logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zmniejszyć minimalny wydatek wody w junkersie PG6 poniżej 5l/min?

gklub 11 Mar 2017 08:23 2736 1
REKLAMA
  • #1 16337341
    gklub
    Poziom 34  
    Ocena: 708
    Sie ma
    Pytanie - czy można zmniejszyć minimalny wydatek wody w junkersie na jeszcze mninejszy niż fabryczny.
    Mam podłączoną wannę i umywalkę. Mój PG6 w doskonałej kondycji od 30 lat ma minimalny wydatek ok. 5l/min. To za dużo na umycie rąk w umywalce. Być może zmieniłbym go na nowszy - nie wiem, czy poza kosztami i wzrostem zawodności zyskałbym coś na sprawności? - ale również w nowych specyfikacjach minimalne wydatki są dobre do wanny, ale dużo za duże do umywalki. Z PG6 poradziłem sobie sam okupując to wyższym ciśnieniem na membranie, ale działa od 20-30 lat. Czy takie regulacje są możliwe w nowszych konstrukcjach np. do 2l/min dla dT = 30oC?
    Ps.: Chyba nie zrezygnowałbym ze stałej świeczki - kapitalna wentylacja w łazience ( 32 piętro w kamienicy 4-ropiętrowej ) chociaż kosztuje :/
    Pzdr
  • REKLAMA
  • #2 16337533
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Ocena: 1534
    Obecnie produkowane Junkersy pozwalają na odpalenie piecyka (i działanie) przy przepływie 2,5 l./min. Niemniej jednak, przy tak małym przepływie piecyk zapala tylko wtedy, gdy pokrętło wody na piecyku jest ustawione na minimalny przepływ (czyli maksymalny przyrost temperatury) i wtedy - nawet przy ustawieniu pokrętła gazu na minimum - woda może być zbyt gorąca. Czy naprawdę woda musi ciec tak małym strumieniem? Nie przesadzajmy z oszczędzaniem wody, gdyż od tego zapycha się kanalizacja. Dla PG-6 minimalny (teoretycznie) wydatek wody to rzeczywiście 5 l./min.
REKLAMA