logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobór ładowarki do akumulatorów żelowych 36Ah w samochodziku 12V

michalalp 09 Kwi 2017 10:42 3804 5
  • #1 16401644
    michalalp
    Poziom 8  
    Witam serdecznie mam problem z samochodzikiem mojego syna.Aktualna moc 12v i 12Ah
    Samochodzik elektryczny ma ju z 3 lata i jeden z akumulatorów żelowych się wybulił i zmieniła się żywotność jazdy tego samochodu.
    Chciałbym zwiększyć pojemność na 36 Ah , ale mam problem z doborem ładowarki :
    - czy mogę lądować akumulatory żelowe zwykłym prostownikiem ( prostownik mam) a wiec chciałbym nie wydawać kasy na ładowarkę a poza tym nie widziałem ładowarki do takiej pojemności
  • #2 16401718
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1691
    Akumulator o pojemności 36Ah można ładować prostownikiem pod warunkiem, że da się ustawić prąd ładowania ok. 4A.
    Większy prąd ładowania przyczyni się do ograniczenia żywotności akumulatora.
  • #3 16401871
    Xantix
    Poziom 41  
    Ocena: 1653
    michalalp napisał:
    czy mogę lądować akumulatory żelowe zwykłym prostownikiem ( prostownik mam)

Zależy jaki masz prostownik - jeśli jest to proste urządzenie bez automatyki to odradzam próby ładowania nim akumulatora - prędzej czy później dojdzie do przeładowania akumulatora i jego zniszczenia. Możesz używać swojego prostownika pod warunkiem, że jest to prostownik z automatyką lub to mikroprocesorowy prostownik inteligentny.
    michalalp napisał:
    a poza tym nie widziałem ładowarki do takiej pojemności

Istnieją, np. taka: http://www.sonarsklep.pl/ladowarka-sunstorm-3...umulatorow-kwasowych-zelowych-agm-p-1777.html
  • #4 16405845
    michalalp
    Poziom 8  
    Witam serdecznie szkoda mi troszkę wydawać 85 zł na prostownik
    Mój prostownik jest prosty posiada pokrętło z ustawianiem jakim amperażem ma ładować i tyle, czy jest możliwość w jakiś sposób lądować te akumulatory żelowe ( czytałem coś o podpięciu żarówki ) czy kategorycznie lepiej zainwestować w taki prostownik .
    A jak kupie taki prostownik to będę niem ładować akumulatory w normalnym samochodzie ??
  • #5 16405955
    Adam-T
    Poziom 41  
    Ocena: 1091
    michalalp napisał:
    A jak kupie taki prostownik to będę niem ładować akumulatory w normalnym samochodzie ??

A czytałeś opis:
    Cytat:
    Prostownik ten nadaje się wyłącznie do ładowania akumulatorów kwasowo - ołowiowych, czyli ładuje: zwykłe akumulatory samochodowe, akumulatory bezobsługowe i żelowe, używane w samochodach osobowych, ciężarówkach, maszynach rolniczych, na łodziach, w kosiarkach, traktorkach ogrodowych, w motocyklach i wielu innych urządzeniach.
  • #6 16406048
    Xantix
    Poziom 41  
    Ocena: 1653
    Skoro piszesz, że twój prostownik ma możliwość regulacji prądu to należałoby sprawdzić, czy nie ma on automatyki kończącej ładowanie (w takim wypadku można by ładować Twój akumulator prostownikiem). Możesz podać model i producenta tego prostownika?
    michalalp napisał:
    Mój prostownik jest prosty posiada pokrętło z ustawianiem jakim amperażem ma ładować i tyle, czy jest możliwość w jakiś sposób lądować te akumulatory żelowe ( czytałem coś o podpięciu żarówki )

Podpinając żarówkę ograniczasz prąd ładowania aku i tyle. Ważniejsze jest natomiast wyłączenie ładowania po naładowaniu akumulatora. Jeśli tego się nie uczyni akumulator ulegnie zniszczeniu.
    Praktycznie mógłbyś ładować te aku swoim prostownikiem mierząc napięcie na aku i odłączając prostownik po osiągnięciu przez aku 14,4 V.
    michalalp napisał:
    czy kategorycznie lepiej zainwestować w taki prostownik .

Powiem tyle - jeśli prostownik nie ma pełnej automatyki a Ty zapomnisz (a na pewno kiedyś w końcu zapomnisz) odłączyć akumulator w odpowiednim momencie to go zniszczysz i będziesz musiał kupić nowy.
REKLAMA