logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tani laptop do przeglądania internetu i odtwarzania płyt dla starszej osoby

wujekjoe1 08 Kwi 2017 21:26 894 5
REKLAMA
  • #1 16400883
    wujekjoe1
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    Witam
    Szukam dla starszej osoby laptop do przeglądania internetu, z możliwością odtwarzania płyt. Zależy mi na możliwie jak najniższej cenie, nie oczekując za wiele od sprzętu. Oczywiście używany.
    Za czym warto się rozglądać, na co zwrócić uwagę? Może polecacie jakiś sprzęt/sklep/komis z Wrocławia, w którym nie wcisną mi padła.

z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 16400943
    yanes
    Poziom 33  
    Ocena: 597
    Ja kupiłem już drugiego Dell-a przez Allegro u tego sprzedawcy, https://shoplet.pl/pl/i/O-firmie/8 Jestem zadowolony bo sprzęt jest dobrze opisany i wart swojej ceny.
  • REKLAMA
  • #3 16400946
    bagart
    Poziom 13  
    Ocena: 38
    Osobiście uważam, że komputer nawet do przeglądania internetu musi w dzisiejszych czasach być w miarę mocną maszyną. Kupując tani laptop starszej generacji musisz uzbroić się w dużą dawkę cierpliwości. Otwieranie stron trwa... i trwa... dłuuugo. Rozwiązaniem może być np. sprzęt poleasingowy. Google: poleasingowe laptopy. (Np. taniekomputery.pl)
  • REKLAMA
  • #4 16400968
    zbigniewsk
    Poziom 17  
    Ocena: 52
    Witam
    Ze swojej strony proponuję model laptopa NX-7400. Jest to stary model ale bardzo solidnie wykonany i łatwy do modyfikacji. Ja osobiście w takim laptopie wymieniłem procesor, RAM, HDD na SSD i byłem bardzo zadowolony. Pracował na systemie Windows 7. Osobiście komputerów firmy DELL nie polecam z uwagi na bardzo złe wykonanie matrycy LCD ( wchodzą robaki i zostają tam na wieki) oraz słabą jakość klawiatury. Piszę to na podstawie zakupionego modelu DELL Inspire 17R model 7720. Kosztował ponad 4500 zł a w tej chwili mam częściowo niesprawną klawiaturą (podświetlaną ) i matrycą z czterema zmumifikowanymi robakami. Napewno w przyszłości żadnego sprzętu tej firmy nie kupię ani nikomu nie polecę mimo bardzo ciekawych rozwiązań technicznych.
  • REKLAMA
  • #5 16401002
    E8600
    Poziom 41  
    Ocena: 2475
    bagart napisał:
    Osobiście uważam, że komputer nawet do przeglądania internetu musi w dzisiejszych czasach być w miarę mocną maszyną.

To są święte słowa w obecnej dobie internet to co innego niż internet 5 lat temu. Wiem co mówię dawniej jeszcze na xp odpalałem 20 kart z filmami a obecnie po przejściu yotuba na html na znacznie lepszym kompie są problemy perzy kilku kartach. Kupując komputer na styk może się okazać, że za pół roku będzie wymagał rozbudowy lub wymiany. Często bywa że np. programy do obróbki grafiki działają stabilnie na słabym sprzęcie a internet się tnie takie reali obecnego internetu. Kiedyś przez cały dzień zużywałeś tyle transferu co obecnie przez pół godziny w dobie wszechobecnych reklam i innego syfu. Przy wyborze zwróć uwagę na: kartę sieciową, procesor minimum 2 rdzenie 4 wątki, 4gb ram.
  • #6 16403147
    wujekjoe1
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    Dziękuję za dobre rady. Zdecydowałem się na HP intel cor 2 duo 2Ghz z 2Ghz ramu, zakup w lombardzie. Sprzęt działa bardzo przyjemnie jak na wiek i cenę.
REKLAMA