastykowe i na złączki ) i w to miejsce na próbę wstawił zaworek jednokierunkowy . Jeżeli przyniosłoby to efekt to nowa grucha . Spróbuj tak jak piszę bo jesteś w stanie zrobić to samodzielnie i bez większych kosztów .
  • #6 16337726
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6663
    Masz nieszczelność. Pompa przelotowa zamiennik 200zł zasilana z zapłonu lub wymiana przewodów i gruszki. Pytanie co szybciej
  • #7 16337941
    vemo
    Poziom 12  
    Ocena: 23
    andrzej20001 napisał:
    Pompa przelotowa
    że co???
  • REKLAMA
  • #9 16338728
    vemo
    Poziom 12  
    Ocena: 23
    Tak jak myślałem pojęcia nie masz.
    Nie ma pompy w tym modelu!
  • #10 16338729
    jercyr
    Poziom 8  
    nie ma żadnej pompy poza pompą wysokiego ciśnienia

Dodano po 4 [minuty]:

spróbuję w poniedziałek zrobić to, co zaproponował Tomasz - czyli próba z zaworkiem zwrotnym.
  • #11 16340504
    pp_pablo
    Poziom 27  
    Ocena: 404
    Panowie, w gruszce jest zaworek zwrotny ale nie jestem pewny czy ma on znaczenie jeśli auto pali i nie jest zapowietrzone. Napiszę dlaczego tak myślę. Miałem teraz trafica 2,0 DCI 115KM z uszkodzonym zaworkiem w gruszce. Nie można go było odpowietrzyć. Gruszka non stop miękka. Filtr paliwa nowy. Jak zdjąłem przewód paliwowy nie przepompowywała paliwa w ogóle. Jak zassałem paliwo wężykiem (za gruszką) to szło bez oporu. Napełniłem strzykawką przewody, pospinałem do kupy i przy pomocy plaka odpaliłem auto. Pochodziło 5 minut, odpowietrzył się i później problem nie wracał, czy to po godzinie czy dwóch dniach czy tygodniu. Nie było problemu z odpalaniem. Paliwo się nie cofało.
    PS. Co do dodatkowej pompy paliwa. Nie spotkałem się z takową przynajmniej w autach wyposażonych w gruszkę. Grzebałem przy kilku Masterach/Traficach 2,5 DCI (120i146KM) 2,0DCI.
  • #12 16340813
    jercyr
    Poziom 8  
    a czy takie auta mają coś na wzór ssania ? może ten elemet szwankuje, bo jak już wcześniej pisałem ; dopuki silnik się nie rozgrzeje lub nie przytrzymam pedału gazu dłużej tak na 1/4 , to auto zupełnie nie ma mocy, ledwie koła się toczą po płaskim, ale jak już dostanie temperatury lub , gdy go stopniowo rozkręcę, to nagle startuje, jakby wstrzelony z procy
  • #13 16340863
    pp_pablo
    Poziom 27  
    jercyr napisał:
    bo jak już wcześniej pisałem ; dopuki silnik się nie rozgrzeje lub nie przytrzymam pedału gazu dłużej tak na 1/4 , to auto zupełnie nie ma mocy, ledwie koła się toczą po płaskim,

Trochę się teraz pogubiłem. Czy Twój trafic ma problem z odpalaniem czy odpala normalnie a nie ma mocy?
  • #14 16340868
    jercyr
    Poziom 8  
    normalnie nie odpala. napisałem , że potrzebuję pomocnika do odpalania
  • #15 16340957
    pp_pablo
    Poziom 27  
    Czujnik ciśnienia paliwa na listwie , regulator ciśnienia na pompie sprawne ?
    W tym aucie jak jest jakakolwiek nieszczelność w układzie paliwa na powrocie (z listwy czy z wtrysków) to będzie problem z odpalaniem .
    Przy pompie wysokiego ciśnienia jest pompka wstępna (wielkość jak pudełko zapałek) lubi się ukręcić ośka.
  • #16 16341068
    jercyr
    Poziom 8  
    czy aby to sprawdzić trzeba będzie wyciągnąć całą pompę ?
  • REKLAMA
  • #17 16343378
    jercyr
    Poziom 8  
    czy przypadkiem nie będzie to wada któregoś z czujników temperatury, przez co nie załącza się ssanie ?
  • #18 16375867
    jercyr
    Poziom 8  
    dzisiaj jechałem i okazało się jeszcze, że nie mogę przekroczyć 3800 obrotów. kiedy wduszam pedał gazu przy tej wartości jakby się przyduszał i więcej się nie da
  • #19 17303073
    ryba660302
    Poziom 10  
    jercyr - czy rozwiązałeś problem??? Mam megane II z silnikiem 2.0 dci i też kręci do 3800 obrotów i mam problemy z porannym rozruchem. Długo trzeba kręcić żeby zapalił.
  • #20 17439801
    jercyr
    Poziom 8  
    zezłomowałem samochód

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z uruchamianiem silnika w Renault Trafic 1.9 dCi z 2005 roku po dłuższym postoju. Początkowo podejrzewał uszkodzenie mikro włączników w kluczyku, jednak okazało się, że przyczyną jest brak ciśnienia w układzie paliwowym. Po sprawdzeniu, nie znalazł dodatkowej pompy paliwa w zbiorniku ani między zbiornikiem a pompą wtryskową. Użytkownik stosuje gruszkę do podpompy paliwa, co pozwala na uruchomienie silnika, ale problem z ciśnieniem nadal występuje. W dyskusji pojawiają się sugestie dotyczące sprawdzenia szczelności przewodów paliwowych, wymiany gruszki na zaworek jednokierunkowy oraz możliwości uszkodzenia pompy wysokiego ciśnienia. Użytkownik zauważa również problemy z mocą silnika oraz obrotami, co może wskazywać na inne usterki, takie jak czujniki temperatury.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA