logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przygotować się do matury z informatyki 2006? Zadania i kursy online

bbxb 24 Lip 2005 18:58 1317 6
REKLAMA
  • #1 1678459
    bbxb
    Poziom 31  
    Ocena: 94
    Nowa matura z informatyki w 2006 roku.

Witam!
    Mój kolega prosił mnie abym mu poszukał jakiś zadań, kursów przygotowawczych na maturę z informatyki. Chodzi mu o jakieś zadania sprawdzające [może z tego roku gdzieś są w necie]. Jakieś kursy i repetytoria czy coś takiego może jest gdzieś w necie. A może ktoś z forumowiczów zdawał nową maturę z infy to bardzo proszę niech napisze tutaj swoja doświadczenia / przemyślenia czego warto się uczyć a czego nie.
    A tak wogóle to co trzeba umieć na tą maturę? On chciałby ją zdać na poziomie rozszerzonym.

POZDRAWIAM.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1680432
    amator
    Poziom 22  
    Ocena: 37
    Witam.
    Zdawałem nową maturę z informatyki w tym roku :) Nie wiem jak określić te zadania, ale do najłatwiejszych nie należały. Ufoludki, jakieś liczby - powiem szczerze - bez znajomości matematyki trudno jest je rozwiązać. Praktyka - do najłatwiejszych też pewnie nie należy. Arkusz kalkulacyjny i baza danych oraz edytor tekstu to podstawa. Przekonany jestem ze za rok na pewno będą bazy danych. Co do języka programowania i programu - ja pisałem w Visual Basic .NET. Dane wejściowe ewidentnie przygotowywane były pod dosowskiego Pascal'a (w każdym pliku na końcu dodatkowa pusta linia, co w moim przypadku przy korzystaniu z klas FileStream przez 30 minut sprawiało problemy). Także jak jeszcze nie zaczął dobrze uczyć się języka programowania to na mature polecam nauczyć się Pascala (pewnie tylko ten język dobrze w OKE Kraków znają, moj program działał i kumpla, który pisał w C++ też, a nie przyznali nam tylu punktów co koledze piszącemu w Pascalu). Pozatym matura z informatyki jest tylko na poziomie rozszerzonym :), ponieważ jest to jeden z dodatkowych przedmiotów (nie ma go na liście przedmiotów obowiązkowych).
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 1681490
    bbxb
    Poziom 31  
    Czyli opłaca się wogóle głowe zawracać informą? Czy lepiej dac sobie spokój skoro to nie jest obowiązkowe?

pzdr.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 1681626
    MirekCz
    Poziom 35  
    Ocena: 62
    zadania z zeszlego roku mozna dostac bez problemu

Sa dosyc hardcorowe dla zwyklego gracza w quake'a.

Jezeli twoj kumpel nie jest prawdziwym pasjonatem i nie ma obcykanej informy i matmy, to niech sobie raczej podaruje, bo zeby na tym straci.

PS.A bez dobrego nauczyciela informy (nie zdarzylo mi sie spotkac w mojej karierze) to nie ma nawet co oczekiwac na jakas fachowa pomoc ze strony szkoly.
  • Pomocny post
    #5 1682502
    amator
    Poziom 22  
    Ocena: 37
    Witam.
    Zgadza się - sam nie miałem dobrego nauczyciela, samemu przygotowywałem się do egzaminu. Według mnie zdawać zawsze można ale jak chce iść na uczelnie techniczne to do informatyki polecam jeszcze aby zdać fizykę - na większości uczelni porównują fizykę z informatyką i wybierają ten korzystniejszy wynik.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 1683661
    pingwin
    Poziom 11  
    Tematy z matury sa TUTAJ
  • #7 1684701
    bbxb
    Poziom 31  
    Dzięki.

Faktycznie te zadanka to raczej z matmy są :-) Ale tak poważnie to naprawdę jest trudne. Chyba chlopak nie zda :-)

pzdr.

Podsumowanie tematu

✨ Nowa matura z informatyki w 2006 roku obejmuje zadania o wysokim stopniu trudności, wymagające dobrej znajomości matematyki oraz praktycznych umiejętności z zakresu arkuszy kalkulacyjnych, baz danych i edytorów tekstu. Zalecane jest opanowanie języka programowania Pascal, gdyż jest on preferowany przez OKE Kraków i ułatwia uzyskanie wyższych punktów, choć dopuszczalne są także Visual Basic .NET i C++. Zadania często zawierają elementy typowe dla programowania i analizy danych, a dane wejściowe mogą mieć specyficzne formaty, co wymaga uwagi przy implementacji. Dostępne są zadania z poprzednich lat, które można znaleźć online, jednak są one trudne i wymagają solidnego przygotowania, zwłaszcza z matematyki. Przygotowanie bez dobrego nauczyciela jest trudne, a zdający powinni rozważyć także zdawanie fizyki, jeśli planują studia techniczne. Kursy i repetytoria online są poszukiwane, ale nie zostały jednoznacznie wskazane w dyskusji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA