logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skrętka czy koncentryk pod kamery HD-TVI Hikvision ?

glider33 29 Mar 2017 07:37 4896 9
REKLAMA
  • #1 16378232
    glider33
    Poziom 24  
    Ocena: 171
    Kamery (10 sztuk) Hikvision HD-TVI 1080p montowane na metalowych słupach oświetleniowych.

Okablowanie układane w ziemi, razem z kablami prądowymi 230V. Zasilanie kamer realizowane bezpośrednio ze słupa przez zasilacz 230V/12V. Kamery oddalone od rejestratora o 20-180m (licząc po kablach).

I teraz dylemat jaki kabel układać w ziemi ?
  • REKLAMA
  • #2 16378672
    marci4
    Poziom 31  
    Ocena: 176
    Standard HD-TVI przewiduje użycie kabla koncentrycznego więc dla mnie sprawa jest jasna. A dlaczego chciałbyś użyć skrętki?
  • REKLAMA
  • #3 16378798
    glider33
    Poziom 24  
    Niby z koncentrykiem sprawa jasna, ale skrętka jest moim zdaniem bardziej uniwersalna, bo np. nie wiem czy za kilka lat nie będę wymieniał kamer na IP.
    Jednak trochę się boje o zakłócenia obrazu na skrętce bo już nie raz miałem z tym kłopot, a na koncentryku praktycznie zawsze obraz żyleta.
  • #4 16378802
    jpl
    Poziom 34  
    Ocena: 223
    glider33 napisał:
    montowane na metalowych słupach oświetleniowych.

Ze względu na wszechobecne różnice potencjałów itp - polecam kontentryk - a do tego szukaj kamer z separacją obudowy od mas sygnałowych.
  • REKLAMA
  • #5 16378807
    glider33
    Poziom 24  
    jpl napisał:
    a do tego szukaj kamer z separacją obudowy od mas sygnałowych.

Hikvision ma takie kamery w ofercie ?
  • #6 16380412
    michualex

Poziom 24  
    Ocena: 133
    Zastosuj uchwyty słupowe ale odizoluj je od słupa np gumą, lub kawałkiem izolacji od przewodu 3x1,5 płaski, wtedy w ogóle nie widać że tam coś jest. Ja zawszę tak robię i wszystko gra.

Uchwyty jakie stosuje: http://www.napad.pl/produkty-1070-5136-uchwyt-do-supa-dks-105.htm
    Konto firmowe:
    MK ALARMY
    Widziszewo, Długa 3, Kościan, 64-000 | Tel.: 663XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.mkalarmy.pl
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 16380615
    Fotodetektor

Poziom 30  
    Ocena: 335
    Stosowanie balunów i skrętki w tych kamerach to powiedzmy.....może nie amatorka, ale wszyscy dają skrętkę do wszystkiego. Bo można ? kamery skrętka, alarm skrętka, domofon skrętka. To nie tędy droga.
    Często widzę jak rozsypuje kabelki przy balunach. Zmora.
    Dodam, że na koncentryku obraz jest dużo lepszy !!!

marci4 napisał:
    Standard HD-TVI przewiduje użycie kabla koncentrycznego więc dla mnie sprawa jest jasna

Ot i właśnie ;)
    Jak kładą przewody to dołóż koncentryk i będziesz miał sprawę zamkniętą.
    Konto firmowe:
    OMNI-SAT
    WP 11, Wołów, 56-100 | Strona WWW: www.omnisat.pl
  • #9 16913124
    simsone
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Dlaczego nie skretka?
    Za pomoca skretki mozemy uzyc dluzszego kabla. Baluny? dlaczego nie sa produkowane dedykowane do kamer HDCVI. Zaklucenia? sa ground loop issolatory do kamer HDCVI wlaczane w tor zasilajacy.
    CAT 5 lub CAT 6 w ziemi? nie ma problemu sa kable z zelem w srodku mogace spokojnie znosic dowolne warunki atmosferyczne. Wystarczy przeguglowac sprawe i poszukac gdzie sie stosuje taka "amatorke"
    W mojej firmie jezeli mamy do wyboru skretke i koncentryk zawsze wybieramy skretke.
    CCTVCHICAGO.COM
    Moderowany przez suworow:

Znane mi źródła podają, że na kablu koncentrycznym możemy osiągnąć znacznie większe odległości. Jedno z nich:
    https://www.montersi.pl/monitoring-hd-cvi
    Ma kolega inne doświadczenia/ informacje, to proszę bardzo forum jest jak najbardziej do dyskusji na takie tematy, ale oczekuję konkretów, przykładów, rzeczowej dyskusji.

• Pomocny post
    #10 16913310
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 923
    simsone napisał:
    Za pomoca skretki mozemy uzyc dluzszego kabla.

BZDURA :!:
    Kolega sobie poczyta o odległościach na jakich skrętka działa popranie.
    Ostatnio wymieniałem kamery na jednym parkingu i choć zakładaliśmy kamery HD-CVI te na odległościach w okolicy 200+ trzeba było przełączyć na PAL. Niestety HD-CVI zrywało obraz co jakiś czas, pojawiały się pasy. Kamery zasilane z słupa, na skrętce szedł tylko obraz.

Więc jeśli mamy dystanse powyżej 150m sugeruję kabel koncentryczny. Powyżej tej odległości obraz może być totolotkiem.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię wyboru odpowiedniego kabla do instalacji kamer HD-TVI Hikvision, które mają być montowane na metalowych słupach oświetleniowych. Uczestnicy debaty wskazali, że standardowym rozwiązaniem jest użycie kabla koncentrycznego, który zapewnia lepszą jakość obrazu, zwłaszcza na większych odległościach (20-180m). Zwrócono uwagę na potencjalne problemy z zakłóceniami przy użyciu skrętki, mimo że jest ona bardziej uniwersalna i może być użyta w przyszłości do kamer IP. Niektórzy uczestnicy sugerowali, że przy odległościach powyżej 150m lepiej jest stosować kabel koncentryczny, aby uniknąć problemów z jakością obrazu. Wskazano również na możliwość użycia balunów przy skrętce, ale podkreślono, że koncentryk jest bardziej niezawodny.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA