logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Citroen C4 Picasso 2.0 benzyna - Szarpanie na zimnym silniku, gdy ciepło

mc-giwer 04 Kwi 2017 07:50 9918 10
REKLAMA
  • #1 16391006
    mc-giwer
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Mam dziwny problem z autem, kiedy na zewnątrz jest ciepło powyżej 10 stopni i samochód stoi na słońcu a silnik jest zimny to po odpaleniu silnika przy próbie dodania gazu, dławi silnik, by ruszyć trzeba szybko dodać więcej gazu, na wolnych obrotach pracuje równo, dopiero przy próbie dodania gazu stopniowo zaczyna go dławić tak do ok, 1500 obr, na wyższych już nie, dziwne jest to że dzieje się tak tylko gdy na zewnątrz jest ciepło i im większa temperatura na zewnątrz tym problem jest większy, w zimie ten problem w ogóle nie występuje, wydaje mi się że to tak jakby go zalewało na ssaniu? Po rozgrzaniu silnika tak po ok 5 minutach lub przejechaniu z kilometra problem ustępuje.
    Póki co wymieniłem czujnik temperatury płynu ( tak mi doradzono) ale nic nie pomogło, może macie jakiś pomysł? Myślę że istotne jest tu to że sytuacja nie zdarza się w zimie i na jesień kiedy jest zimno na zewnątrz, najgorzej jest to odczuwalne kiedy samochód stoi na słońcu a na zewnątrz jest powyżej 20 st. Wydaje mi się że to coś ze ssaniem, tylko co? sonda jakby padła to problem byłby chyba cały czas? Może to jakiś czujnik, tylko jaki?
  • REKLAMA
  • #2 16391275
    sanfran
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 3015
    A czy zrobiłeś przegląd silnika - sprawdzenie świec, może ich wymiana, sprawdzenie czy gniazda świec są czyste; dalej jak wygląda filtr powietrza.
    Z czujników to jeszcze jest ważny przepływomierz, może zespół przepustnicy, jeśli masz elektroniczną.
  • #3 16391291
    mc-giwer
    Poziom 11  
    Świece, filtry ok, przepustnica też sprawdzana, samochód był na diagnostyce i błędów żadnych nie ma, te rzeczy które podałeś jakby były padnięte to silnik wariowałby cały czas a zaznaczam że problemy pojawiają się tylko na zimnym silniku i tylko jak na zewnątrz temperatura jest dość wysoka, problem jest większy im większa temperatura na zewnątrz np 20-30 st i do tego słońce, po odpaleniu silnik na wolnych obrotach pracuje równo, korby dostaje jak chce się ruszyć powoli, wtedy szarpie ale po przejechaniu kilometra mija wszystko, mi wygląda to na zbyt bogatą mieszankę, tak jakby silnik pracował na zbyt dużym ssaniu.
  • REKLAMA
  • #4 16392564
    pepe150
    Poziom 36  
    Ocena: 944
    Sprawdzałeś po komputerem jak kształtują się pomiary czujnika temperatury?
  • #5 16393294
    mc-giwer
    Poziom 11  
    Mówisz o czujniku temperatury zewnętrznej ? tego nie sprawdzałem, muszę odnaleźć tą opcje w diagboxie i faktycznie przeanalizować ten czujnik, miałem kiedyś raz pamiętam taką sytuację że czujnik temperatury obok licznika pokazywał inną temperaturę niż ten w diagboxie, szukałem wtedy drugiego czujnika ale nie znalazłem, później porównywałem te temperatury jeszcze raz i było ok, nigdy też nie zauważyłem by mi przy liczniku pokazywało wyższą temperaturę czy niższą niż może być na zewnątrz, ale jak znajdę gdzie jest ta opcja w diagboxie o której mówisz to podpatrzę te pomiary.
  • #6 16394170
    pepe150
    Poziom 36  
    Ocena: 944
    Czujnik temperatury silnika.
    Mi chodzi o to czy, jak wsiadasz do auta po nocy, na komputerze nie pokazuje mu -40 czy - 20 kiedy jest ok. 2 stopni. Czy nie pokazuje 60 stopni na zimnym silniku. Przeanalizować.
    Bo temperatura silnika ma wpływ na dobór dawki paliwa.
  • REKLAMA
  • #7 16394311
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 17192637
    Gromy
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Witajcie mam ten sam problem. Jak do tej pory wymieniłem wszystko co zostało wymienione na forum i nic. Jestem ciekaw czy ktoś rozwiązał tą zawiłą zagadkę. Byłem na diagnostyce silnika i panowie stwierdzili że jest to sonda lub komputer i tu taka moja mała dygresja ,,wymieniać części na chybił trafił to mogę bez diagnosty,, więc jestem ciekaw czy komuś udało się rozwiązać taki problem bo widziałam że nie na jednym forum ten problem się powtarza ale rozwiązania żadnego. A może...??? Pomocy!!!
  • REKLAMA
  • #9 17192744
    mc-giwer
    Poziom 11  
    Ja nie znalazłem rozwiązania, sondy nie wymieniłem choć też stawiałem później że to jej wina, komputera nie brał bym pod uwage , a faktycznie dużo ludzi ma z tym problem w tym silniku. W zimie ten problem nie występował, w końcu przyszedł czas na zmianę auta, więc nie wiem jakie dalej losy tej przypadłości.
  • #10 20100346
    tomaszjangawron
    Poziom 1  
    Witam,
    Mam Citroena C4 grand Picasso 1.8 benzyna + gaz i tak jak część z Was borykałem się z problemem szarpania silnika gdy ten był zimny. Szarpanie występowało tylko chwile ok. 1 minutę. Autem dało się jechać ale powodowało to że auto robiło "żabki" na ulicy. Kilkukrotne dodanie gazu przed ruszeniem niwelowało problem, ale takie gazowanie auta na postoju było irytujące więc postanowiłem poszukać przyczyny problemu.
    Zgodnie z podpowiedziami na forach wymieniałem czujnik temperatury lecz to nie rozwiązało problemu.

Przyczyna problemu leżała gdzie indziej. Przez przypadek okazało się że kiepski w czujniku podciśnienia był przyczyną problemu.
    Czujnik znajduje się w bloku silnika od strony chłodnicy. Dostęp do niego nie wymaga żadnego demontażu.

Warto odpiąć wtyczkę i potraktować ją sprejem do złącz elektrycznych. Prosty zabieg a efekt jest niesamowity. Wreszcie mogę odpalić auto i od razu ruszyć nie martwiąc się że silnik zacznie się dławić.
  • #11 20645541
    mafcin83
    Poziom 1  
    U mnie dalej ten sam problem. Wymieniłem przepustnicę, czujnik temperatury, podciśnienia w kolektorze dolotowym i lipa.

Ma ktoś z was jeszcze jakieś pomysły ?????

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z Citroenem C4 Picasso 2.0 benzyna, polegający na szarpaniu silnika przy zimnym uruchomieniu, szczególnie w ciepłe dni, gdy temperatura przekracza 10 stopni. Po odpaleniu silnika, przy próbie dodania gazu, silnik dławi się do około 1500 obrotów, a problem ustępuje po kilku minutach jazdy. Wymieniono czujnik temperatury płynu, ale to nie pomogło. Użytkownicy sugerują sprawdzenie świec zapłonowych, filtra powietrza, przepływomierza, czujnika temperatury silnika oraz zaworu dawki paliwa. Inny użytkownik z podobnym problemem zidentyfikował czujnik podciśnienia jako przyczynę, co po jego naprawie rozwiązało problem. Wiele osób zauważa, że problem nie występuje w zimie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA