logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips 65PUS7303 - Czarne, jasne plamy na matrycy TV.

man12124 29 Lip 2022 16:04 5466 12
REKLAMA
  • #1 20121135
    man12124
    Poziom 4  
    Ocena: 12
    Philips 65PUS7303 - Czarne, jasne plamy na matrycy TV.

Jaka jest przyczyna że gdy jest ciemno w pokoju to pod lekkim kątem na ekranie TV czerń wygląda tak? są takie plamy ciemniejsze, jaśniejsze i nawet takie punkciki ciemniejsze jakby odciski palców.
    Ma ktoś taki model lub podobny i mógłby powiedzieć czy u niego też tak wygląda czarny kolor? Philips 65PUS7303, pod lekkim kątem widać bo na wprost to nie, ale jak oglądam w dzień/noc mecz to na zielonym tle widać właśnie takie prześwity jakby coś było za matrycą i w miejscach gdzie są te ciemniejsze punkty (jakby od palców) to widać to na zielonej trawie jako ciemniejsze punkty, (da się to zauważyć) ale nocą tak jak zrobiłem zdjęcie, to jest masakra jeśli chodzi o czerń.
  • REKLAMA
  • #2 20121174
    maksar
    Poziom 34  
    Ocena: 1029
    man12124 napisał:
    Jaka jest przyczyna

Wielokrotnie opisywany efekt.
  • #3 20121181
    Wojtek M
    Poziom 39  
    Ocena: 1118
    Przydałyby się dobre zdjęcia ekranu zrobione na wprost, telewizora z obrazem np. z jakiegoś programu informacyjnego, a nie z boku.
  • #4 20121367
    man12124
    Poziom 4  
    maksar napisał:
    man12124 napisał:
    Jaka jest przyczyna

ale czego efekt złego użytkowania i czyszczenia ekranu? Naciskania na niego palcem lub złego przenoszenia, instalacji tv?
  • REKLAMA
  • #5 20121463
    gumisie
    Poziom 43  
    Ocena: 2474
    maksar napisał:
    Owszem, lecz w żadnym z opisów nie podano jednej, jedynej przyczyny takiej usterki.
    Dołączam się do:
    Wojtek M napisał:
    Przydałyby się dobre zdjęcia ekranu zrobione na wprost, telewizora z obrazem np. z jakiegoś programu informacyjnego, a nie z boku.
  • REKLAMA
  • #6 20121485
    man12124
    Poziom 4  
    Philips 65PUS7303 - Czarne, jasne plamy na matrycy TV. Philips 65PUS7303 - Czarne, jasne plamy na matrycy TV. Philips 65PUS7303 - Czarne, jasne plamy na matrycy TV. Philips 65PUS7303 - Czarne, jasne plamy na matrycy TV. Philips 65PUS7303 - Czarne, jasne plamy na matrycy TV. Philips 65PUS7303 - Czarne, jasne plamy na matrycy TV.
    Na wprost wygląda w miare ok a na pewno to na zdjęciu niewidoczne bo wzrokiem ciezko zauważyć tylko na jasnym tle białe bądź zielone (mecz) to przy ruchach kamery widać te 4 kropki ciemniejsze jakby odciski palców (widoczne na 2zdj) jako ciemniejsze miejsca oraz podczas ruchów kamerą na białym widać jakby taką przesłone czarną w tle jakby cos bylo za ekranem wlasnie to te ciemne plamy (które są widoczne w ciemnym pomieszczeniu).
    Tylko ciekawi mnie powyższy efekt, ma ktos moze taki tv lub podobny i moze zrobic zdjęcie czarnego tla w ciemnym pomieszczeniu pod lekkim kątem od lewej, prawej i czy tez ma taki ekran polatany czy normalnie wygląda i tylko ja to mam?
  • #7 20121817
    maksar
    Poziom 34  
    Ocena: 1029
    gumisie napisał:
    lecz w żadnym z opisów nie podano jednej, jedynej przyczyny takiej usterki.

Złego ustawienia dyfuzora, pofałdowanego odblasku. I jeszcze innych związanych z rozpraszaniem światła.
  • REKLAMA
  • #8 20122768
    man12124
    Poziom 4  
    Czyli ten typ tak miał od nowości a nie wina użytkownika że np. czyścił ekran pryskając po nim z rozpylacza bądź zbyt mocno dociskał ściereczkę?
  • #9 20122799
    Marian B
    Poziom 38  
    Ocena: 1156
    Prawdopodobnie kilka LED w podświetleniu nie świeci, daje to podobny efekt. Gdy są jaśniejsze kólka, mogły się odkleić soczewki rozpraszajace.
    Najpewniejsza diagnoza będzie po rozebraniu matrycy i sprawdzeniu podświetlenia (czy wszystkie LED świecą). A ze to 65", życzę powodzenia przy rozbieraniu matrycy.
  • #10 20123933
    man12124
    Poziom 4  
    Marian B napisał:
    Prawdopodobnie kilka LED w podświetleniu nie świeci, daje to podobny efekt. Gdy są jaśniejsze kólka, mogły się odkleić soczewki rozpraszajace.
    Najpewniejsza diagnoza będzie po rozebraniu matrycy i sprawdzeniu podświetlenia (czy wszystkie LED świecą). A ze to 65", życzę powodzenia przy rozbieraniu matrycy.
    to w takim duzym sie nie da? A dlaczego tak sie zadzialo? wydaje mi sie ze tak świecił od nowosci
  • #11 20123963
    Wojtek M
    Poziom 39  
    Ocena: 1118
    man12124 napisał:
    To w takim dużym się nie da? A dlaczego tak się zadziało? Wydaje mi się, że tak świecił od nowości
    Co się nie da? Dlaczego telewizora nie reklamowałeś na gwarancji?
  • #12 20124007
    Marian B
    Poziom 38  
    Ocena: 1156
    Da się rozebrać, tylko trzeba bardzo uważac aby "szkło" nie pękło, bo cienkie jest, wygina sie jak "kartka papieru". Szczegolnie trzeba uważać przy podważaniu krawędzi, a póżniej wkładaniu na swoje miejsce. Najlepiej zdejmować ekran z pomocą drugiej osoby (na cztery rece), albo za pomoca specjalnego przyrządu z przyssawkami. Z mniejszymi ekranami są mniejsze problemy.
  • #13 20125137
    man12124
    Poziom 4  
    Wojtek M napisał:
    man12124 napisał:
    To w takim dużym się nie da? A dlaczego tak się zadziało? Wydaje mi się, że tak świecił od nowości
    Co się nie da? Dlaczego telewizora nie reklamowałeś na gwarancji?
    ja sie na tym nie znam, nie sprawdzałem go w nocy pod kątem, on juz jest po gwarancji tylko chcialem sie dowiedziec od czego to plamy są czy np przez to ze nie wlaświcie ekran czyścilem czy on mial je od nowości, nie mam pojecia czy one nie byly od nowości. Mogły sie zrobić np przez przemoczenie matrycy np?

Jesli by diody nie swiecily to dlaczego są takie kropki ciemniejsze jakby po naciśnieniu palcami?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z telewizorem Philips 65PUS7303, polegający na występowaniu ciemnych i jasnych plam na matrycy, które są widoczne pod kątem w ciemnym pomieszczeniu. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że może to być spowodowane złym ustawieniem dyfuzora, uszkodzeniem podświetlenia LED, lub niewłaściwym użytkowaniem, takim jak zbyt mocne czyszczenie ekranu. Pojawiają się również pytania o możliwość reklamacji telewizora oraz o to, czy problem mógł wystąpić od nowości. Użytkownik prosi o zdjęcia od innych posiadaczy tego modelu, aby porównać efekty.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA