logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips 49PUS7101 - Obraz na ustawieniach fabrycznych zbyt ciemny, losowe rozjaśnianie

Polex9 26 Mar 2017 19:48 10329 23
REKLAMA
  • #1 16373428
    Polex9
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    Witam

Zakupiłem miesiac temy ten tv i mam oto taki kłopot : Obraz na ustawieniach fabrycznych (np Standard)jest bardzo ciemny , zdaza sie nieraz ze czasami sam rozjasnia i po jakims czasie ciemnieje . Zdarza sie to losowo. . Miał ktoś moze taki problem?
  • REKLAMA
  • #2 16373956
    Pablo1964
    Moderator
    Ocena: 640
    Proszę zmienić ustawienia według uznania zgodnie z zaleceniami instrukcji obsługi.
  • #3 16373961
    _kli_
    Poziom 41  
    Ocena: 1034
    Polex9 napisał:
    zdaza sie nieraz ze czasami sam rozjasnia i po jakims czasie ciemnieje

Może masz włączony czujnik światła?
    Philips napisał:
    Opcja Czujnik światła automatycznie dostosowuje ustawienia obrazu do warunków oświetlenia panujących w pomieszczeniu. Czujnik światła można włączyć lub wyłączyć.
    Wszystkie ustawienia -> Obraz -> Zaawansowane -> Kontrast -> Czujnik światła -> Wyłącz
  • REKLAMA
  • #4 16374051
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 16374206
    Polex9
    Poziom 9  
    Wyłączenie czujnika nie załatwia problemu . obraz nadal jest ciemny a patrząc pod lekkim kątem jeszcze bardziej . Ten tv to jakaś porażka . Poza tym clouding , jasne plamy na ciemnym tle widoczne w nocy . Plamy które zmieniaja położenie gdy przecieram ekran ścierką .
  • #6 16375359
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5431
    Polex9 napisał:
    Zakupiłem miesiac temy ten tv

Zgłaszaj reklamacje w sklepie.
  • #7 16375510
    Polex9
    Poziom 9  
    Właśnie zresetowałem tv do ustawień fabrycznych i wydaje mi sie ze jest ok nawet z czujnikiem światła . przy przełączaniu kanałów obraz ciemny a za 1 - 2 sec rozjaśnia i jest ok .Wcześniej tego nie było nie rozjaśniał obraz pozostawał ciemny Moze coś z tym trybem kontrastu jest nie tak . Już sam nie wiem . .
  • #8 16375804
    KOCUREK1970
    Możesz spróbować jeszcze wgrać do tego tv nowsze oprogramowanie (jeśli jest dostępne), być może poprawili kilka niedomagań.
  • #9 16376176
    Polex9
    Poziom 9  
    Mam już najnowsze oprogramowanie. Powiedzcie mi czy to ma tak działać czy może elektronika pada .
  • #10 16376583
    KOCUREK1970
    Polex9 napisał:
    Powiedzcie mi czy to ma tak działać czy może elektronika pada .

Tu nie odpowiem (choć nowy tv i już by elektronika miała się kończyć - wątpliwe).
    Ale korzystając ze sposobności ostrzegam, byś nie wchodził w tryb serwisowy (by cokolwiek tam sprawdzić, zmienić itd. itp.) - skoro nowy tv, to ma gwarancję producenta i rękojmię sklepu (a w razie ewentualnego Twojego zgłoszenia, pierwsze co robią to sprawdzają, czy nie było majstrowane w trybie serwisowym - a jeśli było, to odrzucą gwarancję, reklamację).
  • REKLAMA
  • #11 16380648
    Polex9
    Poziom 9  
    Zgłosiłem do serwisu .Philips kazał mi cyknąć i przesłać zdjecie testowe szarego tła . Widocznie coś wypatrzyli bo zgłosili mnie do serwisu . A oto te obrazki . Philips 49PUS7101 - Obraz na ustawieniach fabrycznych zbyt ciemny, losowe rozjaśnianie

Dodano po 3 [minuty]:

I taki z lepszego aparatu. Philips 49PUS7101 - Obraz na ustawieniach fabrycznych zbyt ciemny, losowe rozjaśnianie
  • #12 16380895
    Polex9
    Poziom 9  
    Kurczę . A jak już złożyłem reklamacje u producenta to moge sie jeszcze z niej wycofać . I czy musze pisac jakies pismo z tytułu rękojmi ?
  • #13 16380933
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 16381450
    KOCUREK1970
    Polex9 napisał:
    A jak już złożyłem reklamacje u producenta to moge sie jeszcze z niej wycofać

To klient decyduje, jaką drogę naprawy wybiera (gwarancja producenta nie wyklucza też rękojmi sprzedawcy).
    Polex9 napisał:
    czy musze pisac jakies pismo z tytułu rękojmi ?

Wszystko na piśmie.
    "na gębę" nic się dziś nie załatwia.
    Zrobić fotki, nagrać na kamerę, spisać nr seryjne, naklejkę z tv sfotografować - mieć to wszystko w razie czego (są przypadki, że sprzęty wracają z serwisu, od sprzedawcy w gorszym stanie, niż tam trafiły).
  • #15 16387113
    Polex9
    Poziom 9  
    A co sądzicie o tych zdjęciach które dodałem ?
  • #16 16391866
    Polex9
    Poziom 9  
    Zgłosiłem do serwisu . Pan będzie w czwartek . Zobaczymy co będzie dalej . Porównałem jeszcze obraz swojego tv 7101 z tv kolegi 6501 . Obraz u kolegi ze starego dekodera Polsatu bajka. U mnie ciemnica albo przejaskrawienie , barwy jakieś przerysowane (zero blasku ). Oba telewizory porównywałem w trybie standard . Nie wiem zobaczymy co serwis powie .
  • #17 16396049
    Polex9
    Poziom 9  
    Właśnie Tv pojechał do serwisu Zielona Góra . Z tego co mówił serwisant to prawdopodobnie od nich pojedzie do Radomia ze względu na ilość bolączek zgłoszonych przeze mnie. Ale sam stwierdził patrząc pod kątem 30-40% że za za mocno traci jasność i nie powinno tak być.
  • REKLAMA
  • #18 16431048
    Polex9
    Poziom 9  
    No i telewizorek wrócił . Ekspertyza : "Przeprowadzone testy wykazały prawidłowa emisje obrazu" Obraz dalej ciemny . Zdarza sie ze jest ok po przełaczeniu na inny kanał gdzie jest ciemna scena - czujniki obrazu nie rozjasniaja jest ciemnica . Pod katem to juz całkiem nic nie widac . Prosze Help me co ja mam robic . Kolorki po serwisie poprawiły sie, obraz nabrał blasku ale ciemnica totalna. Nie wyrównuje kontrastu albo cos z gamma . Podobno tv analizuje 6400 punktów w obrazie i dososowuje obraz . U mnie to chyba nie działa albo działa niudolnie . Co ja mam dalej robic z tym tv ?
  • #19 16431064
    KOCUREK1970
    Polex9 napisał:
    Co ja mam dalej robic z tym tv ?

Własnego wątku nie czytasz? - wskazałem Ci drogę postępowania, ale wybrałeś inną drogę...
  • #20 16431073
    Polex9
    Poziom 9  
    Ale co oddac go so sklepu ? Co mam napisac ? Że Philips uznał ze wszystko ok ?
  • #21 16431082
    KOCUREK1970
    Polex9 napisał:
    oddac go so sklepu ?

Reklamować w sklepie.
    Polex9 napisał:
    Co mam napisac ?

Na co zgłaszasz reklamację i czego w niej żądasz.
    Polex9 napisał:
    Że Philips uznał ze wszystko ok ?

A kogo interesuje co napisał serwis?
    Co ma wspólnego naprawa serwisowa z Twoim żądaniem reklamacyjnym - nic kompletnie.
  • #22 16431084
    Polex9
    Poziom 9  
    No ale sklep najpewniej wysle znowu do tego samego serwisu .
  • #23 16431106
    KOCUREK1970
    Czy Ty w ogóle wiesz co to jest reklamacja towaru u sprzedawcy, jakie masz prawa, czego możesz weń ŻĄDAĆ od sprzedawcy - wątpię.
    https://prawakonsumenta.uokik.gov.pl/reklamacje/
  • #24 16431111
    Polex9
    Poziom 9  
    No własnie nie wiem jak mam przeprowadzic ten proces. Nigdy nie byłem w takiej sytuacji . Dlatego tez prodze o pomoc . Moze to sie przyda tez innym

Dodano po 2 [minuty]:

Jak ja mam to napisac ?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z telewizorem Philips 49PUS7101, który na ustawieniach fabrycznych wyświetla zbyt ciemny obraz, a czasami samoczynnie się rozjaśnia lub ciemnieje. Inni uczestnicy dyskusji sugerowali sprawdzenie czujnika światła, resetowanie do ustawień fabrycznych oraz aktualizację oprogramowania. Po zgłoszeniu problemu do serwisu, użytkownik otrzymał informację, że obraz jest prawidłowy, mimo że nadal występują problemy z jasnością i kontrastem. Użytkownik rozważał reklamację w sklepie, ale obawiał się, że telewizor zostanie ponownie wysłany do serwisu. Wskazano na konieczność złożenia reklamacji z tytułu rękojmi oraz dokumentowania stanu telewizora przed oddaniem do serwisu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA