Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Renault Trafic 1.9 dCI 80 KM - ciężko zapala, brak mocy na zimnym silniku

pawelosada 07 Lip 2015 23:02 2079 8
  • #1 07 Lip 2015 23:02
    pawelosada
    Poziom 10  

    Witam. Od pewnego czasu mam problem z moim Trafikiem. Samochód po dłuższym postoju gdy ostygnie silnik ciężko zapala. tzn tak jakby paliwa spływało. Za 1 razem przekręcę, silnik już pali ale po chwili gaśnie. I tak muszę powtórzyć 4-5 razy zanim zapali. W zimie około 8-10 razy. Świece grzeją. Jak już go odpalę to bardzo kopci, lecz gdy sie nagrzeje to chodzi jak złoto. Czy ktoś miał taki sam problem? Dodam jeszcze że podczas jazdy zapaliła mi się żółta lampka ja na to mówię "suszarka" bo z tym mi się kojarzy. i Kilka razy miałem tak że przy zmianie biegu silnik samoczynnie wchodził na obroty mimo że nie trzymałem nogi na gazie. Z góry dzięki za odpowiedzi :)

    0 8
  • #2 07 Lip 2015 23:08
    rafal.jaro
    Specjalista grupy V.A.G.

    Podepnij tester i odczytaj błędy, będą związane z ciśnieniem paliwa zapewne. Masz tam gruszkę do pompowania przy filtrze czy pompkę podającą w zbiorniku? Który to rok?

    0
  • #3 07 Lip 2015 23:09
    pawelosada
    Poziom 10  

    Rok 2004. Nigdy nie przyglądałem sie systemowi podawania paliwa. Generalnie pompa wysokiego ciśnienia powinna sama zasysać paliwo ze zbiornika. Przynajmniej tak mam w ciągniku rolniczym z silnikiem CommonRail

    1
  • #4 07 Lip 2015 23:14
    rafal.jaro
    Specjalista grupy V.A.G.

    pawelosada napisał:
    Rok 2004. Nigdy nie przyglądałem sie systemowi podawania paliwa. Generalnie pompa wysokiego ciśnienia powinna sama zasysać paliwo ze zbiornika. Przynajmniej tak mam w ciągniku rolniczym z silnikiem CommonRail


    To nie ciągnik i nie do końca to jest tak, zapewne masz w ciągniku pompę CR z wbudowaną pompą łopatkową z tyłu pompy (taki tandem).

    U siebie musisz mieć albo gruszkę przy filtrze, albo pompke w zbiorniku, lub (ale to chyba w nowszych) właśnie pompkę wstępną na pompie głównej.

    Jeśli masz gruszkę przy filtrze po prawej strony (od pasażera) to przed rozruchem spróbuj ją napompować tak że będzie twarda i wtedy odpalać. Jeśli nie masz gruszki to zapewne powinna być pompka w zbiorniku, sprawdź czy ją słychać, tam może być przyczyna.

    0
  • #5 07 Lip 2015 23:18
    pawelosada
    Poziom 10  

    Zbadam to jutro i dam znać :)

    1
  • #6 08 Lip 2015 21:31
    pawelosada
    Poziom 10  

    Mam coś takiego. Przy włączaniu kluczyka słychać w okolicy takie "plum" i tyle nic więcej. Czy to może być to? Renault Trafic 1.9 dCI 80 KM - ciężko zapala, brak mocy na zimnym silniku

    0
  • #7 08 Lip 2015 21:42
    rafal.jaro
    Specjalista grupy V.A.G.

    Na moje oko powinieneś mieć pompkę w zbiorniku. Trzeba sprawdzić pokolei układ paliwowy, ciśnienie ze zbiornika, no i ten interfejs niezbędny..

    2
  • #8 08 Lip 2015 21:47
    pawelosada
    Poziom 10  

    a te zaworki zwrotne są oryginalnie montowane?

    1