logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zmniejszyć płomień palnika w Junkersie WRP11G dla niższej temperatury wody?

jaceskor 07 Kwi 2009 16:58 1554 2
REKLAMA
  • #1 6385093
    jaceskor
    Poziom 9  
    Ocena: 13
    Witam!
    Chciałbym zmniejszyć płomień głównego palnika na minimalnej mocy.
    Obecnie piec pracuje na minimalnych parametrach(pokrętła obydwa w skrajnych położeniach-minimum) a ciagle mam za gorącą wodę, wiem że mogę zwiększyć przepływ wody ale wolałbym jeszcze zaoszczędzic bo cena wody rośnie w zastraszającym tempie, już 15 zł/m sześć. ze ściekami. Piec odpala mi z przepływem wody na poziomie 1l/minutę - tak mi sie wydaje bo nie mierzyłem - i bez względu na przepływ wody czy dam większy czy mniejszy temperatura wody jest taka sama, trochę za ciepła (dobrze działa modulacja mocy). Ale gdyby udało mi sie zmnięjszyć płomien palnika głównego to może bym jeszcze na gazie trochę zaoszczędził.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 6385242
    krzysztofmatusik
    Poziom 22  
    Ocena: 131
    Obawiam się że musisz skorzystać z usługi serwisu.Samemu możesz stworzyć nie ciekawą sytuację kiedy płomień będzie za mały.A 1 litra na minutę żaden podgrzewacz nie daje przy pełnym przepływie.Chyba że elektryczny 2 KW/230V
  • #3 6387571
    mirrzo

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2609
    Uruchom podgrzewacz i na liczniku gazu odczytaj ile litrów spalił w ciągu pół minuty. Powinno być 7. Jeżeli tak jest, to nic więcej nie można zrobić, bo to jest jego dolna wartość mocy. Min. ilość wody, to 3,3 l/min
    Konto firmowe:
    EURO-DOM
    Krótka, Elbląg, 82-300
REKLAMA