logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wymiana grzejnika w bloku na drabinkowy z dolnym podłączeniem - pytanie

ziolek01 13 Wrz 2024 09:32 657 4
REKLAMA
  • #1 21224678
    ziolek01
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam serdecznie,

Chciałbym wymienić grzejnik w łazience w bloku z wielkiej płyty na grzejnik drabinkowy. Zabudowany grzejnik ma podejście od boku - tak jak starego typu grzejniki tzn. od góry zasilanie na dole zawrót. Nowy grzejnik drabinkowy, który mam, ma podłączenie od dołu.
    Czy może być problem z dogrzaniem (grzaniem całej powierzchni) tego grzejnika?

Z góry dzięki za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 21224692
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3661
    Nie będzie problemu, będzie grzał prawidłowo.
  • REKLAMA
  • #3 21224696
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Ocena: 1535
    A czy ta drabinka nie ma możliwości podłaczenia normalnego (zasilanie góra, powrót dołem)? Wiele grzejników drabinkowych ma takie możliwości. Tak byłoby lepiej, a optymalna wydajność jest, gdy drabinkę podłączy się "na krzyż" (zasilanie górą, a powrót dołem po przekątnej). Podłączenie dolne (zarówno zasilanie jak i powrót dołem) może skutkować częstym zapowietrzaniem drabinki (konieczny jest odpowietrznik).
  • REKLAMA
  • #4 21224746
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 21224772
    Maly
    Poziom 33  
    Ocena: 336
    Zgoda to raczej formalność - chyba, ze ten grzejnik nie ma swojego zaworu i trzeba będzie zakręcić cały pion.

Natomiast chyba wszystkie (a na pewno większość) grzejniki drabinkowe ma podejście z góry / dołu, tyle, ze górne przeważnie jest zaślepione wkrętką.
    Wystarczy przełożyć.
REKLAMA