logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fortron FSP400-60HLN - sygnalizuje przeciążenie na lini 5V

Marvell_88i8945 09 Kwi 2017 16:02 912 8
  • #1 16402397
    Marvell_88i8945
    Poziom 15  
    Ocena: 72
    Witajcie, po dłuższej przerwie. Mam na warsztacie fajny kultowy zasilacz Fortron FSP400-60HLN, prosta zwarta konstrukcja, ale nie o tym bo każdy wie mając w swoim PC zasilacz tej marki. Mój egzemplarz posiada wadę, do rzeczy,
    Początkowo zasilacz miał uszkodzony kontroler monitoringu napięć wyjściowych PS223, poprzez zwarcie przewodu niebieskiego -12V do masy, przez to nie uruchamiał się(strona pierwotna działała, przetwornica STby również.)Wymieniłem PCB z tym kontrolerem PS223, i zasilacz się uruchomił, pomierzyłem napięcia,
    Napięcia w normie(Podane napięcia są mierzone bez żadnego obciążenia):
    12V - +11.90V
    5V - +5,14V
    3,3V - +3,39V
    Na wszystkich liniach wymieniłem wadliwe capxony, które wszystkie były wręcz wybulone lub podejrzanie wyglądały, na nowe prosto ze sklepu Jackcony LOWESR:
    C32 - 2200uF/6,3V
    C25 - 1000uF/16V
    C28 - 1000uF/16V
    C35 - 1000uF/16V
    C46 - 2200uF/6,3V
    C2A - 1000uF/16V
    C55 - 1000uF/16V
    C52 - 1000uF/16V
    C45 - 1000uF/16V
    C21 - 1000uF/16V
    Dalej, skoro się uruchomił iskier nie było wręcz wszystko wydawało się być w porządku, przystąpiłem więc do obciążenia zasilacza.
    Obciążeniem było 6 Dysków twardych o pojemnościach 320GB, 40GB, 2,1Gb, 4,7GB, 320GB, 10GB, różnych marek WD, Seagate, Samsung.
    Uruchamiam zasilacz(zwarty zielony przewód z czarnym) dyski się uruchamiają raptem mija 1 minuta dyski stają, a słyszę cykliczne próbkowanie głównego transformatora, jak by przekaźnik klepał stykami, coś jak strzelanie z serii nabojów, wentylator nie staje, iskier nie ma nic się nie pali.
    Mierzę napięcia, o to one:
    12V - +12,20V - stabilne jak żyleta
    5V - skacze od +3,3V do +4,75V - niestabilne, podejrzewam tu przeciążenie właśnie sygnalizowane próbkowaniem głównej przetwornicy, Brak zwarcia na tej linii do masy.
    3,3V - +3,29V - stabilne jak żyleta

Strona pierwotna tego zasilacza składa się z 4 mosfetów PQPF13N60C(są prawdopodobnie sprawne), Sterownika PFC/PWM CM6800(jest prawdopodobnie sprawny) na osobnym PCB, sterownika FSDM311 prawdopodobnie od przetwornicy STBy i 3,3V

Pomierzyłem na stronie pierwotnej tranzystorki SMD - Sprawne
    Pomierzyłem Główne klucze mosfety - Wydają się być sprawne, profilaktycznie podmieniłem na mocniejsze prądowo STP20NM60, brak poprawny, zasilacz jak próbkuje po minucie około tak próbkuje dalej,
    Pomiar SMD diod, przewlekanych Diod, również sprawne.

Pisze ten temat z nadzieją, że ktoś jest w stanie na podstawie tego opowiadania podpowiedzieć co ewentualnie jeszcze może być uszkodzone, Bo nie jest to normalny objaw.
    Ja ze swojej strony obstawiam, że wlutowałem częściowo uszkodzony PS223, i to on fiksuje, niestety nie mam następnego do podmiany, a namierzenie go w Polsce jest niezwykle trudne, a ściągać go z zagranicy się nie bardzo opłaca(Czas oczekiwania, kontrole celne i zbujecka cena)

Ps, zasilacz jest mój i naprawiam go dla własnej satysfakcji, chodź bym miał władować z niego 400zł(cena nowego, podobnego mocniejszego), Czas, to i tak mi się to opłaca, lubie naprawiać pasjonuje mnie to więc myślę że te kwestie możemy pominąć. Pozdrawiam was i liczę na jakieś wsparcie doświadczonych bardziej ode mnie. Wiedzę mam, wiem jak mierzyć półprzewodniki, "orientuje się w terenie", Oczywiście schematu brak, a podejrzewam, że pomógł by oj i to bardzo.
  • #2 16402525
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3822
    Fortron FSP400-60HLN - sygnalizuje przeciążenie na lini 5V
    Marvell_88i8945 napisał:
    Obciążeniem było 6 Dysków twardych o pojemnościach 320GB, 40GB, 2,1GB, 4,7GB, 320GB, 10GB, różnych marek WD, Seagate, Samsung. Uruchamiam zasilacz (zwarty zielony przewód z czarnym) dyski się uruchamiają raptem mija 1 minuta dyski stają, a słyszę cykliczne próbkowanie głównego transformatora
    Dlaczego jesteś tak zdziwiony? Kto to widział aby w swym mniemaniu tak testować zasilacz... Wszystkie linie wyjściowe maję być obciążone równomiernie, a na dodatek nawet nie wiesz co wykazuje opis naklejki zdanymi Twego zasilacza (bez wnikania w szczegółową budowę uzwojeń dla tych linii).
  • #3 16402839
    Marvell_88i8945
    Poziom 15  
    TONI_2003 napisał:
    cykliczne próbkowanie głównego transformatora
    Dlaczego jesteś tak zdziwiony? Kto to widział aby w swym mniemaniu tak testować zasilacz...
    Nie jestem zdziwiony, jednak ciekawi mnie to, że obciążenie w postaci 6 dysków twardych jest nie miarodajne przy czymś takim.
    TONI_2003 napisał:
    Wszystkie linie wyjściowe maję być obciążone równomiernie,
    To piszesz, że cały komputer jest obciążeniem nie równomiernym? Tak samo napędy?
    TONI_2003 napisał:
    a na dodatek nawet nie wiesz co wykazuje opis naklejki zdanymi Twego zasilacza (bez wnikania w szczegółową budowę uzwojeń dla tych linii).
    Doskonale znana jest mi ta metryka i widzę co na niej pisze, więc obciążenie około 50W na tych liniach jest przekroczoną granicą 150W?
  • #4 16403238
    TONI_2003
    Moderator
    Marvell_88i8945 napisał:
    To piszesz, że cały komputer jest obciążeniem nie równomiernym?
    Gdzie to napisałeś skoro podałeś takie słowa jak poniżej.
    Marvell_88i8945 napisał:
    Uruchamiam zasilacz (zwarty zielony przewód z czarnym)
    Jesteś pewien, że każda linia +12V1 i +12V2 ma osobne uzwojenia (czy w ogóle nie masz pojęcia o czym ja piszę), a tylko wierzysz, że to co napisane jest prawdą i wydajność jest 100% itd... :cry:
  • #5 16403577
    Marvell_88i8945
    Poziom 15  
    TONI_2003 napisał:
    Gdzie to napisałeś skoro podałeś takie słowa jak poniżej.
    W tym wypadku ogólnie piszę. Miałem zamiar zbudować konfigurację z Pentium 4D 2x2,8Ghz 2gb ramu i kartą 8600GT i płytą gigabyte GA965GM-S2 w rev 2.0, do dalszych testów, ale po tym jak zasilacz coś takiego wyczyniał? Zrezygnowałem i pozostałem przy samych dyskach twardych.
    TONI_2003 napisał:
    Jesteś pewien, że każda linia +12V1 i +12V2 ma osobne uzwojenia (czy w ogóle nie masz pojęcia o czym ja piszę),
    NO po ścieżkach przeleciałem linie 5V, i 12V i 3V3 i wywnioskowałem sobie, że linia 5V jest osobną linią, linia 12V również nie ma osobnych uzwojeń osobne "uzwojenia są jedynie imitacją", na wyjściu tej linii są dwa osobne dławki i nic więcej. 3,3V również osobna linia.
    TONI_2003 napisał:
    a tylko wierzysz, że to co napisane jest prawdą i wydajność jest 100% itd...
    To to nie, nie wierzę bezgranicznie w parametry z naklejki, mam świadomość że nie są to wiarygodne dane.
  • #6 16403772
    TONI_2003
    Moderator
    Marvell_88i8945 napisał:
    3,3V również osobna linia
    Jeszcze raz powtarzam skoro na naklejce napisano: (+3.3V&+5V=152W Max) Total output continuous shall not exceed 400 watts :arrow: Całkowita wydajność ciągła nie powinna przekraczać 400W :idea: . Mogę zatem domniemać, że napięcie wyjściowe +3.3V jest robione na bazie napięcia +5V (mają jedno wspólne uzwojenie), a dlatego +3.3V jest stabilne ponieważ jak zwykle ma dodatkowo osobną stabilizację...
    Marvell_88i8945 napisał:
    Wymieniłem PCB z tym kontrolerem PS223, i zasilacz się uruchomił,
    Czyli mam rozumieć, że wymieniona została cała płytka PCB wraz PS223 czy był to nowy układ scalony PS223 (nie dałeś fotek poglądowych), a ten układ scalony ma wiele do tego jak będzie się zachowywał zasilacz. Zatem może to zachowanie jakie usiłowałeś opisać być zadziałaniem zabezpieczenia. Poczytaj :D :arrow: : Link
  • #7 16404185
    Marvell_88i8945
    Poziom 15  
    TONI_2003 napisał:
    Jeszcze raz powtarzam skoro na naklejce napisano: (+3.3V&+5V=152W Max) Total output continuous shall not exceed 400 watts Całkowita wydajność ciągła nie powinna przekraczać 400W .
    No to ja wiem, trzymam się tego, ale nadal nie rozumiem, dlaczego 6 dysków twardych potrafi wyłączyć zasilacz, nie mam kurde żarówek samochodowych, aby wpiąć to po ludzku i posiłkowałem się tym co mam pod ręką, co więcej te same 6 dysków twardych pracuje bezawaryjnie na gorszym jakościowo zasilaczu marki Take Me Force 400, niż ten fortron.
    TONI_2003 napisał:
    Czyli mam rozumieć, że wymieniona została cała płytka PCB wraz PS223 czy był to nowy układ scalony PS223 (nie dałeś fotek poglądowych),
    Tak, całą płyteczkę z tym układem ze sprawnego Zasilacza z tej samej serii lecz o mocy 350W(FSP350-60HLN), nie był to nowy układ.
    TONI_2003 napisał:
    a ten układ scalony ma wiele do tego jak będzie się zachowywał zasilacz. Zatem może to zachowanie jakie usiłowałeś opisać być zadziałaniem zabezpieczenia. Poczytaj : Link
    No wiem, przeglądałem noty katalogowe, tego układu i to takie jak by combo jest zintegrowane, czytałem starsze tematy z rolą tego układu, ale to były zupełnie inne przypadki niż mój.
    Dodam, że podczas tego niby " Przeciążenia" znika napięcie Power good, z przewodu szarego, utrzymuje się na poziomie 0,3V. Szary przewód łączy się z pinem 16stym układu PS223, natomiast jak zasugerowano w innym temacie, pomiar napięcia na pinie 1 układu. Powinno być ok 1,6V, w moim przypadku jest tam +1,55V i utrzymuje się nawet w trakcie tego niby "przeciążęnia" .
  • #8 16404227
    TONI_2003
    Moderator
    Marvell_88i8945 napisał:
    Tak, całą płyteczkę z tym układem ze sprawnego Zasilacza z tej samej serii lecz o mocy 350W(FSP350-60HLN), nie był to nowy układ.
    Zatem szukamy, że tak powiem "dziury w całym tym bigosie", a Ty jesteś element wykonawczy :D Porównaj dokładnie czy jakiś rezystor lub inne elementy nie stanowią różnicy pomiędzy tymi płytkami!
    Marvell_88i8945 napisał:
    Dodam, że podczas tego niby " Przeciążenia" znika napięcie Power good, z przewodu szarego, utrzymuje się na poziomie 0,3V.
    Zdajesz sobie sprawę, że to stanowi istotę, a dopiero teraz czytam tę informację w całkiem innym świetle (rozumiem iż jest ono o wartości 5V), ale znika do poziomu 0.3V. Zatem koniecznym jest jednak linię +3.3V czymś obciążyć aby nie stanowiło to zagadki...
  • #9 16404350
    Marvell_88i8945
    Poziom 15  
    TONI_2003 napisał:
    Zatem szukamy, że tak powiem "dziury w całym tym bigosie", a Ty jesteś element wykonawczy :D Porównaj dokładnie czy jakiś rezystor lub inne elementy nie stanowią różnicy pomiędzy tymi płytkami!
    Właśnie tak patrzę na te dwie płyteczki i, żadnych różnic nie zaobserwowałem, wartości rezystorów są identyczne z tą płyteczką uszkodzoną, tak samo jak kolor kondensatorów również jest taki sam, jedyna zmiana to Date Code.
    FSP350 miał Date code 06rok 20tydzień, Natomiast FSP400 miał Date code 07rok 38tydzień.
    TONI_2003 napisał:
    Zdajesz sobie sprawę, że to stanowi istotę, a dopiero teraz czytam tę informację w całkiem innym świetle (rozumiem iż jest ono o wartości 5V), ale znika do poziomu 0.3V.
    Tak zdaję sobie sprawę i przepraszam za to, że nie umieściłem tej informacji na początku mego tematu. Tak, bez żadnego obciążenia jest tam równe +5V, A pod obciążeniem, znika do poziomu +0,3V.
    TONI_2003 napisał:
    Zatem koniecznym jest jednak linię +3.3V czymś obciążyć aby nie stanowiło to zagadki...
    W Sata Connectorze jest wyprowadzona linia 3,3V, które to napięcie było podłączone do dysków Sata 320GB, jest ono potrzebne do zasilania przetwornic na PCB dysków i układu SMOOTH(mowa tu o dyskach WD), ale to chyba marne obciążenie dla linii 3,3V?

Spróbuję znaleźć rezystory 10 Ohm/5W 3szt i spróbuję w ten sposób obciążyć Zasilacz, jeśli nadal będzie sygnalizował przeciążenie to coś jest nie tak na 100%.

Witam, po krótkiej przerwie.
    Ewidentnie coś jest nie tak z tym zasilaczem, Nie mogłem znaleźć rezystorów 10R/5W, więc jednak mimo wszystko zdecydowałem się na konfigurację PC( Pentium 4D 2x2,8Ghz 2gb ramu i kartą 8600GT i płytą gigabyte GA965GM-S2 w rev 2.0) Nie startuje procedura POST konfiguracja łapie Bootloop, a do tego piszczy z głośniczka jednostajny alarm, Ta sama konfiguracja działa poprawnie na dziadowskim zasilaczu Take ME Force 400.

Napięcia podczas pracy i bootloopa:
    Power Good: +4,95V :arrow: Nie znika podczas bootloopa
    Vsb: +5V :arrow: Stabilne
    12V: +12,02V :arrow: brak wachań napięcia
    5V: +4,95V :arrow: Brak wachań napięcia
    3,3V: +3,27V :arrow: brak wachań napięcia

Dodano po 8 [godziny] 41 [minuty]:

Ehh, Sukces. Zasilacz naprawiony. Miałem rację Coś z nim było nie tak jak trzeba.
    Przypominając sobie, że zwarłem -12V do masy. Przeanalizowałem tą linie miernikiem, Była tak Dioda SB160, która po pomiarze wypadała na sprawną, ale spadek napięcia wynosił jedynie 0,162V miałem pod ręką drugą taką samą jednak ta po pomiarze wykazywała spadek napięcia 0,203V, no nic wlutowałem ją. W myślach zrezygnowany już kompletnie brakiem nowych tropów podłączam pod komputer testowy, Jakie było moje zdziwienie, jak ujrzałem obraz PC, POST, jak narazie zero anomali, resetów.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z zasilaczem Fortron FSP400-60HLN, który sygnalizuje przeciążenie na linii 5V. Po wymianie uszkodzonego kontrolera PS223 oraz kondensatorów, napięcia na wyjściu są w normie, jednak zasilacz wyłącza się przy obciążeniu 6 dysków twardych. Dyskusja dotyczy obciążenia zasilacza, jego konstrukcji oraz potencjalnych problemów z liniami zasilającymi. Użytkownicy sugerują, że zasilacz może mieć problemy z równomiernym obciążeniem oraz wskazują na konieczność dalszego testowania i obciążania linii 3,3V, aby zdiagnozować problem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA