logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sharp LC32D65E w ogóle nie działa

nazcal 16 Mar 2017 13:47 8502 1
REKLAMA
Treść została przetłumaczona angielski » polski Zobacz oryginalną wersję tematu
  • #1 16349520
    nazcal
    Poziom 1  
    Witam wszystkich,

Mój Sharp LC32D65E wyłączył się samoczynnie podczas normalnej pracy. Zasilacz to RUNTKA456WJQZ a płyta główna to DUNTKE685WE. Kiedy próbowałem włączyć go ponownie, nic się nie stało. Następnie odłączyłem go, odczekałem około pięciu minut i podłączyłem ponownie. Ekran pozostał czarny, dioda zasilania mrugała na zielono, przez krótki czas (może 2 sekundy) był dźwięk, po czym dioda zasilania zaczęła migać na czerwono. Dioda miga ciągle w tym samym tempie (około 1Hz, jak sądzę). Po naciśnięciu przycisku zasilania telewizor przechodzi do stanu wyłączenia, ale bez czerwonej diody zasilania. Normalnie, gdy był wyłączony, dioda zasilania powinna świecić na czerwono. Przy próbie ponownego włączenia dzieje się to samo. Podczas tej fazy telewizor w żaden sposób nie reaguje na pilota. Ale jeśli przycisk zasilania na pilocie zostanie naciśnięty podczas podłączania głównego kabla zasilającego, dioda zasilania zacznie szybko migać (jak podczas normalnej pracy), a po krótkim czasie wszystko stanie się jak opisano powyżej. Dioda OPC jest cały czas wyłączona. To jest problem. Co mam zrobić?

Przeszukałem sieć i znalazłem instrukcję serwisową. Niestety nie ma tam żadnego wyjaśnienia tego migania diody zasilania. Sprawdziłem napięcia i wygląda na to, że wszystkie są w porządku. IC1805 (BF33FB1G) jest również OK.

Tylko IC9604 (LV5805M) jest uszkodzony, ponieważ zrobiłem zwarcie :bye: Ale dowiedziałem się, że telewizor nie włącza się, gdy jest uszkodzony. Przekaźnik natychmiast się włącza i wyłącza, a napięcie 13,5 V również się wyłącza. To dobra lekcja dla mnie :spoko:

Co może być przyczyną ciągłego czerwonego migania diody zasilania? I które części mogą być uszkodzone razem z IC9604? Sprawdziłem inne części wokół niego zgodnie z rysunkiem, ale nie znalazłem żadnych uszkodzonych.

Dziękuję
  • REKLAMA
  • #2 16876737
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
REKLAMA