wracam po kilku dniach do sprawy. Wydawało mi się, że przelutowanie mikro włączników na płytce kluczyka miało bezpośredni wpływ na uruchamianie silnika. Okazało się jednak, że nie to było przyczyną. Ktoś podpowiedział mi, że prawdopodobnie nie ma ciśnienia w układzie paliwowym, i że to jest prawdopodobnie przyczyną. Okazało się, że miał rację. Zapytałem, czy występuje w tym aucie dodatkowa pompa paliwa przed pompą wtryskową i uzyskałem odpowiedzi dwie ; jedna, że jest pompa w koszu w zbiornika, a druga, że jest cylindryczna pompa między zbiornikiem , a pompą wtryskową. Gdy zabrałem się do pracy okazało się, że nie ma pompy w zbiorniku, ani między zbiornikiem i pompą wtryskową. 

Wpadłem na pomysł, żeby wykorzystać gruszkę przy obudowie filtra powietrza do zwiększenia ciśnienia paliwa podczas uruchamiania
ale do tego zadania potrzebuję pomocnika 

przekręcam kluczyk, a kolega - pomocnik pompuje i wtedy silnik daje się uruchomić i nie gaśnie , kiedy kolega przestaje pompować. Moje pytanie; co zrobić, żebym nie musiał korzystać z pomocy kolegi ? Jaka może być przyczyna ? Może jednak dodać pompę choć producent w tym modelu tego nie zastosował ? 1.9 DCI , renault trafic - krótki blaszak z 2005 roku