logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wgrać BIOS na płycie głównej P4VXAD+ po burzy?

widock 24 Lip 2005 09:28 2471 14
REKLAMA
  • #1 1677291
    widock
    Poziom 21  
    Ocena: 8
    Witam komputer włącza się lecz po chwili komunikat : bios feiled , podejżewam że po ostatnich burzach padł no ale może sam bios trza na nowo wgrać , lecz tego nigdy nierobiłem , żciągnełem zawartość biosu w pliku bin ze strony producenta ale jakim programem go wgrać ?
  • REKLAMA
  • #3 1677425
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10429
    :arrow: widock
    Na stronie ECS'a z ktorej pobrales bios jest instrukcja jak wgrac bios, jest tez program do wgrywania.
  • REKLAMA
  • #4 1677489
    widock
    Poziom 21  
    wystartowałem komputer z dyskietki startowej windowsa 98 wrzuciłem potem dyskietke z programem i zawartością biosu , odpaliłem program a on wypisał odrazu że coś nietak z sumą kontrolną i powrucił do dosa - możliwe że pamięć flash jst bita
  • REKLAMA
  • #6 1677658
    widock
    Poziom 21  
    dyskietka dobra bo robie sobie odczyt dyskietki pod dosem DIR i widzę coi na niej jest , a z tym obrazem zaras spróbuje
  • #7 1677859
    andrew220
    Poziom 30  
    Ocena: 28
    Cytat:
    robie sobie odczyt dyskietki pod dosem DIR

To co robisz nie wystarczy do stwierdzenia, że dyskietka jest dobra. Musisz ją przelecieć scandiskiem z badaniem powierzchni dysku.
  • #8 1678058
    widock
    Poziom 21  
    próbowałem z tej dyskietki no ale dalej tak samo mam flahera i zawartość z biosem - odpalam kompa z pod biosu i nic wypisuje mi ostrzeżenie i nic niemogę zrobić
  • #9 1678083
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10429
    Napisz co dokladnie sie wyswietla.
  • #10 1678239
    widock
    Poziom 21  
    jak włączam komputer :BIOS ROME CHECKSUME ERROR , a jak włacze program do zmiany biosu(awdflash) to : system was not new AWARD BIOS vesion , please update ROM BIOS first
  • #12 1678497
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    widock napisał:

BIOS ROME CHECKSUME ERROR
    system was not new AWARD BIOS vesion , please update ROM BIOS first

Jesteś absolutnie pewien, że te komunikaty tak właśnie wyglądały?
    A może tak:
    BIOS ROM CHECKSUM ERROR
    No new Award BIOS, please update ROM bios first!
  • REKLAMA
  • #13 1678583
    widock
    Poziom 21  
    wyglądały tak jak napisał JANKOLO
  • #15 1682362
    widock
    Poziom 21  
    dzięki KOLOBOS płyta działa , muszę tylko załadowć system na nowo - pozdro
    Moderowany przez TONI_2003:

Wszystko wyjaśnione temat zamykam !Jeśli zaistnieje taka potrzeba by post został otwarty proszę dać wiadomość na PW i podać link do post!

Podsumowanie tematu

✨ Po burzy komputer z płytą główną P4VXAD+ uruchamia się, ale pojawia się komunikat "BIOS ROM CHECKSUM ERROR" wskazujący na uszkodzony BIOS. Próba wgrania nowego BIOS-u z pliku .bin za pomocą programu AWDFlash z dyskietki startowej Windows 98 kończy się niepowodzeniem z powodu błędu sumy kontrolnej, co może oznaczać uszkodzoną pamięć flash. Zalecane jest użycie specjalnego narzędzia DRDFlash do przygotowania dyskietki startowej oraz programu AWDFlash (awd822a.exe) do aktualizacji BIOS-u. Należy dopisać w pliku autoexec.bat polecenie uruchamiające aktualizację BIOS-u z odpowiednim plikiem .bin. Przed tym warto sprawdzić dyskietkę narzędziem scandisk pod kątem błędów powierzchni. Po zastosowaniu tej metody BIOS został pomyślnie wgrany i płyta działa poprawnie, choć konieczne jest ponowne zainstalowanie systemu operacyjnego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA