logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie resetu i PSEN w AT89C51AC2 z zewnętrznym DS1812, programowanie FLIP

Fajfer2 23 Lip 2005 19:28 3330 7
REKLAMA
  • #1 1676380
    Fajfer2
    Poziom 20  
    Ocena: 14
    Proszę o podpowiedź : czy (i gdzie) podłaczyć reset ,psen procesora
    AT89C51AC2 ,wykorzystuję zewnętrzny ds1812

W zakładce(program FLIP) Setting>Preferences>Auto isp jest możliwość wyboru stanu wyjściowego DTR , RTS-- z tego wynika iż takowe podłączenia powinny się znajdować na płytce, jednak "gdzieś" przeczytałem że wszystko co jest potrzebne to TxD , RxD.
    Jak wobec tego wygląda synchronizacja?
    (chodzi o programowanie za pomocą FLIP-a)

Sławek
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 1677641
    Fajfer2
    Poziom 20  
    No tak,ale mi chodzi oto czy koniecznie trzeba wyprowadzać z procesora
    do RS232 PSEN , RST?
    Na razie domyślam się że procedura inicjalizacji programowania za pomocą FLIP-a wygląda tak:

Ma być "1" na PSEN , następnie reset(czy mogę wykorzystać WATCHDOG?) ,procesor przechodzi do trybu programowania i
    po tym na PSEN "0" ,następnie próba synchronizacji z FLIP-em.
    Czy dobrze myślę?
    Jeszcze jedno pytanko: co oznacza Brown-out protection?

Sławek
  • Pomocny post
    #4 1677972
    LordBlick
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 69
    Brown Out Protection to resetowanie wskutek chwilowych spadków napięć, odpowiednie wykresy w pdf-ie i google pewnie będą... ;)
  • REKLAMA
  • #5 1678237
    Fajfer2
    Poziom 20  
    A co z tym PSEN-em , RESET-em ?
    Przeglądam forum (doszedłem do 57 strony),
    na razie nie znajduję jednoznacznej odpowiedzi.

Sławek
  • Pomocny post
    #6 1681269
    nowydag
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    A ja programowałem 89C51AC2 układem jak poniżej, nie było problemów. Też korzystałem z Flipa.

Pozdrawiam
    Załączniki:
    • Podłączenie resetu i PSEN w AT89C51AC2 z zewnętrznym DS1812, programowanie FLIP Progr.jpg (32.28 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 1682294
    pch
    Poziom 16  
    Ocena: 168
    Reset i Psen podłącza się wyłącznie wtedy, gdy chcesz wymuszać restart i programowanie z poziomu FLIP-a. Jeżeli nie zależy ci na tym i jesteś skłonny zakładać zworkę na Psen a reset wymuszać ręcznie lub programowo (ale z poziomu twojego softu w procesorze) to do programowania wystarczy wyłącznie Rx i Tx.

PC
  • #8 1978997
    Fajfer2
    Poziom 20  
    Temat zakończony--podłączone tylko RS do kompa , PSEN,RST tylko z przycisku
    (w odpowiedzi na prośbę o zakończenie tematu)
    Działa ok.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia sygnałów reset i PSEN w mikrokontrolerze AT89C51AC2 podczas programowania za pomocą programu FLIP z wykorzystaniem zewnętrznego układu DS1812. Reset z DS1812 można wyprowadzić na procesor, ewentualnie łącząc go z przyciskiem przez diodę. PSEN i reset należy podłączać do interfejsu RS232 tylko wtedy, gdy chcemy wymuszać restart i tryb programowania bezpośrednio z poziomu FLIP-a. W przeciwnym wypadku wystarczające jest podłączenie linii TxD i RxD, a reset i PSEN można obsługiwać ręcznie lub programowo w oprogramowaniu procesora. Synchronizacja programowania polega na ustawieniu stanu wysokiego na PSEN, wykonaniu resetu (można wykorzystać watchdog), co powoduje przejście procesora do trybu programowania, a następnie ustawieniu PSEN na stan niski i nawiązaniu komunikacji z FLIP-em. Brown-out protection to funkcja resetowania mikrokontrolera przy chwilowych spadkach napięcia zasilania. Ostatecznie w praktyce wystarczy podłączyć tylko linie RS (TxD, RxD), a PSEN i reset obsługiwać manualnie, co potwierdziło poprawne działanie programowania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA