logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zastąpienie świecy w bloku grzejnikiem - jakie podłączenie, wielkość?

m-blue 19 Mar 2017 20:39 9519 4
REKLAMA
  • #1 16357274
    m-blue
    Poziom 12  
    Ocena: 57
    Witam,
    stanąłem w obliczu remontu w łazience bloku, gdzie łazienka i WC jest grzana świecą, konkretnie jest ścianka między WC i łazienką, i w łazience idzie zasilanie - świeca, a powrót to rura w WC. Świeca w łazience ma długość około 2,2 m, są to dwie rozgałęzione w świecę rury o fi 60 mm.
    Mieszkanie jest na parterze.
    Może ktoś podpowiedzieć jakie będzie najlepsze podłączenie grzejnika = gdzie zasilanie i wyjście żeby nie zakłócić pracy ogrzewania?
    Dzwoniłem do kilku producentów grzejników i teoretycznie każda drabinka o grubym profilu się da, na moje oko, najlepiej by było, zasilanie na dole, wyjście u góry - na logikę:) ale nie mogę znaleźć takiego grzejnika. Znalazłem artykuł właśnie o tego typu rozwiązaniach i uśredniając można założyć że świeca ma około 500W, czyli zakładam, że grzejnik o minimalnych oporach przepływu i podobnej mocy nie zakłóci za bardzo pracy pionu?
    W administracji dostałem zgodę oficjalnie na przesunięcie świeci i powrotu, ale co do grzejnika, to nie dają oficjalnie, ale przecież nikt tego sprawdzać nie będzie- taki był koniec rozmowy, to kombinuję:)
    Pozdr.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16358266
    WędkarzStoLica
    Poziom 31  
    Ocena: 300
    Teraz przerabiałem identyczny temat, drabinka wstawiona z dolnym zasilaniem/powrotem, no i jest potężny problem zmusić ją do grzania.
    Nikt nie wie o co chodzi i czemu tak się dzieje.
    Odpowietrza się bez trudu, ciśnienie jest duże, a mimo tego nie chce grzać, dopiero spuszczenie do wiadra kilkudziesięciu litrów powoduje to, że zaczyna grzać i już grzeje cały czas.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 16358754
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Ocena: 1535
    Podłączenie typu zasilanie na dole, powrót na górze jest nieprawidłowe. Przy takim podłączeniu na grawitacji nigdy nie będzie grzać (ale w blokach jest ogrzewanie pompowe), na pompowym-mimo nieprawidłowości - powinno. "Drabinka" najlepiej działa, gdy zasilanie jest na górze, powrót - na dole.
  • REKLAMA
  • #4 16360447
    WędkarzStoLica
    Poziom 31  
    Ocena: 300
    U mnie jest ostatnie piętro i myślę, że stąd te problemy absurdalne.
    U Ciebie jest parter = większe ciśnienie.
    m-blue napisał:
    najlepiej by było, zasilanie na dole, wyjście u góry - na logikę

Moja logika też tak podpowiada :) A tym bardziej, że u mnie jest zasilanie i powrót na dole i sa problemy.

Mój grzejnik za każdym razem gdy spuszczę wodę to nie chce grzać,, dopiero w.w akrobacje go ożywiają.
    Napisz jak tam Ci poszło, jaki grzejnik i ew. problemy bo jestem bardzo ciekawy.
    PS. jakby ktoś mógł wyjaśnić mój problem to byłbym bardzo wdzięczny.
  • #5 16360521
    m-blue
    Poziom 12  
    Ocena: 57
    Zbigniew Rusek napisał:
    Podłączenie typu zasilanie na dole, powrót na górze jest nieprawidłowe. Przy takim podłączeniu na grawitacji nigdy nie będzie grzać (ale w blokach jest ogrzewanie pompowe), na pompowym-mimo nieprawidłowości - powinno. "Drabinka" najlepiej działa, gdy zasilanie jest na górze, powrót - na dole.

Dzięki za sugestię, jak dotrze ekipa rujnująca, poszukam grzejnika.
    Możecie jeszcze podpowiedzieć jakiej mocy się trzymać żeby ten grzejnik był najmniej "inwazyjny" ?
REKLAMA