Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Robus 600 - fotokomórki bluebus

07 Kwi 2017 22:57 1470 4
  • Poziom 10  
    witam, mam problem z bramą robus600, wygląda to następująco:

    centralkę wysłałem do centrali Nice celem sprawdzenia czy nie jest uszkodzona, jest OK :)
    Brama otwiera się (dioda Bluebus świeci prawidłowo w odstępach jednosekundowych)
    jednak po jej otwarciu następnie próbie zamknięcia pojawia się problem: zarówno kolumna sygnalizacyjna jak i dioda Bluebus świecą dwa razy w odstępach jednosekundowych,
    co wg instrukcji oznacza problem z zadziałaniem fotokomórki a właściwie z rzekomą przeszkodą pomiędzy fotokomórką RX i TX (oczywiście nic tam nie ma ), tak mniej więcej wygląda sytuacja...
    planuję jeszcze sprawdzić reakcję diód na fotokomórkach, jak się zachowują, podobno można regulować fotokomórki (nie mam pojęcia jak...), ale biorąc pod uwagę fakt że do tej pory brama działała przeważnie bez problemu, mogę odrzucić konieczność regulacji?
    Reasumując mam kilka pytań:
    1 Czy to oznacza uszkodzenie którejś z fotokomórek? a co za tym idzie czy konieczna jest ich wymiana na nowe, naprawa jest opłacalna?
    2. Czy mogę jeszcze coś zrobić we własnym zakresie?

    pozdrawiam i dziękuję za pomoc :)
  • Moderator Zabezpieczenia Stacjonarne
    goskim napisał:
    planuję jeszcze sprawdzić reakcję diód na fotokomórkach

    Powinieneś od tego zacząć. W fotokomórkach może być coś co ogranicza ich pole widzenia (pajęczyna, robactwo, brudne od wewnątrz obudowy ...). Zwróć uwagę na częstotliwość migania diody w RX. Sygnalizuje ona stan fotokomórek i prawidłowego ustawienia (patrz instrukcja).

    goskim napisał:
    podobno można regulować fotokomórki (nie mam pojęcia jak...)

    W MOFB nie ma regulacji - można to zrobić tylko za pomocą podkładek . W MOFOB jest możliwość korekty położenia płytek z elektroniką/diodami.

    goskim napisał:
    Czy mogę jeszcze coś zrobić we własnym zakresie?

    Możesz odłączyć bluebus w centrali i wykonać rozpoznanie urządzeń bluebus. Po tym zabiegu automat powinien normalnie działać bez fotokomórek. Oczywiście po ponownym podłączeniu procedurę rozpoznawania musisz wykonać ponownie.

    Czasem powodem anomalii w bluebus są przewody. Niby są sprawne, ale zawilgocenie, uszkodzona izolacja, zaśniedziałe styki sprawiają kłopoty.
  • Poziom 10  
    dzięki za zainteresowanie:) okazało się że dioda na fotokomórce RX świeci stałym światłem, a to oznacza że nie komunikuje się z fotokomórką TX, po zdjęciu przedniej osłony na RX wszystko działa (dioda zaczyna migać w odstępie jednosekundowym, czyli prawidłowo), podejrzewam że przeszkodę stanowi właśnie ta osłona... przeczyściłem szybkę to nic nie pomogło, pozostaje mi chyba wymiana fotokomórki RX? pozdrawiam
  • Moderator Zabezpieczenia Stacjonarne
    A co z TX? Też rozkręciłeś i wyczyściłeś? Wyczyść też soczewki od wewnątrz (trzeba wyciągnąć płytkę z przeźroczystej obudowy.Próbowałeś kalibracji?
    Winna może być też dioda IR w TX.
    Wymienia się raczej komplet TX i RX.
  • Poziom 10  
    TX wydaje mi się działa poprawnie tj. mruga w odstępach jednosekundowych, rozkręciłem i przeczyściłem samą przednią osłonę fotokomórki nie czyściłem soczewki (nie wyjmowałem jej z przeźroczystej obudowy) warto to faktycznie zrobić?, na pierwszy rzut oka nie jest brudna...
    Czy wymiana samej obudowy na RX ma sens, mam mieszane uczucia tym bardziej, że ta która jest obecnie i która stanowi "przeszkode" nie jest specjalnie zniszczona, porysowana czy też zabrudzona...
    Drugą opcją jest zakup kompletu fotokomórek TX i RX, kalibracji nie próbowałem, na czym ona polega?
    Spirytus salicylowy będzie odpowiedni do przeczyszczenia soczewek? pozdrawiam